Starity

7 hátborzongató szörnyeteg a kelta legendákból

2016. július 11. 12:12   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mi az a kelpie, honnan és miért ihlette meg J.K. Rowlingot? A fej nélküli lovas valóban a halál hírnöke lenne? Lerántjuk róluk a leplet!

hirdetés

Kelpie

A kelpie egy tengeri szörny, amely sokféle alakban jelenhet meg, bár legelterjedtebb fomája a ló. Ártatlan teremtménynek álcázza magát, aki elsősorban nőkre és gyermekekre vadászik. Ha áldozata felül a hátára, a tenger fenekéig meg sem áll vele. Miután az áldozat megfulladt, az állat mélytengeri barlangjában annak eledelévé válik. 

A szörnyeteg érdekessége, hogy J. K. Rowling is említést tett róla a Harry Potter-sorozatban, valamint felbukkant a Hakushaku to Yousei című animében is.

Caorthannach

A caorthannac személyében egy kígyótestű női démonról van szó, akivel a legenda szerint még Szent Patrik is megküzdött, és bár nem könnyű harc árán, de sikerült legyőznie őt – akárcsak a többi gonoszt, akik az Ír-szigetre támadtak.

A történet szerint a démon utolsó erejéig harcolt és próbálta megmérgezni Szent Patrikot, ám az elé vágott, így sikerült száműznie, majd a tengerbe veszejtenie a lényt.

Banshee

A banshee egy női démon, aki a sikításával megjósolja a halált. A hangját nagyon messzire hallani és olyankor biztos lehet az ember abban, hogy valaki meg fog halni, ezért is rettegtek tőle régen. Rengeteg olyan feljegyzés van – főleg tengerészektől –, akik az óceánt járva hallották a hangját, s utána valamelyikük oda is veszett. Érdekesség, hogy története felbukkant a Teen Wolf című sorozatban is, mint Lydia Martin.

Leprikón

Írország egyik legismertebb mítikus teremtménye, az igazi ír manó vagy kobold. Ezek az apró, zöld színű lények imádják megtréfálni az embereket, ha pedig épp nem egy újabb csínyen jár az eszük, akkor cipőket készítenek. Az aranyukat a szivárvány végnél, egy kis üstben dugják el, ami ha emberi kézbe kerül, köddé válik.

Bármilyen hihetetlen, a mai napig rengetegen számolnak be arról, hogy látták őket. Megjelentek többek között a Koboldok varázslatos lenedája című filmben, de a miskolci székhelyű ír kocsmazenekar, a Paddy and the Rats is megénekelte történetüket.

Dullahan

A fej nélküli lovast a halál hírnökének tartják, ami nem is csoda, hiszen a legenda szerint kegyetlenül bánik kiszemelt áldozataival. A szóbeszéd szerint több módja van, hogy kifejezze ki a következő áldozata – például megáll mellette, vérrel teli vödröt dob felé vagy kimondja a nevét.

Utálja az aranyat, ezért ha kiszemel minket, elég ha van nálunk egy apró érme, és máris megúsztuk. Megjelenését tekintve említhetjük akár az Álmosvölgy legendája című sorozatot, mely történet hőseit szintén egy ilyen (vagy hasonló) lény veszi üldözőbe.

Dearg Due

Évente egyszer eljövendő ír vámpírnő, aki férfiakat csábít el, majd kiszívja a vérüket. Mielőtt szörnnyé változott volna, gyönyörű lány volt, aki beleszeretett egy szerény körülmények között élő fiatalemberbe. Az apja ellenezte a rangon aluli házasságot, ezért rákényszerítette a lányt, hogy menjen feleségül egy erőszakos, ám jómódú férfihoz, aki ettől kezdve folyamatosan bántotta őt. A lány annyira szenvedett, hogy végül öngyilkos lett, ám a lelke sosem talált megnyugvásra, így minden évben eljön, hogy megbüntesse a férfi nemet.

Leanan Sidhe

E csodás küllemű tündér művészek, zeneszerzők múzsája, aki a legenda szerint megosztotta velük ihleteit, ötleteit, hogy még jobb művészekké váljanak. Miután azonban rájuk un, elhagyja a kiszemeltjeit, akik így depresszióssá és alkotásra képtelenné válnak és rövidesen az öngyilkosságba menekülnek. A tündér ezután visszatér a holttestekért, a barlangjába viszi őket, ahol kiszívja a vérüket.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek