Starity

Michael Flatley 60 éves lett

2018. július 24. 22:10   |   Szerző: Éowyn

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A világ egyik legjobb táncosának számító Michael Flatley július 16-án töltötte be 60. életévét.

hirdetés
Michael Flatley 60 éves lett
Fotó: Brian Doherty

A tánclegenda rengeteg születésnapi jókívánságot kapott a rajongóitól, ezért a Facebookján, Twitterén és az Instagramján is köszönetet mondott:

Ó, köszönöm mindenkinek a szép születésnapi jókívánságokat! [...] Köszönök Istennek mindent, amim van, mindent, amim volt és mindent, amim valaha lesz! A legjobb még hátravan!

 

Michael Flatley nevéhez olyan, elsöprő sikert aratott showműsorok kötődnek, mint az ír-kelta tánclépéseken alapuló Riverdance, a Feet of Flames, a Celtic Tiger, vagy a világ legnépszerűbb táncműsora, a Lord of the Dance. Ez utóbbi hatalmas kritikai és közönségsikert aratott, a szórakoztatóipar történetének legnyereségesebb show-ja lett.

Az ír-amerikai táncos több alkalommal is bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, többek között legjobban fizetett táncosként, és azzal is, hogy 40 millió dollárra biztosították a lábát. A leggyorsabb lábú táncosként 1989-ben állította fel az első világrekordot azzal, hogy egy másodperc alatt 28-szor koppintott a cipőjével a földhöz, majd ezt ő maga döntötte meg 1998-ban, 39 évesen, másodpercenkénti 35 koppantással.

Kevesebben tudják róla, hogy kiválóan fuvolázik; számos díjat nyert hagyományos ír fuvolával, és Írország fuvolabajnoka is volt. 2010-ben megjelent az On a Different Note című album, amelyen az ő játéka hallható.

Bokszolni is tanult és 17 évesen megnyerte a Chicago Golden Glove bajnokságot.

Magyar rajongói körében köztudott, hogy nagyon kedveli Budapestet – 2000. július 19-én több, mint 60 000 ember előtt lépett fel az akkori Népstadionban, a mostani Puskás Ferenc Stadionban. Fellépését a Feet of Flames nevű turnéja egyik fénypontjának tartják világszerte. 2005. július 9-én a magyar fővárosban mutatta be először Celtic Tiger című műsorát.

2010-ben táncolta utoljára több alkalommal a Tánc Urának szerepét a színpadon, amely fellépésekből 2011-ben készült el a Lord of the Dance 3D című film. A következő években a Lord of the Dance show ifjú szereplőgárdáját tanította be, akik között olyan kiváló magyar tehetségek is jelen vannak, mint Krén Andrea, Krén András, Papp Zoltán és Lukács Márton. Papp Zoltánnak abban a szerencsében volt része, hogy 2010-ben együtt táncolhatott főszerepet Flatley-vel. Ő azonban már csak a műsorai legvégén jelent meg, egy utolsó szám erejéig.

2014-ben hatalmas meglepetést okozott Magyarországon azzal, hogy nem csak Budapesten, hanem számos vidéki városban is fellépett a show végén.

Bár tánccipőit már a szögre akasztotta, Michael Flatley most sem pihen: nemrég a filmezésbe is belekóstolt a sokoldalú művész, Blackbird című kalandfilmjével egy gyerekkori álma vált valóra.

Semmi sem lehetetlen, kövesd az álmaidat

- olvasható hitvallása a hivatalos oldalán is.

 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek