Starity

Michael Jackson budapesti fotói buktatták le vádlóját

2019. április 16. 19:07   |   Szerző: Éowyn

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

"Hatalmas!" - fakadt ki több alkalommal is a rádiós műsorvezető, amikor élő online adásban rakta össze a Leaving Neverland című film ellentmondásos kirakós-darabkáit.

hirdetés
Michael Jackson budapesti fotói buktatták le vádlóját
Fotó: Gottfried Helnwein, helnwein.com | Budapest, 1994 | Michael Jackson és exfelesége, Lisa Marie Presley

John Ziegler újságíró, rádiós műsorvezető és dokumentumfilm-rendező saját bevallása szerint nem Michael Jackson-rajongó. Azonban a Leaving Neverland című film, amelyről írtunk már itt a Starity-n, szerinte olyan égbekiáltó ellentmondásokkal és átlátszó manipulációkkal van tele, amelyek már kezdettől fogva zavarták.

Nemrég a podcastjában alaposan kiakadt, miközben a rendelkezésre álló tényeket és bizonyítékokat sorolta.

Ziegler azzal kezdte a műsorát, hogy a Leaving Neverland egyértelműen puszta kitaláció, nem pedig valós dokumentumfilm. Először azt taglalta, hogy a két vádló, Wade Robson és James Safechuck a népszerű műsorvezetőnek, Oprah Winfrey-nek azért adott interjút, hogy a hazugságaik neves támogatóra találjanak.

Egy ilyen helyzetet csak akkor élhetsz túl, ha mindenki fél rád támadni. És ha Oprah a képben van, akkor senki sem fog támadni. Legalábbis, az amerikai médiában nem. Mivel ő érinthetetlen, és ha megkaptad az áldását, akkor dicsfényt kaptál.

A bulvársajtó álláspontja kezd megváltozni - már nyíltan megkérdőjelezi az egész Leaving Neverland lényegét, méghozzá a tények mentén haladva. Legutóbb két olyan dolog került napvilágra, ami Ziegler szerint egy racionális világban torpedóként kellene, hogy támadja a film hitelességét.

Az egyik ellentmondás Wade Robsonnal kapcsolatos, aki az exbarátnője, Brandi Jackson szerint nyilvánvalóan hazudik.

Robson azt állítja a filmben, hogy Michael Jackson molesztálta több napon át Neverland nevű birtokán, miközben a Robson-család többi tagja a Grand Canyonnál vakációzott. Ziegler szerint egy kicsit furcsa, hogy csak úgy otthagyja valaki a kisfiát másnál, míg ő családostól a Grand Canyonhoz utazik. Elmenni oda családi esemény volt, amit az ember egyszer tesz az életében.

Ezek az emberek Ausztráliából érkeztek. Csak egyszer teszel ilyet. Otthonhagyod a kisfiadat, ő nem utazik oda? Ennek nincs sok értelme

- mondta Ziegler.

Wade Robson anyja, Joy Robson 1993-ban és 2016-ban eskü alatt vallotta, hogy a fia velük ment a Grand Canyon-útra. Ezt Mike Smallcombe, Jackson egyik életrajzírója is megerősíti:

Eskü alatt tett tanúvallomást. Kétszer! [...] Szóval, Wade ezt egyszerűen csak kitalálta

- vonta le a következtetést Ziegler.

Robson után azonban James Safechucknak, Jackson másik vádlójának szavahihetősége is megkérdőjeleződött.

Egyértelműen azt vallja a filmben, hogy a 'Michael Jacksonnal való mézesheteink alatt' – mert ezt mondja - 'állandóan szexeltünk, hiszen friss szerelmesek voltunk' . Ennek rohadtul nincsen semmi értelme, mivel ekkor ő még elvileg a serdülőkor előtt állt. Nem volt még hatalmas szexuális hajtóerő benne. Ezt nem szabad elfelejteni, sem pedig bevenni ezt a nevetséges elbeszélést

- folytatta Ziegler a műsorában. Majd hozzátette, hogy rendben, ha egy pillanatra komolyan vennénk Safechuck állítását, akkor viszont meg kell vizsgálni a helyszíneket és az időpontokat.

Safechuck azt állítja, hogy a fő helyszínek egyike, ahol az állandó jellegű szexuális zaklatások érték, a vasútállomás, amit Jackson építtetett Neverlanden. A kétemeletes, közismert épület felső részében egy szoba található.

Embed from Getty Images

Safechuck eskü alatt vallotta a Michael Jackson Estate, azaz a hagyatékkezelő elleni polgári perében, hogy a molesztálások 1992-ben értek véget, amikor 14 éves volt. A filmben arról van szó, hogy amint elérték a serdülőkort, Jackson lecserélte őket más kisfiúkra – akik amúgy tagadják, hogy bármi is történt volna: Macaulay Culkin, mint mindig, megvédte Jacksont, ahogyan Brett Barnes is.

Nos, ami nagyon érdekes a vasútállomás esetében az az, hogy rengeteg bizonyíték van arra, hogy az épületet 1992-ben még el sem kezdték építeni. Egészen 1993 őszéig. És 1994 közepéig még nem is épült fel. Szóval, legalább 2 évvel azután, hogy James Safechuck azt állította -eskü alatt-, hogy a Michael Jackson általi zaklatások véget értek. [...] Így az egész történet hitelét vesztette

- elemezte tovább Ziegler.

Fotó: Neverland, az épülő állomás 1993-ban. | CBS News

Lehetséges lett volna ugyan, hogy Safechuck rosszul emlékszik a helyszínre, esetleges poszttraumatikus stressz következtében - Ziegler azt feltételezte, hogy ezt a magyarázatot adják majd a vádlók.

Azonban Dan Reed, a film rendezője Ziegler számára megdöbbentő módon reagált:

Ehelyett Dan Reed ezt írta Twitterre, idézem: 'Igen, úgy tűnik, hogy nem kétséges a vasútállomás dátuma. Az elrontott dátum a molesztálás vége.'

A műsorvezető ezután úgy folytatta, hogy ha Reed szerint az 1994-ben felépült vasútállomás épületében molesztálták Safechuckot, akkor ezzel az információval óriási problémák vannak.

Reed egyrészt a saját filmjének szereplőjét ahelyett, hogy felmentené azzal, hogy a trauma miatt nem emlékszik biztosan a helyszínekre, elismeri, hogy az eskü alatt hazudott a zaklatások végének időpontjáról.

Másrészt 1994-ben, amikor a vasútállomás már abban a formájában létezett, mint amit Safechuck a filmben állít, Jackson már nem is élt Neverlanden. Megnősült: feleségül vette Elvis lányát, Lisa Marie Presley-t, emellett új albumán dolgozott New Yorkban.

Ziegler mindezt azzal folytatta, hogy 1994-ben készült fotókat hozott fel bizonyítékként:

Most felejtsük el, hogy akkoriban Michael már nem ott élt és házas volt! Itt a legnagyobb probléma: ekkor James már 16 éves volt! És HATALMAS!!! Vannak róla képeink. [...]
A filmben azt állítja, hogy Michael Jackson szakított vele, aztán elhagyta. De vannak képek, amiken Michael Jackson és James Safechuck látható, amint a srác napernyőt tart fölé, mint az asszisztense. És James Safechuck hatalmas!!! 16 évesen magasabb, mint Michael Jackson!

A szóban forgó fotók Jackson budapesti látogatása alkalmával készültek, amikor itt forgatta a HIStory-reklámfilmet a készülő albumához.

A film egész első felének elbeszélése alapján Michael Jackson a serdülőkort még el nem ért kisfiúkat szereti, és aztán szakít velük, mihelyt serdülnek. És James és Wade összetörtek, mert szakított velük! Ez az egész film LÉNYEGE! AZ EGÉSZ FILMÉ!

Embed from Getty Images

Jackson, Presley és Safechuck Budapesten | Még több fotó itt látható!

De ennél nagyobb gond az, hogy 16 éves és hatalmas! Jóval túl a kamaszkor kezdetén. [...] Miért és hogy a bánatban molesztálta volna még mindig James Safechuckot Michael Jackson Neverlanden, aki akkor nős volt és nem is lakott Neverlanden 1994-ben? Ez abszurd. Nevetséges ...

- vonta le a végkövetkeztetést, több alkalommal is a kiabálásig belelkesülve Ziegler. A saját maga is dokumentumfilmeket rendező műsorvezető szerint Dan Reed nem végzett gondos munkát, mivel nem ellenőrizte le az alanyait a filmforgatás előtt; most pedig menteni próbálja a bőrét.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek