Starity

Michael Jackson többé nem nyugodhat békében?

2019. február 25. 21:09   |   Szerző: Éowyn

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Leaving Neverland című dokumentumfilm és az elmúlt hetekben a külföldi médiában megjelent, és várhatóan a következő időszakban magyar oldalakon is olvasható hírek nyomában – ebben a cikkben megvizsgáljuk az ügyet.

hirdetés

A pop királyát 2005-ben mind a 14 ellene felhozott vádpontban, amelyek többek között kiskorúak szexuális zaklatása mellett fogvatartásról, emberrablásról és összeesküvésről is szóltak, ártatlannak nyilvánította az esküdtszék. Június 13-án mentették fel; a bűnösségét és abból nagy hasznot remélő média képviselői csalódottak voltak.

A friss, Leaving Neverland című dokumentumfilmben újra vádakkal illetik Michael Jacksont. Korábban mindkét vádló az énekes védelmére kelt.

Az egyikük Wade Robson, 36 éves ausztrál táncos és koreográfus, aki ötévesen megnyert egy táncversenyt, és jutalmul találkozhatott az éppen Ausztráliában turnézó Jacksonnal. Két évre rá a Robson-család az USA-ban vakációzott, amikor az édesanya, Joy felvette a kapcsolatot Jacksonnal, hogy az énekes segítsen a fiúnak karriert csinálni. Jackson úgy segített megszerezniük a letelepedéshez szükséges zöldkártyát, hogy Joynak állást biztosított az egyik cégénél. A kis Robson szerepelt többek között az énekes Black or White, Jam és Heal the World című dalaihoz készült videoklipjeiben, és egy LA Gear-reklámban - olvasható az On With The Show exkluzív interjújában Joyjal.

Joy rengeteg meghallgatásra vitte el a fiút, akiből már tizenévesen sikeres táncos és koreográfus lett. Zenei karrierjének építgetésében ismét kapott némi segítséget Jacksontól. Egy kortársával együttest alapított Quo néven, amely első és egyetlen albumát Jackson az MJJ Productions nevű lemeztársaságánál jelentette meg.

Epizódszereplőként bekerült pár szappanoperába is, és mindössze 14-15 éves volt, amikor már sztárokat koreografált. Később Britney Spears-szel és az ’N Sync fiúcsapattal is együtt dolgozott.

Aztán megfeneklett a karrierje. 2011-ben Robson próbálkozott Jackson hagyatékkezelőjénél egy jól jövedelmező állást megkapni: ő akart a Las Vegas-i, ONE című Cirque du Soleil show rendezője, vagy koreográfusa lenni. Nem járt sikerrel. Ezután elkezdte beperelni Jackson cégeit és az énekest is megvádolta. Joy 2016-os tanúvallomásából kiderül, hogy abban az időszakban a fia anyagi gondokkal küzdött.

Fotó: MTV | Wade Robson a show-jában, a The Wade Robson Project-ben (2003)

Robson azt állítja, hogy miután hirtelen rájött, hogy szexuális zaklatások áldozata volt, ideösszeomlást kapott, és 2012 óta emiatt nem volt képes dolgozni sem. A közösségi oldalairól időközben törölt, munkára vonatkozó posztjai az ellenkezőjéről tanúskodnak.

Ugyanebben az évben írt egy könyvet az állítólagos zaklatásokról, de egy kiadó sem vette meg tőle - írja a Forbes.

A másik vádló, a 40 éves James Safechuck a ’80-as évek végén találkozott Jacksonnal, amikor egy Pepsi reklámot forgattak együtt. Az énekes meghívta a Safechuck-családot az 1988-as Bad turnéjára. A hatóságok korábban többször is kihallgatták őt is, mint minden gyereket Jackson körül. Mindvégig kitartott amellett, hogy az énekes semmi helytelent nem tett vele.

2013-ban, miután Robson beszélt a TV-ben a Jackson elleni vádakról, Safechuck felkereste Robson ügyvédeit, hogy ő is pénzre perelhessen. 2013-ban (Robson) és 2014-ben (Safechuck) több millió dolláros polgári peres eljárást és hitelezői keresetet indítottak, amelyet 2017-ben a bíróság első fokon elutasított.

>> Mindkét férfi azt állítja a dokumentumfilmben, hogy korábban azért védte Jacksont, mert "szerelmesek voltak belé", és nem tudták, hogy azok a cselekedetek, amiket állítanak szexuális molesztálásnak számítanak. Mindketten heteroszexuálisak, Robson 2005-ben megnősült és egy gyermeke született; a programozóként dolgozó Safechuck is nős, két gyermek apja.

>> Pornográf részletességgel írják le az állítólagos szexuális aktusokat. Az ilyen részletes leírások pszichológiai hatása közé tartozik az is, hogy a nézők szimpatizálni kezdenek a vádlókkal és megundorodnak a megvádolt személytől. Bizonyítékkal nem rendelkeznek.

A bírósági tárgyalás során számos olyan tényre derült fény, amelyek azt bizonyítják, hogy a két férfi nem mond igazat, de ezeket Dan Reed rendező kihagyta a dokumentumfilmből.

Balról: Wade Robson, Dan Reed rendező és James Safechuck | Fotó: Jay L. Clendenin / Los Angeles Times

>> A film utal arra a tényre, hogy Jackson valóban kapcsolatban állt ezekkel a családokkal. Jackson ajándékait és kedves gesztusait úgy mutatja be, mintha az énekes abból a célból tette volna ezeket, hogy molesztálhassa a gyerekeket. Azonban, a beszámolók alapján az is tény, hogy Jackson kedves, nagylelkű ember lévén, mindenkinek ajándékokat adott, és hosszas telefonbeszélgetéseket folytatott; nem csak az érintett két családdal.

Néhány kedves hangvételű faxot úgy mutatnak be a filmben, mintha Jackson a megszállottja lett volna Robsonnak. Azonban Joy kihallgatásából kiderült, hogy az énekes azért küldözgette a faxokat, mert éppen abban az időszakban tanulta meg használni a faxgépet. A dokumentumfilmből ez a háttérinformáció kimaradt. Jackson üzenetei emellett nemcsak Robsonnak, hanem az egész családnak szóltak.

>> A film azzal érvel, hogy sokszor előfordul, hogy szexuális zaklatások áldozatai csak évek múltán jönnek elő a vádjaikkal. Azonban a két férfi korábban eskü alatt is megvédte Jacksont – Robson 2005-ben 22 évesen, felnőttként tett mellette tanúvallomást. Akkoriban még semmiféle anyagi érdek nem fűzte az ellenkezőjéhez, most viszont már igen. A bírósági peranyag több, egymásnak ellentmondó indokot is tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy korábban miért nem álltak elő ezekkel a vádakkal.

A film utal arra, hogy Jackson másokat is molesztálhatott - név szerint Brett Barnest és Macaulay Culkint - azonban ők mindketten megvédték és a mai napig megvédik Jacksont.

Macaulay Culkin (középen) a Black or White videoklipben.

Barnes a következőket írta 2013-ban a Twitteren, amikor Robson előállt a vádjaival:

Remélem, az emberek rájönnek a földön töltött utolsó pillanataikban, hogy a világ összes pénze sem nyújt majd vigaszt. Az én tiszta lelkiismeretem viszont igen.

Az alábbiakat pedig nemrég, a filmre reagálva:

Szóval, az emberek most már filmekből veszik a tényeket? Kíváncsi vagyok, mit gondolnak arról a dokumentumfilmről, ami a '96-os nagy idegeninváziót mutatja be. Azt hiszem, a címe az volt, hogy A függetlenség napja.

Nemcsak a hazugságokkal kell törődnünk, hanem azokkal az emberekkel is, akik azokat fenntartják. Az, hogy egy kicsit sem járnak utána annak érdekében, hogy kiderüljön, mindez hazugság, csak még rosszabbá teszi.

A Reszkessetek, betörők! sztárjának véleményéről nemrég már írtunk itt, a Starityn.

A napokban a vörös szőnyegen Brigitte Nielsen színésznő is megvédte Jacksont, ahogyan Twitterén a Vámpírnaplók és a Nyughatatlan fiatalok című tévésorozatokban látható színész, Bryton James is.

Barátságunk 15 éve alatt sem én, sem a családom nem volt soha tanúja annak, hogy Michael Jackson helytelenül cselekedett volna egy kiskorúval, vagy bárkivel, ami azt illeti. És amikor gyerekként Mr. Robsonnal dolgoztam, egyszer sem említett semmi helytelent...

Brandi Jackson, Michael unokahúga is kitálalt a Twitterén:

Tea idő
Wade és én több, mint 7 évig voltunk együtt, de fogadok, hogy ez nincs benne ebben a “dokumentumfilmben”, mert ez lerombolná az időrendjét. És említettem már, hogy a nagybátyám, Michael Jackson volt az, aki összehozott bennünket? Wade nem áldozat. Wade Robson hazug.


 

Brandi és Robson kapcsolata 1994-2001-re tehető, miközben Robson azt állítja, hogy a molesztálása 1990-1997-ben történt. A sztorija szerint korábban azért védte meg Jacksont, mert szerelmes volt belé. Állítása szerint Jackson is szerelmes volt Robsonba. A Brandivel való 7 éves kapcsolatát mind a filmben, mind a bírósági irataiban elfelejtette megemlíteni.

Safechuck állításainak is ellentmond mindez, mert azt állította a beadványában, hogy Jackson arra tanította őt, hogy utálja a nőket, illetve lebeszélte arról, hogy lányokkal randizzon. Ehhez képest Jackson hozta össze Robsont és Brandit.

Wade Robson és Brandi Jackson az LA Gear reklámhoz készült fotózáson.

Megtudtam, hogy Wade több olyan nővel is megcsalt, akiktől azt remélte, hogy előrelendítik a karrierjét. Talán egyiküket ismeritek is, mert az egy nagy popbotrány volt. Wade nem áldozat, hanem egy opportunista

- posztolta ki Brandi. A szóban forgó történet Jackson unokaöccse, az egykori 3T együttes énekese, Taj Jackson posztjából kerekedik ki:

A legtöbben a zene- és a tánciparban tudják ezt. Ezért nem akar már senki dolgozni vele. Wade-et csakis Wade érdekli. Sírj nekem egy folyót, [Cry Me a River] Wade Robson.

Robson volt az, akivel Britney Spears megcsalta Justin Timberlake-et,  róluk szól Timberlake Cry Me a River című dala.

Taj a Sunrise-nak azt nyilatkozta egy videóinterjúban,  hogy a filmben Robson barátai, vagy táncostársai nem láthatóak, azaz nem véletlenül nem védik meg - tudják, hogy hazudik.

>> Összefoglalva, a Leaving Neverland című dokumentumfilmben elhangzottakat semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, viszont elhallgat olyan információkat, amelyek kétségbe vonják a vádlók szavahihetőségét; a két férfi Jackson cégeit a vádakkal rengeteg pénzre pereli.

A filmet 2019. január 25-én a Sundance Filmfesztiválon bemutatták. A jelenlévő újságírók állva tapsolták meg. Az HBO és a Channel 4 tévécsatornák tavasszal műsorra fogják tűzni.

A rajongók világszerte bojkottra és az HBO-előfizetés lemondására buzdítanak. A Michael Jackson Estate, azaz Jackson hagyatékkezelője 100 millió dollárra pereli a csatornát - írja a VanityFair.

Az alábbi videó összefoglalja az ügyet, a beállításokra kattintva magyar felirattal is nézhető:

Az ügy hivatalos dokumentumainak
magyar fordítását és részletes információkat
ezen az oldalon találsz: Jackson Akták.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek