Starity

Hogyan töltsd az első napokat egy örökbefogadott kutyával?

2021. május 10. 21:09   |   Szerző: Starity

Egy kutya örökbefogadása mindig nagy esemény, embernek és állatnak egyaránt. A családnak meg kell szoknia, hogy egy új bundás taggal bővült, az állatnak pedig meg kell ismernie az új gazdáit és megszoknia egy teljesen új közeget. Az első pár nap senkinek sem könnyű, és bőven tartogathat kihívásokat, amikre érdemes felkészülni.

hirdetés
Hogyan töltsd az első napokat egy örökbefogadott kutyával?

Lássuk, mire érdemes odafigyelni, ha beköltözik az új családtag! 

A kutya érkezése előtt

Azt talán mondani sem kell, hogy az örökbefogadásra ajánlott előre készülni, és már azelőtt, hogy a kutyus beköltözne, beszerezni a szükséges kellékeket. Határozd meg, hogy a lakáson belül hol lesz az állat fekhelye, hol kap majd enni- és innivalót. A helyszínt úgy válaszd ki, hogy hosszabb távon is megfelelő legyen, ugyanis ha az állat megszokja majd, akkor összezavarod, ha később átrendezed a holmijait. 

Ezenfelül szerezz be egy szállítóboxot, pórázt, játékokat, bundaápolási kellékeket, némi jutalomfalatot és kutyapelenkát. A lakás azon helyiségeit, ahol az eb tartózkodik majd, tedd “kutyabiztossá”, azaz tüntess el minden potenciális veszélyforrást. 

Ha kertes házban élsz, akkor vizsgáld át a kerítést, hogy ne maradjanak rajta olyan rések, ahol a kutya kiszökhet. Kerítsd el a mérgező növényeket, virágágyásokat, veteményest és egyéb olyan helyeket, ahová nem szeretnéd, hogy odaférjen. 

A nagy napon

A változás az állatok számára is stresszel jár, különösen egy olyan menhelyi kutyus esetében, akinek eddig esetleg rossz sora volt, és retteg az ismeretlentől. Amint megérkezett új otthonába, hagyj neki időt, hogy felfedezze leendő lakhelyét. Ismertesd meg a család többi tagjával, akik beszéddel, simogatással próbálják meg elnyerni az állat bizalmát. 

Érdeklődj utána, hogy a menhelyen miképp zajlott az etetés rendje, és eleinte otthon is kövesd ezt a példát. Nem árt, ha az első napokban ugyanazt a tápot kapja, amit eddig, és fokozatosan szoktatod hozzá egy általad preferált márkához. 

A legtöbb menhelynek sajnos nincsenek meg az anyagi lehetőségei arra, hogy minőségi táppal etesse a kutyákat, de ha már kedvenced új otthonra lelt, akkor érdemes egy olyan prémium eledelre váltani, mint például az Eukanuba, ami elérhető a Kutyakajas.hu Webáruházban.

Az első pár napban

Beletelhet egy kis időbe, mire a kutya képes lesz “megnyílni” és elfogadni új gazdáit. Ezért légy türelmes! Nem tudhatod, hogy szegény eb min ment keresztül, mire szerető otthonra lelt, ezért eleinte ne tegyél felé hirtelen mozdulatokat, és ne emeld fel a hangod vele szemben, mert lehet, hogy egy rossz emlék miatt megretten vagy fenyegetésnek értelmezi. 

Állítsd fel egy pontos napirendet, ami magába foglalja az etetések, séták, játék idejét, és ehhez tartsd magad minden nap, hogy az eb megszokja. Ha eleinte gyakran félrevonul a kuckójába, akkor hagyd békén, és biztosítsd számára, hogy csend és nyugalom legyen körülötte. Amint megérzi majd a szeretetet, sokkal ragaszkodóbb lesz.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek