Starity

Milyen az ideális ipari porszívó?

2021. augusztus 13. 09:09   |   

Ha ipari porszívóra van szükség, bizony hamar megtorpan az ember, amikor meglátja a széles választékot. Hiszen számos különböző gyártó eltérő teljesítményű és kialakítású termékei között válogathat. Ezek közül pedig laikus szemmel nem könnyű megtalálni a számunkra ideális szerkezetet. Ebben a bejegyzésben segítünk egy kicsit eligazodni az ipari porszívók világában.

hirdetés

Mit jelent az, hogy egy porszívó ipari?

Tulajdonképpen alapjaiban nem sokban különböznek ezek a berendezések a hagyományos, hétköznapok során otthon használt porszívóktól, ám ezek jóval strapabíróbb, magasabb minőséget képviselő és nagyobb teljesítményű gépek. Ennek köszönhetően jóval nagyobb térfogatú tartály fér bele, ráadásul jellemzően nedves anyagokat, vizet, illetve vegyszereket és veszélyes anyagokat is fel tudnak szívni. Ráadásul kerekei úgy vannak kialakítva, hogy gond nélkül gurulnak az ipari törmelékkel borított talajon is. Emellett nagyobb teljesítményűek is, így hatékonyabban szívják fel a port és egyéb anyagokat is.

Mit érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt?

Nagyon lényeges szempont ebből a szempontból a szívóerő. Hiszen nincs annál kellemetlenebb, mint amikor hiába porszívózunk, az nem elég erős ahhoz, hogy tisztává varázsolja az adott felületet. Ezzel szemben egy megfelelő erősségű szerkezet mellett öröm a munka, ráadásul gyorsan és hatékonyan tudjuk elvégezni a feladatainkat. A poron kívül nagyobb törmelékeknek sem marad nyoma ott, ahol egy jó ipari porszívóval takarítunk.

Lényeges emellett figyelembe venni azt is hogy porzsákos és porzsák nélküli verziót választunk közülünk, amelyek közül az utóbbi örvend nagyobb népszerűségnek. Ugyanis sokkal praktikusabb, ha a porszívó egy tartályba gyűjti a koszt. Rengeteg modell nyújt ma már kompromisszumos megoldást e téren, ugyanis számos olyan típusú ipari porszívó létezik amelyikben meg van a lehetőség a porzsák nélküli és a porzsákos használatra is.

Mindenképpen szót kell ejteni a téma kapcsán a filterekről is, ugyanis az ipari porszívók legtöbb verziójában úgynevezett automata filtertisztító van, vagyis ez a feladat nem a felhasználóra hárul. Így ennek köszönhetően nem kerül vissza por a légtérbe porszívózás közben. Vannak már olyan modellek, amelyekben két szűrőt helyeztek el: míg az egyik tisztul, a másik szűri a port, így addig sem kell állnia a porszívónak, amíg az tisztítja a filtert.

Mindezeken kívül azt is érdemes meghatározni választáskor, hogy legfőképpen milyen jellegű szennyeződéseket porszívózol. H, M és L porosztály jelöli, hogy milyen porok szűrésére alkalmas a porszívó. A legfinomabb szemcsék szűrésére a H besorolású alkalmas.

Nem mehetünk el szó nélkül a különböző extra felszereltségek mellett sem. Létezik ugyanis olyan ipari porszívó, amely a szívás mellett fújásra is alkalmas, amely hatalmas segítség lehet akkor, ha például éppen szárítani kell valamit. Sőt, ha a porszívóba csatlakozóaljzat van építve, akkor akár elosztóként is funkcionálhat a porszívó vagy lehetővé teszi, hogy összekapcsold a porszívót egy másik géppel. Ha például olyan tevékenységet végzünk amely porral jár, akkor a másik készülék indításával automatikusan elindul a porszívó is, s már szívja is a port. Hatalmas segítség lehet ez például fúrás közben. A művelet végén pedig a porszívó is kikapcsol.

Látható, hogy egy ipari porszívónak bizonyos körülmények között hatalmas haszna lehet, így műhelyekben, raktárakban vagy éppen gyárakban vagy nagy épületek esetében hatalmas haszna lehet egy ilyen berendezés használatának.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek