Starity

Mindent a papír gyártásáról és újrahasznosításáról

2021. augusztus 29. 08:08   |   

Egyesek azt mondják, hogy a nyomtatott sajtó fénye kihunyt, mások mai napig esküsznek az újságokra, könyvekre. Lehetséges, hogy információ szempontjából a digitális média leelőzte a papír alapú forrásokat, de papír nélkül továbbra sem tudnánk élni. Nem csak hétköznapjaink, munkánk szerves része a papír, de még egy egyszerű szállítást sem tudnánk nagyon elképzelni például kartonpapír nélkül. De tudja azt bárki is pontosan, hogyan készül a papír és hogyan zajlik az újrahasznosítása? Ebből a cikkből most megtudhatja.

hirdetés
Mindent a papír gyártásáról és újrahasznosításáról

A papírgyártás folyamata

Közép-Európában a papír alapanyaga a lucfa, kérge és levelei eltávolítása után. A lucfa cellulózrostokat tartalmaz, amelyeket a lignin molekuláris hidak kötnek össze. Az irodai papír gyártásához a fát apróra vágják. A darabokat magas nyomás és hőmérséklet mellett forralják különböző kémiai vegyületekben. Ennek köszönhetően a lignin feloldódik és egy bizonyos pép képződik. E nélkül a papír túl merev lenne. 

Ezt követően a kapott pépet apró szálakká őrlik és színtelenítik. Ezután a pépre egy háromlépéses szárítás vár. Először a gravitáció segítségével szárítják, azaz a víz lefolyik róla a szitán keresztül. Másodjára préselik, ezzel eltávolítva a maradék nedvességet. Végezetül szárítják, ami során keményítőt hordanak fel a papírra, ezzel elérve, hogy ne legyen túl nedvszívó és könnyen írható legyen. 

Száradását követően a sima felület érdekében a papír átmegy az úgynevezett kalanderen, vagyis egy hengeren. Végezetül igazítják az éleket és a papírt orsókra tekerik. Ezt már csak a megfelelő méretre vágás következik

A papír rövid történelme

A papír története a Krisztus előtti harmadik évezredben kezdődött. Akkoriban még lenből és selyemből készült az ókori Kínában. A mai ismert „fából készül” papírt Európában csak a 15. században kezdték el gyártani. A gyártáshoz szükséges nyersanyag kitermelése évről évre nő. 

Míg 2008-ban nagyjából 391 millió tonna papír került gyártásra, addig 2018-ban ez már 420 millió tonnára rúgott. Érdekes módon ez a termelés nem az általunk leginkább ismert fénymásoló, nyomtatópapírt teszi ki leginkább. A legtöbbet előállított termék a karton. Ez azzal magyarázható, hogy a kartonra hatalmas mennyiségben van szükség a nemzetközi áruszállításban. A nyomtatásnak is hasonlóan régre nyúlik vissza története. 

Ha minőségi patront keres, a TonerPartners.hu széles kínálatában biztosan talál megfelelőt minden fajta nyomtatóhoz.

Az újrahasznosításról

A papír szelektív gyűjtéséről számos téves információ terjeng. Az valóban igaz, hogy a papír újra felhasználásával fákat kímélünk meg. A környezetet azonban nem a remélt mértékben óvjuk, ugyanis az újrafeldolgozás nagy víz- és áramfogyasztással jár. A legjobb módja tehát a környezet megóvásának az, ha törekszünk a lehető legkevesebb papírt felhasználni. Ha pedig muszáj papírt használnia, azt gyűjtse a jól ismert kék szelektív kukákba. A használt papír fajtájától függően akár ötször is újrahasznosítható.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek