Starity

Könnyű mozgásformák nem kifejezetten sportembereknek

2021. szeptember 09. 16:04   |   

Te is az a típus vagy, akinek sosem volt igazán kenyere a sport? Ne aggódj, sokan vagyunk ezzel így. Ám ahogy telnek az évek, mind inkább rájövünk, hogy mégiscsak szükségünk van valamilyen mozgásra, ha meg akarunk szabadulni a súlyfeleslegtől vagy a hátproblémáktól, vagy egyszerűen csak szeretnénk megőrizni az egészségünket és a kondíciónkat. Ne riasszanak el a mozgástól a gyerekkori tesiórák kínszenvedései, se a fanatikusan kondizó vagy futó ismerőseid: van más út is az olyan kényelmes emberek számára, mint amilyenek mi vagyunk!

hirdetés
Könnyű mozgásformák nem kifejezetten sportembereknek

Külső szükség vagy belső igény

Ha az ember életformájának évtizedeken keresztül nem része a sport, bizony sokszor csak a következményként kialakuló fizikai nehézségek hatására szembesül a mozgás szükségességével: gondot okoz lehajolni a cipőhúzáshoz, folyamatosan be van állva a hát és a nyak, felszökik a vérnyomás, fáj a térd, vészesen sokat mutat a mérleg, és még sorolhatnánk. Ha ilyen egészségprobléma indítja el a gondolatot, hogy valamit mozogni kellene, az első lépésnek elég jó külső motiváció, legalábbis ha komolyan vesszük, és tényleges célokat, gyakorlati tervet tűzünk ki magunk elé. Olyan is van, hogy egyszerűen érezzük, hogy valami hiányzik: hogy jó lenne időnként kiengedni a gőzt, jól meghajtani magunkat, vagy épp fordítva: ellazulni, lelassulni és mindent elengedni..

Bármelyik is a helyzet (főként, hogy a külső késztetés idővel belsővé válik), a legfontosabb, hogy megragadjuk ezt a motivációt és a hozzá kapcsolódó pozitív energiát, és fordítsuk cselekvésbe.

A megfelelő mozgásforma

Küldetésünk sikere jórészt azon múlik, hogy megtaláljuk-e a nekünk aktuálisan legideálisabb mozgásformát – ez nem is feltétlenül olyan egyszerű, ám van egy jó hírünk: szabad kísérletezni, sok mindent kipróbálni, ráadásul ha valami itt és most be is válik, nem egy életre választunk – előfordulhat, hogy életszakaszonként más és más mozgás esik jól. Nincsen ezzel semmi baj: nem olimpikonnak készülünk, hanem jobban, egészségesebben szeretnénk érezni magunkat.

Az alábbi szempontok segíthetnek a válogatásban:

  • Mi a célunk a mozgással?

    Fogyni szeretnénk, izmosodni, vérnyomást csökkenteni, mozgásszervi problémát enyhíteni?

  • Milyen típusú mozgást érzünk magunkhoz közelállónak?

    Erőteljesen izzasztót, csapatsportot, lassú-kényelmeset, labdajátékot, táncot, vagy amit mással lehet végezni?

  • Hol szeretnénk mozogni?

    Konditeremben, szabadban, otthon egyedül, tornateremben másokkal közösen?

  • Van-e olyan egészségügyi, mozgásszervi problémánk, ami bizonyos sportokat kizár?

Tippek mozgásformák szerint

A sétától a nordic walkingig

Legegyszerűbben megvalósítható és legkönnyebb mozgás a séta, aminek később fokozatosan növelhetjük a hosszát és a tempóját is, de ha megmaradunk a kényelmes, ám rendszeres sétánál, az is nagyon jót tesz a keringésnek és a mozgásszerveknek. Nagyon kellemes variánsa az erdei séta, amiből idővel gyalogtúra nőheti ki magát, vagy pedig átválthatunk gyorsgyaloglásra, nordic walkingra, amelyek igazi aerób sportok. Ebben a műfajban nagy segítség lehet egy otthoni gyalogló gép, amin magunk állíthatjuk a tempót.

A kocogástól a futásig

Ha a sétát nem érezzük elég dinamikusnak, jó választás a kocogás. Ha növekedett az edzettségünk, átválthatunk a futásra is, mindenesetre semmit ne siettessünk.

Táncos műfajok

Ne gondoljuk, hogy csak igazi sportágban lehet hasznosan mozogni – ha szeretünk táncolni, éppen nekünk találták ki például a balettalapú Port de brast, a Niát, az ötritmust vagy ha jól kiizzadnánk, a zumba a nekünk való.

Nyújtó „tornák”

Főleg a lassabb mozgásformák kedvelőinek és a hát-nyak-derékproblémákkal küzdőknek ajánlhatók a könnyebb tornák: a gerinctorna, gerincjóga, hatha jóga, pilates vagy a kevesebbek által ismert nagyszerű aquafitnesz.

Kerékpározás

Sokan szeretik a kerékpározást, ami különböző intenzitással űzhető a könnyűtől a megerőltetőig. Ennek szabályozásában sokat segíthet egy szobabicikli, amiből ma már rendkívül széles a kínálat árban és profizmusban egyaránt.

Úszás

Kiváló élettani hatása van az úszásnak mind a stresszoldásban, mind a tüdő, az erőnlét és a gerinc edzésében, utóbbira különösen hasznos a hátúszás.

Korcsolyázás

Télen használjuk ki a korcsolyázás örömeit – hiszen ez is mozgás!

Páros vagy csapatjátékok

Nagyszerű élmény és észrevétlenül jól átmozgat a tollas, pingpong, tenisz, foci, kosárlabda, röplabda stb.

A fenti ötletek korlátlanul bővíthetők: a legfontosabb, hogy találjuk meg a hozzánk passzoló mozgást, és azt rendszeresen iktassuk be az életünkbe. Higgyük el, csodát fog tenni velünk: 40-50 évesen is rájöhetünk, hogy szeretünk sportolni!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek