Starity

Mikor alakul ki a végbélsérv?

2022. szeptember 12. 20:08   |   

Ha a hüvelybe boltosul a végbél, akkor végbélsérv alakul ki. Ennek számos oka lehet, melyeket az alábbiakban részletezünk. Továbbá kitérünk a tünetekre és a kezelésre is, valamint az is kiderül a cikkből, hogy mikor kerülhet sor rekonstrukciós műtétre.

hirdetés
Mikor alakul ki a végbélsérv?

A végbélsérv kialakulását okozhatja öröklött kötőszöveti gyengeség, illetve minden olyan tényező, amely fokozza a nyomást a kismedencében. Ide sorolható többek között a túlsúly, a krónikus köhögés, a székrekedés miatti erőlködés, valamint a nehéz tárgyak cipelése és emelése. A panaszok jelentkezése esetén érdemes minél hamarabb időpontot foglalni a Belvárosi Orvosi Centrum proktológiájára. A szakorvos a szükséges vizsgálatok elvégzését követően kezelést javasol, amellyel orvosolható a probléma. Azonnal szakorvoshoz kell tehát fordulni a panaszok jelentkezését követően.

Kialakulása például a terhességhez, illetve a hüvelyi szüléshez kapcsolható

Továbbá a végbélsérv kialakulása az esetek többségében a terhességhez, illetve a hüvelyi szüléshez kapcsolható. Ugyanis a hüvelyi szülés során megnyúlhatnak és megsérülhetnek a medencefenéki izmok és szalagok. Természetesen ennek következtében a megtartó és az alátámasztó funkciójukat elveszítik.

Továbbá a hormonális változások, például az ösztrogénhiány is gyengítheti az alátámasztó funkcióját a medencefenéknek, így a menopauza idején gyakrabban jelenhet meg ez az egészségügyi probléma a hölgyeknél.

Többek között kialakulhat széklet- vagy vizeletinkontinencia végbélsérv esetén

A végbélsérv tünetei közé tartozik a székelés utáni ki nem ürülés érzése. Természetesen ennek az az oka, hogy nehezítetté válik a székelés a beboltosult végbélszakasz következtében. Továbbá a tünetek közé sorolható a diszkomfortérzés, az idegentestérzés, a derékfájás és a szexuális aktus közbeni fájdalom.

Medencefenéki süllyedésből kialakult problémákkal is gyakran együtt jár a végbélsérv, például méhsüllyedéssel vagy hólyagsérvvel. Jellemző, hogy ebben az esetben a fekvő helyzet enyhíti a panaszokat. Amennyiben súlyosabb fokú a kismedencei szervek süllyedése, kialakulhat széklet- vagy vizeletinkontinencia.

A tünetek jelentkezése esetén érdemes nőgyógyászt vagy proktológust felkeresni

A tünetek jelentkezése esetén érdemes nőgyógyászt vagy proktológust felkeresni. A szakorvos miután alaposan kikérdezte a pácienst, tapintással és provokációs tesztekkel megvizsgálja. Továbbá sor kerül ultrahangvizsgálatra és biofeedback mérésre az említettek mellett.

Enyhébb eseteknél konzervatív terápiát alkalmaznak a szakorvosok, például kismedencei tornát, hátsó hüvelyfal intimlézeres kezelést és biofeedback kezelést. Ha súlyosabb esetről van szó, akkor sor kerülhet rekonstrukciós műtétre is. Fontos, hogy a tünetek jelentkezése esetén érdemes minél hamarabb felkeresni egy szakorvost, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzését követően elindítja a kezelést.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek