Starity

Miért ideális, ha jóban vagyunk a szomszédokkal?

2023. január 12. 16:04   |   

Sokaknak ismerősen csenghet a „rossz szomszédság, örök átok” kifejezés – az ilyen kihívásokkal és sok-sok bosszúsággal teli szomszédsági viszonyokat számos film és sorozat feldolgozta már. Arra azonban kevésbé gondolunk, hogy ennek ellenkezője is ugyanígy igaz: ha jó kapcsolatot ápolunk a szomszédainkkal, az számtalan előnnyel bírhat.

hirdetés
Miért ideális, ha jóban vagyunk a szomszédokkal?

A következőkben kitérünk arra, hogy pontosan milyen pozitívumokkal jár egy optimális viszony fenntartása, különösen, ha egymáshoz egészen közel, társasházban élünk. De arra vonatkozóan is adunk néhány tippet, hogy hogyan alakítható ki egy ideális, kiegyensúlyozott kapcsolat azokkal, akik a közvetlen közelünkben élnek.

Képzeljük el a helyzetet: meglátunk egy szupernek tűnő kiadó lakást, megnézzük, beleszeretünk, beköltözünk. Ezután elkezdünk ismerkedni a környékkel – ha eddig máshol laktunk –, és elkezdjük felfedezni a közvetlen környezetünket is, azaz megismerkedni a szomszédainkkal. A bejárati ajtajukból, a lábtörlőjükből, a ki- vagy átszűrődő hangokból már sokat leszűrhetünk abból, hogy milyen emberek, de ha jó viszonyt szeretnénk ápolni, akkor nem célszerű ennyinél megállni.

A legelső, amit tehetünk a legkézenfekvőbb módszer: miután berendezkedtünk, kopogjunk be hozzájuk, és mutatkozzunk be! Még jobb, ha ezt kiegészítjük valamilyen kedves gesztussal, például vihetünk egy adag kekszet vagy süteményt, ami máris alapot szolgáltathat egy kis csevegéshez. Ha ehhez nem vagyunk elég talpraesettek, akkor érdemes több időt töltenünk a lépcsőházban. Például helyezzünk el virágokat az ablakunkba, díszítsük fel a bejárati ajtót, helyezzük el a nevünket a postaládán – ezek során is beléjük futhatunk. Ilyenkor köszönjünk kedvesen és mutatkozzunk be mint új lakók.

De tarthatunk egy lakásavatót is, ahová a barátaink mellett meghívunk néhány szomszédot is. Ha erre a közösség nem lenne vevő – mert például idősebbek élnek a házban –, akkor vacsora mellett is dönthetünk. A kapcsolatok további építéséért pedig felajánlhatjuk a szomszédoknak a segítségünket, például hogy sétáltatjuk a kutyájukat, amikor nem érnek rá, vagy ha hétvégére elutaznak, meglocsoljuk a virágaikat. És ezzel máris eljutottunk a fő kérdéshez: miért is ideális, ha jóban vagyunk a szomszédainkkal?

Miért legyünk jóban?

Amennyiben saját lakásban élünk, szinte elengedhetetlen, hogy jóban legyünk a mellettünk élőkkel, hiszen hosszú éveken át részesei leszünk egymás életének valamilyen szinten. Ám ha kiadó lakásba költözünk, azaz albérletben élünk, akkor sem utolsó szempont, hiszen sok bosszúságot okozhatnak nekünk.

Az egyik elsőszámú előny, hogy ha jóban vagyunk a szomszédokkal, akkor könnyebb a kommunikáció. Tegyük fel, hogy éppen egy szülinapi házibulit rendezünk! Előtte átmehetünk a szomszédokhoz egy kis borral vagy valamilyen nassolnivalóval, és elmagyarázhatjuk, hogy miért leszünk az adott estén a szokottnál egy kicsit hangosabbak. Ha pedig igazán jóban vagyunk velük, meg is invitálhatjuk őket, így senki nem lesz, aki panaszkodjon ránk!

Ez pedig el is vezet egy másik pozitívumhoz: ha jó a közösség, akkor szuper eseményekre, rendezvényekre lehetünk hivatalosak, azaz a szociális életünk is fellendülhet. Ehhez persze szükségünk van egy kis nyitottságra is.

Amennyiben megbízunk a mellettünk, felettünk vagy éppen alattunk élőkben, akkor nem kell többé aggódnunk azon, hogy mi lesz a lakásunkkal, amikor mi elutazunk. Megkérhetjük valamelyiküket, hogy locsolja a virágokat, hogy nézzen rá néha az ablakokra és ajtókra, és összességében a lakás állapotára. Így mi nyugodtan élvezhetjük a kikapcsolódást, anélkül hogy azon aggódnánk, valami baj lehet otthon.

De kérhetünk egyéb segítséget is: például, hogy nézzék meg, biztosan bezártuk-e az ajtót, amikor elindultunk, sőt, akár kutyaszittert is találhatunk így a kis kedvencünknek a költséges napközi helyett. Ugyanígy, ha egyszer-egyszer el kell szaladnunk valahová napközben, a gyerekeinket is rábízhatjuk a legkedvesebb szomszédainkra. Ha pedig sütünk vagy főzünk valamit, és kifogytunk az egyik összetevőből, nem kell azonnal csapot-papot otthagyva rohanni a boltba, elég ha átkopogunk.

Azok, akik tényleg teljes mértékben megbíznak a szomszédjukban, bátran adhatnak nekik egy kulcsot is a lakáshoz – a legjobb, ha cserélünk valakivel. Így nem lesz többé olyan, hogy kizárjuk magunkat, ha pedig elhagyjuk a kulcsunkat, nem kell feltöretni a zárat!

Végül, de nem utolsó sorban pedig egy lakóközösségben különösen jól jöhet a szomszédok támogatása. Ha egy felújítást szeretnénk megsürgetni vagy éppen leváltani a közös képviselőt, akkor a hozzánk közel állókra biztosan számíthatunk.

Kölcsönös érdekek

Láthatjuk tehát, hogy nem éri meg elhanyagolni a szomszédokkal ápolt kapcsolatot, hiszen mindkét fél profitálhat egy kiegyensúlyozott viszonyból – nemcsak a mindennapok során, hanem emberileg is. Nem is beszélve arról, hogy ha kifejezetten rosszban vagyunk egymással, az megkeserítheti a mindennapokat, és egy elmérgesedett viszony egy idő után lehet, hogy csak költözéssel oldható meg. Mi ne jussunk el idáig, kövessük a fenti tippeket, és élvezzük az előnyöket!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek