Starity

Ilyen gyakran érdemes a fogorvos felkeresése

2023. március 28. 18:06   |   

A legtöbb ember nem szeret fogorvoshoz járni, viszont időnként nem árt felkeresni egy szakembert, aki ránéz a fogaink egészségére. Ezzel sok problémától óvhatjuk meg magunkat, megelőzhetünk vele súlyos betegségeket.

hirdetés
Ilyen gyakran érdemes a fogorvos felkeresése

Minél korábban diagnosztizálnak egy fogszuvasodást, annál előbb tudják azt kezelni, így megakadályozhatóak a gyulladások, valamint elkerülhetőek a gyökérkezelések és a fogpótlások.

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogy a feherdental.hu szerint a fogorvos felkeresése milyen gyakran és miért szükséges.

Fogorvosi látogatások

A fogorvosnál ülve mindig eszünkbe jut, hogy vajon mikor voltunk utoljára ilyen helyzetben, nem kellett-e volna esetleg korábban időpontot kérni, hátha úgy megelőzhető lett volna a probléma.

A váró egyáltalán nem az a hely, ahol az ember szívesen tölti az idejét, hiszen a legtöbbünk még egy általános vizsgálatra is szorongva ül be, ezáltal sokszor már csak akkor keressük fel a rendelőt, ha már végképp nincs más megoldás.

Nem ártana tehát rendszeresen ellátogatni a fogászatra, akkor is, ha nincsen tünetünk, hiszen így még idejében felfedezhetőek a problémák, megelőzhető, hogy még nagyobb fájdalommal nézzünk szembe.

Az orvos könnyen kiszúrja a fogszuvasodást, az ínygyulladást, de számos egyéb problémát is előbb felfedez, minthogy annak tünete lenne. Ezek a betegségek ráadásul gyorsan terjednek, megállíthatatlanul törnek előre, amikor már nincs más megoldás, mint a gyökérkezelés vagy a foghúzás.

Ráadásul sok esetben az ínyt is megbetegíti, amelynek maradandó következményei lehetnek.

Milyen gyakran szükséges fogorvoshoz menni?

Nagy általánosságban félévente lenne szükség arra, hogy ellenőriztessük a szájüreget, így a fogszuvasodásnak esélye se lenne. A legtöbben azonban szívesen halogatjuk a szűréseket, hiszen a kellemetlen élmények miatt mindenkit félelemmel tölt el a fogorvosi rendelő meglátogatása. Ha azonban 6 havonta időpontot kérünk, akkor még nagy az esély arra, hogy a szuvasodást elcsípjék, kezeljék, így elkerülhetőek a komolyabb beavatkozások.

Aki fogkövesedésre hajlamos, annak szintén félévente ajánlott leszedetni azt. Talán mindenki tisztában van azzal, hogy a fogkő nem csak esztétikai gondot jelent, hiszen sok esetben kellemetlen szájszaggal társul, amelynek hosszabb távon igen súlyos következményei lehetnek. Kezdetben “csak” ínygyulladás jelentkezik, majd visszahúzódik az íny, ami miatt egyre több fogunk hullik ki.

A fogazat elvesztése pedig további kellemetlenségekkel jár, nem beszélve arról, hogy nem olcsó azokat pótolni. A fogkő összefüggésben van továbbá a gyomorproblémákkal, de növeli az agyi érelzáródás és a szívinfarktus veszélyét egyaránt.

A szűrések során azonban minden korai problémára fény derülhet. A szakember azonnal kezeli azt, így nem kell sem fájdalommal, sem gyulladással, sem pedig szuvasodással számolni.

Elkerülhetjük a fogpótlást, a komolyabb műtéti beavatkozásokat. A féléves vizsgálatokat egész Európában ajánlják, amihez hozzájön, hogy az átlagos magyar fogazat sokkal rosszabb állapotban van az átlagnál.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek