Starity

Így növelhetjük meg céges útjaink arányát

2023. június 13. 16:04   |   

A lízingelés, illetve a bérlés díjának ÁFA visszaigénylésekor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen arányban szerepelnek a céges utak az útnyilvántartásban.

hirdetés
Így növelhetjük meg céges útjaink arányát

Kevesen tudják, de akadnak olyan lehetőségek, amelyek révén tudunk javítani a számokon. Csak nyugalom, mindezt teljesen törvényesen tudjuk megvalósítani.

Miért olyan fontos ez?

Akár nyílt lízingről, akár tartós bérletről van szó, minél magasabb a céges utak mértéke, annál nagyobb összegben tudjuk az ÁFÁ-t visszaigényelni. A RoadRecord útnyilvántartó programjának köszönhetően ezt igazán egyszerűen megtehetjük, akár kiküldetési rendelvényt, akár útnyilvántartást szeretnénk. Éppen amiatt, mert a visszaigényelhető összeg szempontjából sem mindegy az, hogy mi volt céges és mi volt magánút, ezért ezt külön és jól értelmezhetően meg is kell jelölni az útnyilvántartásban.

Tippek a céges utak arányának növeléséhez

A munkába járás alapvetően nem számít céges útnak, kivéve akkor, ha a lakhely, valamint a cég telephelye vagy székhelye ugyanazon a címen található. Vállalkozóként ez abszolút jáható út, s mivel a munkába ingázás igen nagy résznek számít a tortából, ezért határozottan megéri megfontolni ezt az opciót. A munkába járás költségtérítéséhez is azonnal közelebb kerülhetünk így egy jó nagy lépéssel.

Természetesen lehet, hogy nem tudjuk céges telephelyként bejelenteni a lakhelyünket. Ilyenkor érdemes a munkába menés közben már egy ügyfélnél kezdeni, s onnan menni a munkahelyre. Máris sokkal kisebb lesz az aránya a magánútjainknak.

Okos logisztikával is csökkenthető a magánutak száma. Ha A és B pont között elintézzük, hogy a gyerekünk időben beérjen az oviba, vagy sikerül gyorsan és extra kitérő nélkül abszolválni egyéb feladatunkat, máris megszabadulhattunk egy olyan tennivalótól, amihez máskülönben magánutazás keretében kellett volna intéznünk. 

Végül, de nem utolsósorban azzal is javíthatunk a magán, valamint a céges utak százalékos megoszlásán, ha egyszerre intézünk céges és magánjellegű feladatot, ami lehet többek között bevásárlás is. A lényeg, hogy ilyen esetben is céges útként tudtuk elkönyvelni  dolgot.

Miért éppen a RoadRecord útnyilvántartó programját válasszuk?

A RoadRecord szoftverével számos helyzetre megoldást találhatunk. Nem probléma, hogy saját elvárásainkra szabjuk a lehetőségeket. Rendkívül kevés időráfordítás mellett tudjuk megvalósítani az útnyilvántartásunkat, hiszen a mobilos applikáció akár automatikusan is rögzítheti az útjainkat, a hónap végén pedig nagyjából 7 percnyi feladatunk van a dokumentum szerkesztésével, valamint véglegesítésével és kinyomtatásával.

Legjobban mégsem ezekért szeretjük, habár már önmagában ennyiért is megérné mellette dönteni. A kedvenc pozitívumunk az, hogy a RoadRecord programjával készült útnyilvántartás teljes mértékben megbízható, s kiállja a NAV-ellenőrzések próbáját, így nem kell a büntetéstől tartanunk, s nyugodtan hajthatjuk álomra fejünket.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek