Starity

178 év óta most először látták ezt a ritka rózsaszín madárfajt Wisconsinban

2023. augusztus 07. 15:03   |   Szerző: Four

A rózsaszín tollú madárfaj mintha egyenesen a Barbie-filmből érkezett volna.

hirdetés
178 év óta most először látták ezt a ritka rózsaszín madárfajt Wisconsinban
Fotó: wiscobirder/Instagram

Nagyon különleges állatra bukkantak a madárfigyelők, akik pár hete júliusban azért érkeztek a wisconsini Green Bay közelébe, hogy nyomon kövessék a rövidcsőrű liléket. 

A kis szürke szárnyasok helyett ugyanis egy látványos, élénkrózsaszín tollú fajt pillantottak meg: a rózsás kanalasgémet. A Fox 11 News szerint már 178 éve annak, hogy ezt a fajt látni lehetett Green Bayen, így aztán hatalmas öröm volt a felfedezés. 

A rózsás kanalasgém jellegzetességének számít a pink tollazat mellett a lapos, széles csőr. Ezek a madarak egykor nagyon gyakoriak voltak az Egyesült Államok délkeleti részén, de ma már veszélyeztetetté váltak, ahogy egyre délebbre húzódnak az élőhelyük elveszítése miatt. 

A Smithsonian Magazine szerint először Logan Lasee vette észre a wisconsini rózsás kanalasgémet, egy önkéntes műszak során: a szeme sarkából megpillantott egy pink foltot:

Miközben a sársíkságot nézegettem, a madár ott állt egy csapat liba társaságában. Akkor kezdtem el hívogatni mindenkit. 

- jelentette ki Lasee.

A férfi már korábban is látta a faj egy-egy példányát, de soha nem Green Bay területén. 

A rózsás kanalasgém egy elég nagy termetű parti madár, általában az Egyesült Államok legdélebbi területén látható. Vannak kolóniák Texasban, Louisianában és Floridában. De az nagyon ritka esetnek számít, hogy egy eljött idáig. 

- mondta. 

A Green Bay Press-Gazette szerint utoljára 1845-ben láttak a rózsás kanalasgémet a helyiek - így aztán Lasee nagyon szerencsésnek gondolja magát, hogy észrevette a színes szárnyú madarat.

Azóta hihetetlenül boldog vagyok: minden nap megnézem, hogy a közelben van-e még.

- lelkendezett.

Azt egyelőre pontosan nem tudni, miért repült ilyen távol az élőhelyétől a szárnyas - de Lasee szerint az időjárásnak köszönhető a ritka látványosság.

Az igazság az, hogy ezt a fajt idén több államban is észlelték: lehetséges, hogy ez egy furcsa év, amelynek során ide-oda repkednek.

- jelentette ki a People szerint.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek