Starity

Hogyan kezeljük a veszélyes hulladékot ipari környezetben?

2023. október 18. 14:02   |   

Ha egy gyárra, vagy úgy általánosságban ipari környezetre gondolunk, akkor magunk előtt rengeteg gépet, mozgó alkatrészt fogunk látni, amelyek megállás nélkül végzik a feladatukat. A működtetéshez azonban különböző adalékokra és kenőanyagokra van szükség, amelyeket megfelelően kell tárolni, mivel veszélyes hulladéknak minősülnek.

hirdetés
Hogyan kezeljük a veszélyes hulladékot ipari környezetben?

Kenőanyagok ipari környezetben

Ilyen lehet például a kenőzsír is, amit a Hungarolube oldaláról lehet egyszerűen beszerezni sok más adalék és kenőanyag mellett. Ezekre hatalmas szükség van ipari környezetben, mivel jelenleg nem áll rendelkezésre olyan technológia, eljárás, amivel kiválthatóak lennének. 

A gépek, berendezések szinte folyamatosan mozgásban vannak, dolgoznak. A bennük lévő alkatrészek nagy terhelésnek vannak kitéve, egymáshoz érnek, súrlódás alakul ki. Ahhoz, hogy ennek a negatív hatásait minimálisra lehessen csökkenteni, kenőanyagokat használnak.

Ez egy olyan réteget hoz létre az egyes alkatrészeken, aminek a segítségével az elhasználódás lelassul, minimális lesz, így sokkal tovább fogja bírni. Az egész berendezés élettartama meghosszabbítható, a karbantartással is kevesebbet kell foglalkozni, így még költséghatékony is a használatuk. 

A kenést azonban nem lehet abbahagyni. Az egyes alkatrészeknek, csavaroknak, berendezéseknek folyamatos kenőanyag-ellátásra van szükségük. A terhelés állandó, a kopás pedig hatalmas veszélyt jelent például a fogaskerekekre.

Ez azt is jelenti, hogy a kenőanyag fogyóeszköznek számít. Az elhasznált adalékok veszélyes hulladéknak minősülnek, amelyeket szakszerűen kell tárolni mennyiségtől függetlenül.

Nagy odafigyelésre van szükség

Adalékok, kenőanyagok, kenőzsírok, hajtóműolajok használata során szakszerű eljárást kell alkalmazni. Itt nemcsak arról beszélünk, amikor a berendezésbe kerülnek, hanem amikor “végtermékként” távoznak belőle. Használat előtt is csak az arra kijelölt helyen lehet őket tárolni. Arra szigorú szabályok vonatkoznak, hogy hogyan lehet megszabadulni tőlük. 

A használat során nemcsak a berendezésbe kerülhet kenőanyag, hanem más felületekre is fröccsenhet. Ilyen esetben az a legszakszerűbb, ha a mindennapi munka részévé válik az a művelet, hogy meg kell tisztítani a területet a felesleges veszélyes anyagoktól. 

Ne keverjük a többi hulladékkal!

Ez az egyik legfontosabb lépés, hogy a normál szemét közé soha ne keveredjen veszélyes anyag. Teljesen eltérő szállítási módot igényelnek, ha pedig ez mégis megtörténik, akkor már az egész veszélyesnek minősül! Balesetveszély is fennállhat, mivel bizonyos anyagokat szigorúan tilos egymással összekeverni, hiszen reakcióba léphetnek egymással.

Mindig kövessük az előírásokat, belső szabályzatot, valamint a környezetvédelem is fontos szempont kell, hogy legyen a mindennapos működés során! Ha probléma merül fel, akkor mindenképpen konzultáljunk egy szakemberrel!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek