Starity

Nagyszerű innováció a haszonállattartók számára a napelemes villanypásztor

2024. április 10. 14:02   |   

A technológia vívmányainak hála modern korunk emberének élete sokkal kényelmesebb, mint elődeinké volt. Igaz ez az állattartókra is, akiknek a mindennapjaik sokat egyszerűsödtek a különféle találmányok által.

hirdetés
Nagyszerű innováció a haszonállattartók számára a napelemes villanypásztor

Az AnivetDirect webshopjában is elérhető napelemes villanypásztor az egyik legjobb dolog, ami széles körben népszerűvé vált az elmúlt években. Ott, ahol nincs kiépített elektromos hálózat, nem kell többé akkumulátorról működő készüléket használni, majd időről időre töltögetni az aksiját. Természetesen a települések közelében lévő tanyákon is érdemes napelemes rendszert működtetni, hiszen környezetkímélő és gazdaságos az üzemeltetése.

Tényleg megéri a napelemes villanypásztor az árát?

Némelyeket elrettenthet, hogy a napelemes villanypásztor telepítési költsége magasabb. Ez tény, ugyanakkor annak köszönhetően, hogy nulla a rezsiköltsége, hamar megtérül ez az árkülönbözet. Mivel nem kell elektromos hálózathoz csatlakoztatni ahhoz, hogy működjön a napelemes rendszer, így akár mezőgazdasági területeket vagy erdőket is hatékonyan lehet védeni a segítségével.

A napelemes villanypásztor működésének lényege

Ahogyan a neve is sejteti, a napelemes villanypásztor számára az energiát a napsugarak szolgáltatják. A napenergiából állít elő a berendezés elektromos áramot, a vezetékeken ennek köszönhetően van feszültség.

Fontos, hogy a villanypásztor készüléken lévő napkollektort úgy helyezzük el és úgy tájoljuk, hogy minél több napfényt tudjon fogadni. Az eszköz a napfényt elektromos energiává alakítja, majd az áramot akkumulátorba vezeti. Az aksi gondoskodik arról, hogy a készülék ne csak nappal, hanem éjszaka is működni tudjon, vagy akkor, amikor épp felhős az ég.

A hosszú és hatékony működés titka

Nyilvánvalóan aki napelemes villanypásztort vásárol, azt szeretné, ha minél tovább és minél eredményesebben működne a rendszer. Ahogyan említettük már, a hatásfokot nagymértékben befolyásolja a napelemek tájolása, de van még valami, amiről nem szabad megfeledkezni. Rendszeresen meg kell tisztítani a napkollektorokat a különféle szennyeződésektől, mint a por, a pollen vagy a madárürülék, mivel ezek a rendszer teljesítményét csökkentik.

Fontos, hogy időről időre ellenőrizzük az akkuk állapotát. Vizsgáljuk meg ilyenkor, hogy kellő szinten áll-e a töltöttségük, nem sérültek-e meg, esetleg nem szivárognak-e? A villanypásztor teljesítményének állapotát számszerűleg lehet mérni, ehhez feszültségmérő készülékre van szükség.

Nem mindegy, milyen napelemes villanypásztort választunk

Az első és legfontosabb dolog, amit mérlegelni kell a rendszer kiválasztásakor az, hogy mekkora területet szeretnénk körbekeríteni és milyen állatokat akarunk kordában tartani. A rendszer egyaránt alkalmas lehet bizonyos jószágok adott területen tartására, vagy éppen a vadak távoltartására is. Ehhez azonban ismerni kell, hogy milyen állatokat szeretnénk a portánkon kívül tartani. Ettől függ ugyanis, hogy milyen méretű és milyen teljesítményű rendszerre lesz szükség.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek