Starity

A gasztronómia alapvető eszközei: fazekak, habverők

2024. április 22. 16:04   |   

A vendéglátás eszközigénye igen nagy, a konyha felszerelése során minden szükséges tárgyat, berendezést be kell szerezni. Az egyes főzési, sütési műveleteknél ezeknek az eszközöknek készen kell állnia, más esetben megakad a folyamat és az étel nem fog időben elkészülni. Cikkünkben a rozsdamentes fazekakat, valamint a cukrászatban használatos habverők alapvető tulajdonságait nézzük meg.

hirdetés
A gasztronómia alapvető eszközei: fazekak, habverők

A nagykonyhai fazekak

A vendéglátóiparban nagy mennyiségű ételt kell készíteni, ehhez pedig a Gasztronagyker.hu fazék webáruház oldalán is beszerezhető különböző méretű fazekak szükségesek. A konyhai műveletek csak akkor lesznek hatékonyak, ha mindig olyan méretű fazekat használunk, ami optimális. Ezekben a fazekakban készülnek a levesek, szószok, köretek és minden olyan étel, amely főzést vagy párolást igényel. 

A vendéglátóipari fazekak jellemzői

Az otthoni eszközökkel ellentétben a nagykonyhában folyamatos a munka, ezért olyan edényekre van szükség, amelyek tartósak, strapabíróak és nagy a kapacitásuk. A legideálisabb anyag ennek megvalósítására a rozsdamentes acél, ezen belül is a 18/10 acél. Ennek az anyagnak kiváló tulajdonságai vannak, ezért nagyon elterjedt. Könnyen tisztítható, saválló, nem rozsdásodik, indukciós tűzhelyen is használható, mosogatógépben tisztítható és nem oldódik ki belőle káros anyag.

Miért jó választás a rozsdamentes acél fazék?

Korábban hátrányos tulajdonsága volt ennek a típusú edénynek az, hogy az alján nem oszlott el egyenletesen a hő. Ma azonban már olyan korszerű technológiával készítik, ami lehetővé teszi az ideális és egyenletes hőeloszlást. Ezt úgy érték el, hogy két réteg rozsdamentes acél közé alumínium vagy réz réteget raknak, ez a háromrétegű megoldás oldja meg az egyenletes hőeloszlást. Az is nagy előnye ezeknek az edényeknek, hogy erős, szegecselt füllel rendelkeznek, ezért biztonságosan tartják a fazekat akkor, amikor egyik helyről a másikra kell áttenni.

A cukrászok alapeszköze a habverő

A habok, krémek, tészták keveréséhez, habosításához a habverő leggyakrabban használt konyhai eszköz. Bár elektromos változata is van, ami magától veri fel a habot, keveri össze az alapanyagokat, azonban vannak olyan helyzetek, amikor sokkal egyszerűbb a habverő után nyúlni és gyorsan megcsinálni a keverési feladatot.

Milyen habverők vannak?

A Gasztronagyker.hu oldalán a habverő olcsón beszerezhető, ez pedig azért lényeges, mert a cukrászüzemekben többféle habverőt is kell vásárolni. Ez az eszköz ugyanis kapható 12 szálas és 8 szálas változatban, sőt, akár speciális, széles kialakítású habverőt is beszerezhetünk. Emellett a nagysága is változó, a kis 25 cm-es változattól egészen a hatalmas, 100 cm-es változatig mindenféle kapható.

A vendéglátóipari konyhák berendezése nagy odafigyelést és gondosságot igényel. Ezeket az eszközöket érdemes online megrendelni, hiszen ekkor kényelmesen kiválaszthatunk minden egyes szükséges dolgot, amit házhoz szállítással kapunk meg, így nem kell hosszú órákat töltenünk a személyes vásárlással.

 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek