Az ötvenéves színésznõ örökbefogadott ruandai fiának többször is beszóltak már az Exter Egyetemen bõrszíne miatt. Miután Thompson 22 éves fia, Tindyebwa Agaba beszámolt errõl a színésznõnek, az úgy döntött, hogy elõadásokat tart az iskolában arról, milyen problémákkal kell szembenézniük a színesbõrû fiataloknak. Az egyik londoni filmpremieren Thompson elmondta, Exeterbe sok fehér, középosztálybeli diák jár, akiket fel kell világosítani ezekrõl a dolgokról.

Az egyetem szóvivõje elmondta, az intézménybe több mint 100 különbözõ országból érkeznek oktatók és diákok. "Sajnos a rasszizmus mindennapos a britek életében. Nagyon naivak lennénk, ha úgy gondolnánk, hogy senkit sem befolyásol ez a nézet azok közül akik nálunk tanulnak vagy dolgoznak." A szóvivõ hozzátette, az iskolában nem tolerálják a rasszizmust, és minden diákot és dolgozót támogatnak, akik negatív megnyilvánulásokat tapasztalnak - írja a Daily Mail.

Thompson 2003 óta hívja Agabát fogadott fiának, de hivatalos lépéseket sosem tett az ügy érdekében. A színésznõ egy 2003-as londoni karácsonyi bulin ismerte meg a fiút, akinek az apja AIDS-ben hunyt el. Édesanyját és húgát eltûntnek nyilvánították az 1994-es ruandai mészárlás során.