Brad Pitt egyre jobban élvezi a háttérmunkát, legújabb projektjében nem a fõszerepet, hanem „csak” a producerséget vállalná magára. Napjaink vámpír-divatját meglovagolva, ezúttal az eredeti vérszívó sztori nyomába eredne.


Különös öröm ez számunkra, hisz így némi magyar vonatkozása is lesz Brad Pitt új filmjének. A tervek szerint ugyanis – immáron sokadszorra – a Drakulaként elhíresült Vlad Tepes grótörténetét vinné színre. Méghozzá az eredeti, 1897-es, Bram Stoker által jegyzett regény alapján, amellyel megteremtõdött minden idõk leghíresebb vámpírkaraktere.

A sztori alapjául Vlad Tepes, véres kezû, havasalföldi gróf életérõl szóló mendemondák szolgálnak. A Wikipedia-n fellelhetõ információk szerint Magyarország több királya Havasalföld fejedelmi családjának Dél-Erdélyben tetemes birtokokat adományozott, hogy szükség esetén ott menedéket leljenek. Luxemburgi Zsigmond, Magyarország királya és a Német-Római Birodalom császára 1431-ben II. Vladot (Vlad Dracul) a Havasalföldi Vajdaság uralmába helyezte.

Ekkor egyúttal a Sárkány rend lovagjává is avatta, így „Dracul” mellékneve a rendszeresen viselt jelvényre utalhatott. Más feltételezések szerint II. Vlad kegyetlen ember lehetett, ezért adták neki oláh alattvalói a Dracul gúnynevet – e román szó jelentése a „sárkány” mellett „ördög”.

A törökök elleni számos csatában gyõztes Hunyadi János, Magyarország kormányzója röviddel 1456-ban bekövetkezett halála elõtt Havasalföld vajdai székébe segítette Vlad Dracul fiát, a késõbbi III. Vladot. Ez az ember vált ismertté, mint „Karóbahúzó Vlad”, s végül mint „Drakula gróf”. Kegyetlenségben bizonyára vetekedett Néróval és Rettenetes Ivánnal, és atyjához hasonlóan – török segítséggel vagy anélkül – azon zavaros idõkben vadul be-betört Erdélybe. 1462-ben II. Mohamed török szultán hatalmas sereggel kelt hadra, hogy Karóbahúzó Vladot elpusztítsa. Vlad a jól megerõsített dél-erdélyi Brassóba menekült, éppen oda, ahol maga is, atyja is leírhatatlan kegyetlenségeket követett el. Mivel Magyarország királya, Hunyadi Mátyás Karóbahúzó Vlad részérõl új cselszövést gyanított, elfogatta és Buda várában bebörtönözte. A trónját vesztett Drakula ott raboskodott 12 évig. 1476-ban kiszabadult és visszakerült havasalföldi trónjára, de három hónap múlva a saját alattvalói megölték.

Brad Pitt-ék szeretnék az eddigi legjobb Drakula filmek egyikét elkészíteni, ezért ehhez forgatókönyvíróként a brit színészt, Charlie Hunman-t kérte fel. Terveik szerint a korábbi, inkább a fantasztikumra utazó vámpír mozik helyett nagyobb hangsúlyt fektetnének a történelmi háttérre, hisz Drakula gróf létezõ személy volt, kastélya a mai napig látogatható Erdélyben.

A filmet forgatni szándékozó Summit Enternaiment Pitt és Hunman mellett Anthony Mandler-t is felkereste már, akire rendezõként számítanának. Mandler mostanáig leginkább a világsztárok klipjeinek direktoraként volt ismert.