Starity

Johnny Depp: A balhés szívtipró

Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!
2010. március 03. 15:35 #1
- törölt felhasználó -    
Hosszú ideig az igazi hollywoodi rosszfiú mintaképe volt, az ötvenhez közel azonban már csak a filmvásznon csinál õrültségeket.

Nincs talán még egy olyan sokoldalú színész Hollywoodban, mint Johnny Depp, aki immár több mint 20 éves karrierrel a háta mögött, újabb és újabb generációkat képes bevonzani a mozikba. Különc figura, aki megannyi balhéval a háta mögött mára lenyugodott és leginkább a karib-tengeri magánszigetén érzi jól magát családja társaságában. Pedig nem volt mindig ilyen visszahúzódó, sõt!

Egy égetõen rossz gyerek

John Christopher Depp 1963. június 9-én született az Egyesült Államokban, Kentuckyban, ám Floridában nõtt fel. Különleges sármját" õ annak tulajdonítja, hogy anyai nagyapja cseroki indián volt. Zaklatott gyerekkora volt, szülei tinédzserkorában elváltak, szinte állandóan költözködtek és a viharos otthoni légkörnek hamar meglett az eredménye. A mindig balhékba keveredõ Depp saját bevallása szerint 12 éves korában kapott rá a dohányzásra, 13 évesen veszítette el a szüzességét és 14 éves korára már szinte minden elérhetõ drogot kipróbált. A fiatal Johnny ekkoriban általában alkoholos állapotban látogatta az iskolát, aminek az lett a vége, hogy 17 évesen végleg kicsapták. Hogy nem csúszott le már tinédzserkorában azt a zenének köszönhette. Anyja 12 éves korában vett neki egy gitárt, ami a szenvedélye lett, The Kids nevû rock zenekarával egészen biztató sikereket ért el. Sokáig úgy tûnt, hogy komoly lemezszerzõdést kaphatnak, azonban a zenekar feloszlott. Depp rövidebb ideig gitározott más zenekarokban is, de nem volt szerencséje egyikkel sem.

Gitár helyett filmvászon
Mindössze 20 éves volt, amikor feleségül vette volt zenésztársának a húgát, aki sminkesként dolgozott. A rövidéletû házasság meghatározó volt az akkoriban telemarketingesként vegetáló Depp számára, hiszen felesége mutatta be Nicholas Cage-nek. Az akkor még szinte ismeretlen színész rávette Johnnyt, hogy tegyen próbát Hollywoodban és rögtön beajánlotta a Rémálom az Elm utcában címû filmbe. Az azóta klasszikusnak számító horrorral indult el Johnny Depp nem mindennapi karrierje.

A 80-as évek második felében játszott ugyan olyan filmekben, mint a kultikus A szakasz, azonban ekkor még elsõsorban televíziós produkciókban foglalkoztatták. A 21 Jump Street címû sorozat teszi igazán népszerûvé, avatja tinibálvánnyá. A bûnügyi sorozatban ugyan csak hosszas gyõzködés után vállalt szerepet, de végül ez tette lehetõvé, hogy jobb filmszerepeket kapjon. No és persze az, hogy a 80-as évek végén Johnny Depp összebarátkozott Tim Burtonnel, s a rendezõvel gyakorlatilag 1990 óta elválaszthatatlanok. Elsõ nagyszabású sikerét is kettõjük együttmûködése, az Ollókezû Edward hozta meg. Depp címlapsztár lett és a bulvársajtó érdeklõdését csak fokozta, hogy az akkoriban feltûnt, aktuális tinisztár, Winona Ryder volt a kedvese.

A pillanatok alatt szupersztár státuszba emelkedõ színész sorban készítette filmjeit. Azonban ekkor még nagyon tudatosan távol tartotta magát a nagyköltségvetésû megaprodukcióktól és kiépítette a kívülálló, vagány és kissé bogaras imidzsét. Olyan mára kultfilmmé vált alkotásokban nyújtott emlékezetes szerepet, mint az Ed Wood, A halott ember, Fedõneve: Donnie Brasco vagy az Arizonai álmodozók. A 90-es évek közepén rosszfiús karakterébe nem csupán a kicsapongások fértek bele, de szállodarombolás is, amiért le is tartoztatták.

1993-ban az akkor 30 éves színész mélypontra került, nemcsak Winona Ryderrel szakított, de elveszítette egyik jó barátját, River Phoenixet, aki éppen Johnny Depp Viper Room nevû Los Angeles-i kocsmája elõtt halt meg drogtúladagolásban. Még ebben az évben elhatározta, hogy maga mögött hagyja az álmok városát és Európába tette át székhelyét. Itt ismerkedett össze az angol topmodellel Kate Moss-szal, akivel négy évig volt együtt. Kapcsolatuk mindkettejük ázsióját jócskán megemelte, igaz kétes értékû népszerûség volt ez, hiszen az önpusztító grunge korszak álompárját heroin szerelmesekként emlegették. Johnny Depp késõbb nevetségesnek tartotta a dolgot. Bár az is igaz, karrierje során késõbb tudatosan épített a róla terjengõ pletykákra, így vitte sikerre a Félelem és reszketés Las Vegasban, vagy a Betépve címû filmeket.

A szelíd kalóz
De hamarosan komoly változás állt be az életében, hiszen 1998-ban összeismerkedett Vanessa Paradis francia énekesnõvel. Johnny Depp megtalálta élete párját és egyik pillanatról a másikra felhagyott a bohém kicsapongásokkal. 1999-ben megszületett kislánya, ami végleg megváltoztatta, ráadásul a rendezett családi élet karrierjének nem várt lökést is adott.

A 2000-es évek elején a színész elhatározta, hogy csak olyan munkákban vállal szerepet, amelyeket gyerekei is megnézhetnek (2002-ben született kisfia, Jack), ekkor állt kötélnek és némileg feladva kívülálló imidzsét, szerepet vállalt egy megaprodukcióban. A Karib-tenger kalózai címû filmeposz elképesztõ sikere, a színész lenyûgözõ alakítása a korábban fanyalgókat is meggyõzte arról, hogy Depp vitathatatlanul a korszak egyik, ha nem a legjobb színésze.

Hiába sikeresebb, mint eddig bármikor és lett elsõ számú szexikon, bár megtehetné, Johnny Depp már nem akarja féktelenül kiélvezni a népszerûséget. Rengeteget dolgozik, de tudatosan kerüli a reflektorfényt és visszahúzódva él családjával, családjának. A vele készült interjúkban másról szinte nem is tud beszélni, csak csodálatos feleségérõl és gyerekeirõl, és ha valami, hát ez még szimpatikusabbá teszi az egykori rosszfiút!
2010. március 04. 18:47 #2
- törölt felhasználó -    
heart.gif köszi
2010. március 04. 20:27 #3
Christo
Christo
 
StátuszQuot libros, quam breve tempus.
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 08.11.23.
Hozzászólás: 7844
Csatolások: 21645
Azonosító: 77830
Offline offline
Annyira nem látszik rajta hogy már az 50-hez közeledik...
Nagyon nagy arc, köszi a cikket meghajolo.gif
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!