Starity

Cikkek írása

9 oldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Lezárt téma, már nem lehet hozzászólni Nem indíthatsz új témát!
2010. március 20. 20:35 #21
- törölt felhasználó -    
Idézet (_ToTo_ @ 2010.03.20. 17:45)
Mindenkinek a gépén megtalálható a word és excell, azokon belül a helyesírást is le lehet ellenőriztetni.

Igen, csak az a baj, hogy az MS Office helyesírás-ellenőrzője pontosan azokat a hibákat nem ismeri fel vagy ismeri fel rosszul, amelyekről beszéltem (egybeírás, különírás stb.). Én ezt gyakorlati tapasztalatból tudom, mert rendszeresen aláhúzza azt, amit egybe kell írni, mert nem érti az összetételt, vagy éppen egybe akar íratni olyat, amit külön kell írni.
2010. március 21. 18:09 #22
- törölt felhasználó -    
Bár nem vagyok hivatásos újságíró, de a Wikipédia egyik szerkesztője vagyok, és írok a Zene.hu-nak is, így van benne gyakorlatom, tehát ha valakinek kérdése van, forduljon bizalommal hozzám, segítek.

Az egyik legfontosabb, amit Freeze kihagyott, a helyesírás. Inkább mindenki nézze át még egyszer, alaposan, ne legyenek benne akár apró, de bosszantó hibák. A leggyakoribb, amelyekkel én találkoztam:

—A toldalékok kötőjellel történő kapcsolása minden külföldi névnél, szónál. TÉVEDÉS! Ezt csak abban az esetben kell így, ha az írott alak vége nem egyezik meg a kiejtéssel, pl. magánhangzóra végződik a szó írásban, de azt nem ejtjük. Így pl. helytelen az, hogy *Twitter-en, mivel ugyanúgy ejtjük, ahogy írjuk, tehát a helyes a Twitteren.

—A tagmondatokat elválasztó kötőszó, és a vonatkozó névmás (aki, ami, amely, mely, ahol, ahogy, amíg, amilyen stb.) előtt mindig vesszőt teszünk, tehát helytelen az, hogy "Ő az a sztár aki...", helyes: "Ő az a sztár, aki...".

—Ügyeljünk a külföldi nevek helyesírására. Az angol nevekben nincs ékezet, de más nyelvben lehet, és ezt illene helyesen írni (az egyik friss hírben láttam megint, hogy *Penelope a Penélope helyett). Amennyiben valaki nem biztos benne, hogy kell helyesen írni a sztár nevét, a legegyszerűbb, ha megnézi, hogy az adott nyelvű Wikipédiában hogy szerepel a róla szóló cikk címe (pl. spanyol színész/énekes esetén a spanyol Wikipédiában). Fontos, hogy NE az angol Wikipédiában nézzétek meg nem angol sztárok esetén, mert szinte biztos, hogy hibásan szerepel (ahogy szinte az összes spanyol dalcím is).

—Ahogy Freeze is írja, az idézeteket ajánlott dőlt betűvel írni, s lehetőleg használjunk magyar idézőjelet (lent és fent), ne pedig angolszászt (fent és fent).

—Annak a sztárnak a nevét, akiről a cikk szól, az első előfordulásnál érdemes vastagon szedni, akárcsak az esemény megnevezését, amelyről szól a cikk. Az idegen nyelvű címeket, elnevezéseket érdemes szintén dőlt szedéssel írni.

—Én személy szerint nem ajánlanám a cikkcímek végére felkiáltójelet tenni. Komolytalannak és nagyon bulvárízűnek hat. Ha a cikk érdekes és találó a címe, felkiáltójel nélkül is el fogják olvasni.

Röviden ennyit szerettem volna. smileeee.gif
1 felhasználónak tetszik: Sourire
2010. március 21. 18:37 #23
prézli
prézli
Pókasszony

StátuszI could do anything to show how much you mean, but I won't.
  Csoport: Kitiltott
Hozzászólás: 8037
Csatolások: 25737
Azonosító: 107627
Idézet (El Mexicano @ 2010.03.21. 18:09)
ne pedig angolszászt (fent és fent)

Na, szerintem ez most tök lényegtelen, már nem azért... Mert mondjuk én egyáltalán nem tudom, hogy kell csinálni a magyar idézőjeles megoldást. Szerintem sokkal rosszabb, ha valaki vessző-vessző (,,) és dupla vonallal (") csinálja meg, mert messziről ordít a dolog blink.gif unsure.gif

Meg az, hogy a Twitter-üzenetek kötőjellel vagy anélkül. (Most itt nincs írva, de a másikon láttam.) Szerintem abban mindenki egyetért, hogy a Twitter nagy betű, mert tulajdonnév, de hogy kötőjellel írod-e... Még én sem tudtam, hogy azzal kell(ene).

Meg miért kellene vastagon szedni a nevét, amikor mellette fel van sorolva a sztár(ok) neve?!

Remélem nem veszed sértésnek, de szerintem ezek eléggé elhanyagolható dolgok. Az sokkal rosszabb, és több ember szemét szúrja, ha valaki "muszály"-t vagy "ijen"-t ír, mert az már felháborító!

Én gyakran írok ide cikkeket (hetente egyet kb.), és én megpróbálom a lehető leglényegesebben, jól megfogalmazva és áttekinthetően közölni az információkat.
2010. március 21. 18:44 #24
Freeze
Freeze
    Csoport: Moderátor
Hozzászólás: 6471
Csatolások: 2512
Azonosító: 1
Idézet (prézli @ 2010.03.21. 18:37)
Na, szerintem ez most tök lényegtelen, már nem azért... Mert mondjuk én egyáltalán nem tudom, hogy kell csinálni a magyar idézőjeles megoldást. Szerintem sokkal rosszabb, ha valaki vessző-vessző (,,) és dupla vonallal (") csinálja meg, mert messziről ordít a dolog  blink.gif  unsure.gif 
Meg az, hogy a Twitter-üzenetek kötőjellel vagy anélkül. (Most itt nincs írva, de a másikon láttam.) Szerintem abban mindenki egyetért, hogy a Twitter nagy betű, mert tulajdonnév, de hogy kötőjellel írod-e... Még én sem tudtam, hogy azzal kell(ene).
Meg miért kellene vastagon szedni a nevét, amikor mellette fel van sorolva a sztár(ok) neve?!
Remélem nem veszed sértésnek, de szerintem ezek eléggé elhanyagolható dolgok. Az sokkal rosszabb, és több ember szemét szúrja, ha valaki "muszály"-t vagy "ijen"-t ír, mert az már felháborító!
Én gyakran írok ide cikkeket (hetente egyet kb.), és én megpróbálom a lehető leglényegesebben, jól megfogalmazva és áttekinthetően közölni az információkat.

Szerintem teljesen igazad van, ez már nagyon szőrszálhasogatás. Alapevető hibákra kell csak odafigyelni, mint pl vessző után legyen szóköz, ne legyen elírás és ismerje a j és ly betűs és további problémás szavak írásmódját. Ezek nem szépirodalmi művek, hanem egy internetes közösségi hírközlés. Senki nem fog azzal foglalkozni, hogy kötőjel vagy anélkül. beer.gif
2010. március 21. 19:07 #25
- törölt felhasználó -    
Félreértés ne essék, ezek csak javaslatok a részemről. Nyilván nem akarok senkire semmit rákényszeríteni. Én maximálisan igyekszem betartani a helyesírási szabályokat, mert szerintem égő, ha valaki nem tudja, és nem áll semmiből sem utánanézni. Én ehhez szoktam hozzá.

A másik dolog, attól, hogy valaki szerint valamilyen hiba jelentéktelen, attól még hiba (nem ez kellene, hogy legyen a hozzáállás).

Tudom, hogy most nem leszek népszerű (bár eddig sem voltam laugh.gif), de ha már valamit csinálok, akkor azt szeretem kifogástalan minőségben csinálni.
2 felhasználónak tetszik: szeri thalía, Dancsy
2010. március 21. 19:45 #26
Freeze
Freeze
Idézet (El Mexicano @ 2010.03.21. 19:07)
Félreértés ne essék, ezek csak javaslatok a részemről. Nyilván nem akarok senkire semmit rákényszeríteni. Én maximálisan igyekszem betartani a helyesírási szabályokat, mert szerintem égő, ha valaki nem tudja, és nem áll semmiből sem utánanézni. Én ehhez szoktam hozzá.
A másik dolog, attól, hogy valaki szerint valamilyen hiba jelentéktelen, attól még hiba (nem ez kellene, hogy legyen a hozzáállás).
Tudom, hogy most nem leszek népszerű (bár eddig sem voltam laugh.gif), de ha már valamit csinálok, akkor azt szeretem kifogástalan minőségben csinálni.

Persze ez világos, csak nehogy az legyen, hogy ezzel elvegyük valakinek a kedvét az egésztől.
Sokan vannak akik nem igényesek a munkájukkal kapcsolatosan, velük meg úgy sem lehet mit tenni.
2010. március 21. 19:48 #27
- törölt felhasználó -    
most akkor ha nem ""-kkel hanem 「 」 jelekkel "dobom fel" a cikkem, akkor már meg is van vonva a jogom? Mert én ha japán emberkékről írok, akkor már most megmondom, hogy fogok ilyeneket használni.

Pl. nem "BEST FICTION" hanem 「BEST FICTION」 album stb.

és akkor még a ♥ ♩ ♪ ♫ ♬ -ről nem is beszélve laugh.gif
1 felhasználónak tetszik: Dancsy
2010. március 21. 20:45 #28
Freeze
Freeze
Idézet (inspiredboy @ 2010.03.21. 19:48)
most akkor ha nem ""-kkel hanem 「 」 jelekkel "dobom fel" a cikkem, akkor már meg is van vonva a jogom? Mert én ha japán emberkékről írok, akkor már most megmondom, hogy fogok ilyeneket használni.
Pl. nem "BEST FICTION" hanem 「BEST FICTION」 album stb.
és akkor még a ♥ ♩ ♪ ♫ ♬  -ről nem is beszélve  laugh.gif

Szerintem pont az a jó, hogy mindenki más stílusban ír. Amíg nem úgy néz ki ránézésre a szöveg, mint a falra hányt borsó, vagy egy 10éves kislány blogja, addig semmi baj nincsen. wink.gif
2010. március 27. 07:05 #29
Necros
Necros
Cara is my Mistress

StátuszCaptivated by Tabrett.
  Csoport: Tag
Hozzászólás: 8558
Csatolások: 17675
Azonosító: 12106
Egy kérdésem lenne, miután kikerül a cikk, utána még lehet szerkeszteni? Mert most írtam egyet és egy apróság kimaradt, illetve egy picit talán jó lett volna még tovább formázni.
2010. április 16. 22:21 #30
Christo
Christo

StátuszQuot libros, quam breve tempus.
Hozzászólás: 7844
Csatolások: 21645
Azonosító: 77830
Ha valaki beküld egy cikket, kap valamit értesítést arról, ha esetleg nem jó és ezért nem kerül ki az oldalra? Csak azért kérdezem, mert több cikkíró is reklamál, hogy nem került ki az, amit írt. Ha tudnánk, hogy mi a helyzet, szerintem megoldódna ez a probléma. wink.gif
2010. április 18. 19:11 #31
Freeze
Freeze
Idézet (Christo @ 2010.04.16. 22:21)
Ha valaki beküld egy cikket, kap valamit értesítést arról, ha esetleg nem jó és ezért nem kerül ki az oldalra? Csak azért kérdezem, mert több cikkíró is reklamál, hogy nem került ki az, amit írt. Ha tudnánk, hogy mi a helyzet, szerintem megoldódna ez a probléma. wink.gif

Aki másolta, igénytelenül odahányt valami hírt tavalyról, az ne csodálkozzon, ha nem került neki ki. Ha nem vette a fáradtságot, hogy elolvassa a piros betűs kiírást, akkor én sem veszem a fáradtságot, hogy értesítsem.
Természetesen majd valami automatizmust kitalálunk erre is...
2010. április 20. 13:52 #32
Mileyy89
Mileyy89
új tag

StátuszSzavazatok rám lécci! köcce és jelizetek!!!!XDXDXDXD!!!!!!!
Hozzászólás: 27
Csatolások: 9
Azonosító: 125050
van itt valaki hogy kell ciket írni már 3mat irtam és semeik nem jelent meg! mellow.gif mellow.gif mellow.gif mellow.gif mellow.gif mellow.gif
2010. április 20. 13:56 #33
- törölt felhasználó -    
Idézet (Mileyy89 @ 2010.04.20. 13:52)
van itt valaki hogy kell ciket írni már 3mat irtam és semeik nem jelent meg! mellow.gif  mellow.gif  mellow.gif  mellow.gif  mellow.gif  mellow.gif

Ilyen helyesírással ne csodálkozz... unsure.gif
1 felhasználónak tetszik: dave095
2010. április 20. 14:50 #34
- törölt felhasználó -    
Én olvastam azt a 3 cikket, de gondolkodnom kellett, hogy mit is szerettél volna írni. Így nem rakhatjuk ki a cikkeket. Most is van egy cikked függőben, de abban is van pár rész, ahol nem tudom, hogy mire gondolhattál. Egészen pontosan mit akartál írni.
2010. április 20. 21:13 #35
Christo
Christo

StátuszQuot libros, quam breve tempus.
Hozzászólás: 7844
Csatolások: 21645
Azonosító: 77830
Idézet (Freeze @ 2010.04.18. 19:11)
Aki másolta, igénytelenül odahányt valami hírt tavalyról, az ne csodálkozzon, ha nem került neki ki. Ha nem vette a fáradtságot, hogy elolvassa a piros betűs kiírást, akkor én sem veszem a fáradtságot, hogy értesítsem. 
Természetesen majd valami automatizmust kitalálunk erre is...

Igen, ez jogos.
2010. április 25. 18:41 #36
imirider
imirider
Lene fan
Hozzászólás: 1519
Csatolások: 181
Azonosító: 72623
Sziasztok !

Cikkírás elfogadásával kapcsolatban érdeklődnék. Pontosabban a forrásmegjelöléssel. Kötelezö-e megadni abban az esetben, hogyha a forrás maga az a személy, akiről az iromány szól ?
Jelen esetben személyes kapcsolatban vagyok egy énekesnővel, akiről sokszor van olyan hír, ami másokat is érdekelne. Természetesen publikus, és nem bulvár. Azt is értem, hogy szükséges megadni a hír hitelessége miatt. De mi van olyan esetben, ha a dolog máshol talán soha nem fog megjelenni, vagy csak később ?

Legyen szíves valaki mondja el mi a teendő ! Köszönöm meghajolo.gif
2010. április 25. 18:44 #37
- törölt felhasználó -    
Idézet (imirider @ 2010.04.25. 18:41)
Sziasztok !
Cikkírás elfogadásával kapcsolatban érdeklődnék. Pontosabban a forrásmegjelöléssel. Kötelezö-e megadni abban az esetben, hogyha a forrás maga az a személy, akiről az iromány szól ? 
Jelen esetben személyes kapcsolatban vagyok egy énekesnővel, akiről sokszor van olyan hír, ami másokat is érdekelne. Természetesen publikus, és nem bulvár. Azt is értem, hogy szükséges megadni a hír hitelessége miatt. De mi van olyan esetben, ha a dolog máshol talán soha nem fog megjelenni, vagy csak később ?
Legyen szíves valaki mondja el mi a teendő ! Köszönöm  meghajolo.gif

Nem kötelező, dehogyis. smileeee.gif Szerintem az leginkább azért van ott, hogy lehessen ellenőrizni a dolog hitelességét, de én sosem nézem a forrást. Kiguglizok egy mondatot, hogy nem lett-e másolva valahonnan és ennyi. Természetesen írhatsz magadtól cikket, ha megbízható a forrásod. Minden jó cikknek örülünk.
2010. április 25. 18:57 #38
imirider
imirider
Lene fan
Hozzászólás: 1519
Csatolások: 181
Azonosító: 72623
Hálás köszönet a gyors válaszért ! beer.gif
2010. április 27. 20:32 #39
- törölt felhasználó -    
Noss,én tennék néhány javaslatot azoknak akik cikkírást terveznek
1.Helyesírás
Mindenképp ellenőrizzétek hogy jól írtatok-e mindent,mert a rossz helyesírás zavaró és a cikk megértését is nehezítheti.
2.Cikkek ismétlése
Mielőtt megírsz egy cikket,ellenőrzid hogy nem írta-e már meg valaki. Felesleges egy témáról kétszer írni.
3. Kitalációk
Nagyon fontos hogy ne kitalált történetet rakj fel,és ne is írj át híreket.Úgyis észreveszik elég hamar,semmi értelme. Ügyelj rá hogy a cikk valós legyen.

Nekem ezek szúrtak mostanság szemet,ezért szólok.
2010. május 28. 10:43 #40
- törölt felhasználó -    
Idézet (Regina @ 2010.04.25. 18:44)
Nem kötelező, dehogyis. smileeee.gif Szerintem az leginkább azért van ott, hogy lehessen ellenőrizni a dolog hitelességét, de én sosem nézem a forrást. Kiguglizok egy mondatot, hogy nem lett-e másolva valahonnan és ennyi. Természetesen írhatsz magadtól cikket, ha megbízható a forrásod. Minden jó cikknek örülünk.

Annál is inkább, mert én is sokszor több forrásból írom a cikkeket (amit lehetetlen megadni), másrészt arra, ami evidens vagy elfogadott tény (pl. az, hogy egy albumon milyen számok vannak) szintén nincs értelme forrást megadni.
9 oldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Lezárt téma, már nem lehet hozzászólni Nem indíthatsz új témát!