Starity

Érdekes tudomány

2 oldal 1 2
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!
2010. június 30. 12:32 #1
Bessie
Bessie
Jung Kook
 
Státusz❤ YoonKook ❤
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 07.04.26.
Hozzászólás: 15796
Csatolások: 67786
Azonosító: 27941
Offline offline
Sok érdekes dolgot lehet olvasni mindenfele tudományos dolgokkal kapcsolatban. Gondoltam talán ez is érdekelhet valakit.

Ha van valami érdekes cikked a tudományból, ide írj. wink.gif
2010. június 30. 12:36 #2
Bessie
Bessie
Jung Kook
 
Státusz❤ YoonKook ❤
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 07.04.26.
Hozzászólás: 15796
Csatolások: 67786
Azonosító: 27941
Offline offline
Mi történik a Nappal?


"Emberemlékezet óta nem láttunk ilyen naptevékenységet" - mondta David Hathaway, a NASA Marshall Űrrepülő Központjának fizikusa. Stuart Clark brit asztrofizikus, az ESA, a New Scientist és a BBC szakírója eredt az események nyomába. Soha ennyi űreszköz nem vizsgálta még szülőcsillagunkat és tevékenységének a Földre gyakorolt hatását. A napfoltok és több más jel is arra utal, hogy a Nap mágneses aktivitása csökken, sőt mérete is zsugorodik, ami azt sugallja, hogy valami mélyreható folyamat megy végbe a felszín alatt, írja Clark. A kérdés, hogy vajon mi?

A válasz megtalálása egyre sürgetőbb. A napfoltok a hatalmas napviharokra figyelmeztetnek, amik komoly hatással vannak világunkra, az energiaellátástól egészen az éghajlatváltozásig bezáróan. Amikor a NASA és az ESA 15 évvel ezelőtt felbocsátotta SOHO (Nap- és Helioszféra Obszervatórium) űrszondáját, a napciklusok megismerése még nem tartozott a tudományos célkitűzések közé, magyarázta Bernhard Fleck, a küldetés tudósa. "Ma ez az egyik kulcskérdés" - tette hozzá.

A napfoltokon keresztül betekinthetünk a Nap mágneses lelkébe. A napfoltok ott alakulnak ki, ahol a csillag mélyén létrejövő hatalmas mágneses hurkok elhelyezkednek. A napfoltok számának változása a Nap belsejében végbemenő változásokat tükrözi. Amikor a napfoltok száma elkezd csökkenni a 11 éven át tartó ciklusok végén, a napviharok elhalnak, a Naprendszer pedig lecsendesedik. Ez a "minimum" időszak általában nem tart sokáig. Egy éven belül a foltok és a viharok újraélednek egy új csúcspont, a napciklus maximumának elérését célozva.

A mostani csend azonban nem egy ciklus végét jelzi, hanem arra utal, hogy a Napnak valami gondja van az új napciklus elindításával. A naptevékenység 2007 végén kezdett lecsendesedni, ezért 2008-ban nem is vártunk sok napfoltot. A számítógépes modellek azt prognosztizálták, hogy amikor a foltok visszatérnek, azt teljes erővel teszik majd, Hathaway előrejelzései is egy brutális erővel induló új napciklust jövendöltek, amit minden eddiginél több napfolt, több napvihar és több kilövellő energia fog jellemezni. Ezzel számos szakértő egyetértett, sokak szerint ez lett volna történelmünk legaktívabb napciklusa. A Napot azonban nem hatották meg a földi csillagászok prognózisai.

Az előrejelzések hibás mivoltának első jelét 2008-ban észlelték, amikor kiderült, hogy a Nap minden eddiginél nyugodtabb. Abban az évben a Nap 73 százaléka napfoltmentes volt, ami a minimum fényében is rendkívül alacsony arány. Ezt csak 1913-ban múlta felül a Nap, amikor felszínének 85 százalékáról hiányoztak a foltok. Elérkezett 2009, amikor a napfizikusok már joggal reménykedtek valami aktivitásban, azonban semmi nem történt, egészen december közepéig. Ekkor hosszú évekre visszamenően a legnagyobb napfolt-csoport tűnt fel a felszínen, a szakemberek pedig már kezdték azt hinni, hogy a napciklus némi késéssel ugyan, de visszatért a megszokott kerékvágásba. Azonban erről szó sem volt, a napciklus beindulásával is a napfoltok száma messze a várakozások alatt maradt.

Úgy tűnt, valami megváltozott a Napban, valami, amivel a modellek nem számoltak. Minden műszer a Napra irányult, a megfigyelések áradata pedig arra utalt, hogy a megoldás két hatalmas "szállítószalag", a felszínen zajló plazmaáramlás viselkedésében keresendő, melyek vég nélkül keringetik az anyagot és a mágnesességet a Nap belsején és felszínén keresztül. A szállítószalagnak egy kör megtétele átlagosan 40 évig tart.

http://www.sg.hu/kep/2010_06/suncycle.jpg

Amikor Hathatway átnézte a megfigyeléseket, hogy megtalálja, hol csúsztak el a modelljeik, azt vette észre, hogy a szállítószalag plazmafolyamai a felszínen 2004 óta folyamatosan gyorsulnak. A Nap mélyében zajló cirkuláció már egy másik történet, ezt Rachel Howe és Frank Hill, a tucsoni Nemzeti Nap Obszervatórium munkatársai vették szemügyre. A 2009-es adatok elemzéséből kiderült, hogy míg a felszínen az áramlás felgyorsult, belül teljesen lelassult. Az új eredmények tükrében a legjobb számítógépes modelleket is kénytelenek voltak sutba dobni, a felfedezésből azonban nem csupán a Napról szerzett ismereteink kamatoztathatnak, de a naptevékenység és annak a Föld éghajlatára gyakorolt hatása is új fényben tűnhet fel.

Vannak, akik azt igyekeznek bebizonyítani, hogy a Nap változékonysága az éghajlatváltozás fő oka, ami felmentené az embereket és üvegházgázaikat a felelősség alól. Mások ugyanilyen szorgalmasan hangoztatják, hogy a Napnak csupán egészen parányi szerepe van a klímaváltozásban. Ha ezt a vitát egy kísérlettel le lehetne zárni, a legkézenfekvőbb stratégia az egyik tényező kizárása lenne. A naptevékenység hanyatlásával pontosan ez történik az elmúlt két évben, hiszen jóval kevesebb sugárzás éri a bolygónkat, most már csak azt kell megfigyelni, hogyan reagál a Föld a változásra.

Mike Lockwood, a brit Reading Egyetem klimatológusa máris azonosított egy reakciót, a most lezajlott szokatlanul hideg európai telet. Számos feljegyzést tanulmányozott egészen 1650-ig visszamenőleg. Az eredmény nem hozott túl nagy meglepetést: a megfigyelések szerint az alacsony naptevékenység kemény európai telekkel párosult, ami alátámasztja, hogy a naptevékenység változása kis mértékben a globális éghajlatváltozáshoz is hozzájárul, ez az összességében vett kis mérték azonban igen nagy területi ingadozásokat jelenthet.

Egy másik példa a Maunder-minimum, az 1645-1715 közötti időszak, ami alatt a napfoltok gyakorlatilag eltűntek, a naptevékenység pedig soha nem észlelt mélységekbe zuhant. Ha egy hasonló nyugalmi szakasz kezdődik - ami a fentiek alapján 2100-ig is eltarthat - az átlagosan 0,3 Celsius fokkal csillapíthat minden hőmérsékletemelkedést, amit a globális felmelegedés előidézne, állítja Georg Feulner és Stefan Rahmstorf, a Potsdami Éghajlat Kutató Intézet kutató párosa.

Valami azonban Észak-Európában felerősítette a Maunder-minimum hatását, elhozva a "kis jégkorszaknak" keresztelt periódust. Európában egyre gyakoribbakká váltak az átlagosnál hidegebb telek, az átlaghőmérséklet pedig 1-2 fokkal lecsökkent. Ugyanakkor ennek az ellenkezője is igaznak tűnik, a naptevékenység csúcspontja 2008-ban aránytalan felmelegedést eredményezett Észak-Európában. Újabb kérdés: miért vannak a naptevékenységnek ilyen hatásai egy-egy régióra?

A modellek készítői elvileg már nyomon vannak. 2003 óta az űreszközök műszerei különböző hullámhosszokon mérik a Nap kibocsátásának intenzitását és összefüggéseket keresnek az aktivitással. Az eredmények a Nap ibolyántúli sugárzását emelik ki. "Az ultraibolya sugárzás nagyon ingadozik, sokkal, sokkal jobban, mint vártuk" - mondta Lockwood.

Az ultraibolya sugárzás erősen kötődik a Nap aktivitásához. Egy-egy napkitörés a többszörösére növelheti az ibolyántúli sugárzást, ami segíti a kitörések energiájának elszállítását. A Föld éghajlata számára különösen jelentős lehet, mivel az ultraibolya fényt elnyeli a sztratoszféra ózonrétege. Minél több ultraibolya sugárzás éri el a sztratoszférát, annál több ózon képződik, a nagyobb mennyiségű ózon pedig nagyobb mennyiségű ultraibolya fény elnyelését eredményezi. Tehát a megnövekedett aktivitás idején a sztratoszféra felmelegszik, ami befolyásolja ennek a rétegnek a szeleit. "A sztratoszféra hőbevitele sokkal változékonyabb, mint hittük" - emelte ki Lockwood.

A sztatoszféra fokozott felmelegedése rejtőzhet az Európa által tapasztalt felerősödött hatások mögött. 1996-ban bebizonyították, hogy a sztratoszféra hőmérséklete befolyásolja azt a nagy magasságú légáramlatot, jet stream-et, ami nyugat-keleti irányba húzódik át Európán. Lockwood legutóbbi tanulmánya pedig azt bizonyítja, hogy amikor a Nap aktivitása alacsony, ez a légáramlat hatalmas hurkokra bomlik, melyeken a jetek visszakanyarodva blokkolják a kontinensünk felé haladó meleg nyugati szeleket, lehetővé téve a Szibériából érkező sarkvidéki légáramlatok dominanciáját Európa időjárásában.

A SOHO 15 éves pályafutása során két minimumot élt meg, egy teljes ciklust és két másik ciklust részben. Az egyik ciklus 1996-ban fejeződött be, a másik pedig most kezd magához térni. Ezalatt VIRGO műszere folyamatosan mérte a napállandót (TSI), a Nap által kibocsátott energiát. Ha ezeket a méréseket összefűzzük a korábbi küldetések adataival, akkor 30 évnyi megfigyelést kapunk a Nap energia-kibocsátásáról, amiből az olvasható ki, hogy a legutóbbi minimum alatt a Nap kibocsátása 0,015 százalékkal alacsonyabb volt a korábbi csendnél. Ez első hangzásra nem tűnik soknak, mégis kiugró eredményként tekintenek rá.

A 20. században úgy gondolták, hogy a Nap energia-kibocsátása megingathatatlan. Ez a nézet azonban kezdett megdőlni, miután 1980-ban felbocsátották a NASA Solar Maxiumum küldetését, melynek megfigyelései azt bizonyították, hogy a Nap által kibocsátott energia mennyisége 0,1 százalék körül váltakozik egy napciklus napjai vagy hetei során. Az ingadozás ellenére a TSI ugyanarra a szintre esett vissza a korábbi három minimum alkalmával, a legutóbbi elnyújtott minimum azonban más volt. Bár a megfigyelt csökkenés parányi, a tény, hogy ez egyáltalán bekövetkezett a napállandóban, példátlan.

Amennyiben a Nap kibocsátása változik, akkor a hőmérsékletének is váltakoznia kell. Bár a napkitörések is felhevítik a felszíni gázokat, a Nap magjában végbemenő változásoknak nagyobb hatással kell lenniük a hőmérsékletre; igaz a számítások azt bizonygatják, hogy több százezer évig eltarthat, mire ez a hatás érzékelhetővé válik a felszínen is. Bármi legyen is a mechanizmus, minél hűvösebb a felszín, annál kevesebb energiát tud "elpuffogtatni" a Nap. Bármilyen csökkenés a Nap energia kibocsátásában azt is magával vonja, hogy a Nap zsugorodhat, amit látszólag a megfigyelések is alátámasztanak, persze nem kell olyan katasztrófákra gondolni, mint amilyet a Sunshine című filmben ábrázolnak.

A 17. században egy francia csillagász, Jean Picard megmérte a Nap átmérőjét. Megfigyelését a Maunder-minimum idején végezte el és egy olyan eredményt kapott, mely szerint a Nap átmérője nagyobb volt a modern mérésekből megállapítottnál. A kérdés, vajon Picard ejtett hibát vagy a Nap ment össze jelentősen ilyen, kozmológiailag nézve szemvillanás alatt? "Rengeteg vita kísérte ezt a témát, és mind a mai napig nem oldódott meg a probléma" - magyarázta Gérard Thuillier a párizsi Pierre és Marie Curie Egyetem szakértője.

A földi távcsövek megfigyelései a légkör torzító hatása miatt nem elég pontosak ahhoz, hogy megoldják a kérdést, ezért a francia űrügynökség egy küldetést tervezett, amit talán nem túl meglepő módon Picard-nak kereszteltek el. A küldetés célja, hogy pontos méréseket adjon a Nap átmérőjéről és figyelje a változásokat. Sajnos a küldetés, ami egy orosz Dnyepr rakétán jutott volna el a világűrbe az orosz és a kazah politika áldozata lett. Amíg a két ország közötti viták le nem zárulnak az űrszonda kénytelen a Földön pihenni. Minden egyes nappal értékes adatoktól esünk el, miközben a Nap akadozva ugyan, de a következő aktivitási ciklusába lép.

Hogy milyen lépéssel rukkol elő csillagunk, azt az elmúlt időszak váratlan történései fényében lehetetlen megjósolni. A legtöbb csillagász szerint a napciklus tovább halad a maximum felé, azonban jelentősen alacsonyabb, a 19. században megtapasztalthoz hasonló lesz az aktivitása, de arra is találunk jeleket, hogy a Nap végleg elvesztheti napfolt formáló képességét. 2015-re teljesen eltűnhetnek a foltok, egy új Maunder-minimumot, talán egy új kis jégkorszakot indítva el.

Természetesen a Nap aktivitása koránt sem meghatározó a klímaingadozásban, csupán egy természetes forrás, amihez társulnak a vulkán kitörések, amik gázokat és por lövellnek a légkörbe. Mindezekkel együtt létfontosságú lesz megismernünk a Nap számunkra szokatlan viselkedését és azt, hogy ez hogyan befolyásolja a Földön a területi időjárási sémákat. A klimatológusok csak ekkor lesznek képesek pontosítani modelljeiket, melyek nem csupán a modern mérések értelmezését segítik, de több évszázadra visszamenően rekonstruálhatóvá teszik a Föld éghajlatának alakulását.

Forrás: sg.hu
2010. június 30. 12:38 #3
Bessie
Bessie
Jung Kook
 
Státusz❤ YoonKook ❤
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 07.04.26.
Hozzászólás: 15796
Csatolások: 67786
Azonosító: 27941
Offline offline
Fogfúrás helyett regeneráló zselé

Egy francia kutatás szerint hamarosan megszabadulhatunk a fogászati fúróktól. Az Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale (Nemzeti Egészségügyi és Gyógyászati Kutató Intézet) által kifejlesztett eljárással egy lyukas fog elvileg egy hónap alatt regenerálódik, eltüntetve a lyukat.

Az eljárás egy új peptiden alapul, amit egy lágy zselébe ágyaznak vagy egy vékony, rugalmas hártyára visznek fel. Ez a lyukra helyezve a fogban található sejtek segítségével gyógyítja a fog sérüléseit, ezáltal kiváltja a fogászati töméseket. "Nem olyan mint a fogkrém, ami megelőzi a fogszuvasodást" - magyarázta Nadia Benkirane-Jessel, az intézet egyik tudósa, a kutatással kapcsolatos tanulmány szerzője. "Itt mi már egy kialakult szuvasodást próbálunk leküzdeni."

A fog fúrása és tömése hatékony és biztonságos módszer. Ma már akár egy fúrásnál is érzéstelenítik az érintett területet, mégis sokan rettegnek a fúró hangjától. Az új kutatással nyugodtabb szívvel mehetünk a fogorvosi rendelőbe, emelte ki Berkirane-Jessel. A fúró helyett egy gyors ecsetelés a zselével, vagy egy vékony hártya felhelyezése a beteg fogra belülről indíthatja el a gyógyulási folyamatot.

A fogszuvasodás baktériumok munkája. A lyukak a fogon, vagy a fogban eleinte csak kellemetlenségekhez, majd fájdalomhoz, később akár a fog elvesztéséhez is vezethetnek. Amikor az emberek savas élelmiszereket, cukros rágcsálnivalókat fogyasztanak, vagy egyszerűen csak nem fordítanak elég figyelmet fogaik karbantartására, a baktériumok elkezdik átrágni magukat a fogat védő zománcon és a fog belsejében található egyéb ásványokon. A gyógymód minden esetben ugyanaz: megfúrják a fogat, eltávolítva a szuvas területet, majd a lyukat betömik, megakadályozandó a további sérüléseket.

A zselé vagy a hártya egy MSH, teljes nevén melanocita stimuláló hormonként ismert peptidet tartalmaz, amiről már több kutatás is bizonyította, hogy elősegíti a csontok regenerálódását. A csont és a fog igen hasonló, ezért a francia tudósok feltételezték, hogy az MSH a fog esetében is elősegíti a gyógyulást. Elméletük teszteléséhez egerek lyukas fogain alkalmazták a zselébe ágyazott anyagot. A rágcsálóknál a lyukak egy hónap leforgása alatt eltűntek.

Benkirane-Jessel figyelmeztet, hogy az MSH tartalmú hártyák vagy zselék csak a fogszuvasodás kezelésére alkalmasak, a megelőzést nem segítik elő, tehát nem váltják ki a fogkefét, a fogselymet és a szájvizet. Hom-Lay Wang, a Michigan Egyetem fogorvosa szerint több előnye is van a fúró nélküli kezeléseknek. A fúró megsértheti a fog belsejében lévő idegeket és vércsatornákat, ami által a fog törékenyebbé válhat. A regenerálódással elkerülhető a koronák felhelyezése is.

Ugyanakkor Wang szerint a fog belülről történő regenerálódása csak viszonylag kevés esetben bizonyulhat hasznosnak, a legtöbb fogszuvasodás esetén továbbra is szükséges a fog fúrása és betömése, és nem szabad megfeledkezni a száj higiéniájáról sem. Összességében elmondható, hogy még jó néhány évre és klinikai kísérletre lesz szükség mire a fogászatban alkalmazhatják az MSH tartalmú készítményeket.

Forrás: sg.hu
2010. június 30. 12:42 #4
- törölt felhasználó -    
Hála az Istennek, 2012-2013-ban már vége is a világnak:
http://index.hu/tudomany/2010/06/17/2013-ban_johet_az_armageddon/

Hmm, még jó, hogy 5 évre vettünk fel hitelt, nem kell mind visszafizetni! rohog.gif
1 felhasználónak tetszik: Bessie
2010. június 30. 17:15 #5
- törölt felhasználó -    
Idézet (Bessie @ 2010.06.30. 12:38)
Fogfúrás helyett regeneráló zselé
Egy francia kutatás szerint hamarosan megszabadulhatunk a fogászati fúróktól. Az Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale (Nemzeti Egészségügyi és Gyógyászati Kutató Intézet) által kifejlesztett eljárással egy lyukas fog elvileg egy hónap alatt regenerálódik, eltüntetve a lyukat.
Az eljárás egy új peptiden alapul, amit egy lágy zselébe ágyaznak vagy egy vékony, rugalmas hártyára visznek fel. Ez a lyukra helyezve a fogban található sejtek segítségével gyógyítja a fog sérüléseit, ezáltal kiváltja a fogászati töméseket. "Nem olyan mint a fogkrém, ami megelőzi a fogszuvasodást" - magyarázta Nadia Benkirane-Jessel, az intézet egyik tudósa, a kutatással kapcsolatos tanulmány szerzője. "Itt mi már egy kialakult szuvasodást próbálunk leküzdeni."
A fog fúrása és tömése hatékony és biztonságos módszer. Ma már akár egy fúrásnál is érzéstelenítik az érintett területet, mégis sokan rettegnek a fúró hangjától. Az új kutatással nyugodtabb szívvel mehetünk a fogorvosi rendelőbe, emelte ki Berkirane-Jessel. A fúró helyett egy gyors ecsetelés a zselével, vagy egy vékony hártya felhelyezése a beteg fogra belülről indíthatja el a gyógyulási folyamatot.
A fogszuvasodás baktériumok munkája. A lyukak a fogon, vagy a fogban eleinte csak kellemetlenségekhez, majd fájdalomhoz, később akár a fog elvesztéséhez is vezethetnek. Amikor az emberek savas élelmiszereket, cukros rágcsálnivalókat fogyasztanak, vagy egyszerűen csak nem fordítanak elég figyelmet fogaik karbantartására, a baktériumok elkezdik átrágni magukat a fogat védő zománcon és a fog belsejében található egyéb ásványokon. A gyógymód minden esetben ugyanaz: megfúrják a fogat, eltávolítva a szuvas területet, majd a lyukat betömik, megakadályozandó a további sérüléseket.
A zselé vagy a hártya egy MSH, teljes nevén melanocita stimuláló hormonként ismert peptidet tartalmaz, amiről már több kutatás is bizonyította, hogy elősegíti a csontok regenerálódását. A csont és a fog igen hasonló, ezért a francia tudósok feltételezték, hogy az MSH a fog esetében is elősegíti a gyógyulást. Elméletük teszteléséhez egerek lyukas fogain alkalmazták a zselébe ágyazott anyagot. A rágcsálóknál a lyukak egy hónap leforgása alatt eltűntek.
Benkirane-Jessel figyelmeztet, hogy az MSH tartalmú hártyák vagy zselék csak a fogszuvasodás kezelésére alkalmasak, a megelőzést nem segítik elő, tehát nem váltják ki a fogkefét, a fogselymet és a szájvizet. Hom-Lay Wang, a Michigan Egyetem fogorvosa szerint több előnye is van a fúró nélküli kezeléseknek. A fúró megsértheti a fog belsejében lévő idegeket és vércsatornákat, ami által a fog törékenyebbé válhat. A regenerálódással elkerülhető a koronák felhelyezése is.
Ugyanakkor Wang szerint a fog belülről történő regenerálódása csak viszonylag kevés esetben bizonyulhat hasznosnak, a legtöbb fogszuvasodás esetén továbbra is szükséges a fog fúrása és betömése, és nem szabad megfeledkezni a száj higiéniájáról sem. Összességében elmondható, hogy még jó néhány évre és klinikai kísérletre lesz szükség mire a fogászatban alkalmazhatják az MSH tartalmú készítményeket. 
Forrás: sg.hu


Ezzel az életemet mentenék meg. Örülnék neki w00t.gif
2010. június 30. 19:15 #6
Christo
Christo
 
StátuszQuot libros, quam breve tempus.
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 08.11.23.
Hozzászólás: 7844
Csatolások: 21645
Azonosító: 77830
Offline offline
Hú, ez jó kis topik, köszi Bessie! thumbsup.gif
2010. június 30. 19:44 #7
Bessie
Bessie
Jung Kook
 
Státusz❤ YoonKook ❤
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 07.04.26.
Hozzászólás: 15796
Csatolások: 67786
Azonosító: 27941
Offline offline
Idézet (Christo @ 2010.06.30. 19:15)
Hú, ez jó kis topik, köszi Bessie! thumbsup.gif

Szívesen. biggrin.gif Csak legyen akit érdekel. biggrin.gif
2010. december 26. 18:57 #8
- törölt felhasználó -    
Idézet
Több univerzumra utal a háttérsugárzás  

Ismereteink szerint univerzumunk rendkívüli táguláson esett át az ősrobbanást követő első pillanatokban, ezt a folyamatot nevezzük felfúvódásnak. Több fizikus szerint ez a folyamat még ma is zajlik, egyes területeken elkezdődik, másokon leáll, utóbbi jellemezheti azt a tartományt is, ahol élünk. A „folyamatos felfúvódás” elnevezésű elmélet szerint folyamatosan jelennek meg újabb és újabb univerzumok, mint egy-egy buborék a tér-idő végeláthatatlan, táguló tengerében.

Legtöbbjük amint létrejött el is távolodik a többitől, azonban azok az univerzumok, amik egymáshoz közel alakultak ki, tágulásuk során összeütközhetnek, amennyiben a köztük lévő tér nem elegendő. Ha világegyetemünket eltalálta egy másik buborék univerzum, a becsapódás hatalmas energiákat szabadíthatott fel. Amennyiben az esemény a felfúvódás vége előtt következik be, az olyan nyomot hagyhatott, ami még ma is észlelhető.
Stephen Feeney, a University College London kutatója, munkatársaival több ilyen lenyomatot is felfedezett a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzásban (KMH), ami azoknak a fotonoknak az egész égboltot betöltő halvány izzása, amiket az alig 400.000 éves univerzum bocsátott ki.
Egy ütközés hatással lehet a terület felfúvódásának időtartamára. Ha a tágulás tovább tartott, mint normál esetben kellett volna, a becsapódási zóna anyagsűrűsége alacsonyabb, mint a környező területeké, hideg foltként jelenve meg a KMH-ban. Ezzel szemben, ha a felfúvódást az esemény leblokkolta, akkor a KMH-ban egy meleg folt jött létre. 
A kutatócsoport kiszámította a becsapódások valószínűsíthető hőmérséklet profiljait és elkezdett keresni a háttérsugárzást feltérképező NASA WMAP szonda által összegyűjtött adatokban. A keresés négy köralakú foltot fedett fel, ezek egyike az a hideg folt, amit már korábban is bizonyítékként hoztak fel a sajátunkon kívüli univerzumok létezésével kapcsolatban. "Nincsenek egyértelmű, kézenfekvő magyarázatok ezekre a jegyekre" - nyilatkozott Matthew Johnson, a kanadai Perimeter Elméleti Fizikai Intézet tudósa, a csapat tagja.
Ha valóban más univerzumokkal történt ütközések hozták létre ezeket a foltokat, akkor más árulkodó jegyet is hagyniuk kellett a KMH-ban, pontosabban a fotonok orientációjában vagy polarizációjában. Az ESA 2009-ben fellőtt Planck műholdja képes lehet ezeknek a jeleknek az észlelésére, első teljes égtérképeit azonban csak 2012-re várják.
Ha csupán a foltok egyikéről bizonyosodna be, hogy buborékütközés eredménye, az is hatalmas horderejű felfedezés lenne, tette hozzá Thomas Levi, a kanadai Brit-Kolumbia Egyetem munkatársa. A felfedezés olyan elméleteket támasztana alá, mint a húr elmélet, ami szerint számos, különböző tulajdonságokkal rendelkező univerzum létezik.

„Biztató, hogy több jelöltet is találtak” - mondta Alexander Vilenkin, az amerikai Tufts Egyetem kozmológusa, hozzátéve, ha léteznek is a buborék univerzumok, nem biztos hogy olyan ütemben alakulnak ki, hogy esélye legyen az egymásnak való ütközésnek.
2010. december 26. 20:48 #9
Timcsoka
Timcsoka
visszatérő vendég
 
StátuszAz életben nemcsak szerelem, de barátság is születhet első látásra.
  Csoport: Tag
Csatlakozott: 10.12.21.
Hozzászólás: 228
Csatolások: 24
Azonosító: 141254
Offline offline
Lehet hogy nem olyan érdekes, de azért a linket bemásolom:
http://index.hu/tudomany/2010/12/22/a_felmelegedes_okozza_a_hideg_teleket/
2010. december 28. 18:07 #10
- törölt felhasználó -    
Idézet
Az időutazás lehetséges!

Manapság talán sokan úgy gondolják, hogy az időutazás lehetetlen. Pedig, ha a mai fizikai tudásunkat és az elemi logika szabályait felhasználjuk, könnyen eljuthatunk egy merőben ellentétes álláspontra. 

Ebben a cikkben tudományos megalapozottsággal fogjuk bizonyítani az időutazás lehetőségét, és egyszerű - mindenki által otthon is kipróbálható - gyakorlati módszert adunk ennek kipróbálására. Sajnálatos, és bizonyítást nyert tény, hogy ezzel a módszerrel csak egy irányba, a múltba tudunk időutazást végrehajtani. 
Ne féljünk az időparadoxontól! Módszerünkkel sajnos testi mivoltunkban nem, csak mint megfigyelők lehetünk jelen a múltban. 
Látni fogjuk, hogy időutazás, úgymint múltba nézés, már számos alkalommal előfordult történelmünk során. Sőt könnyen visszatekinthetünk a nagyon távoli múltba, akár még az ember kialakulása előtti időkbe is. Persze, ha igazán távolra akarunk visszamenni, ahhoz speciális optikai eszközökre van szükség. 

A következőkben megismerhetjük a módszert és a bizonyítást logikailag sorrendbe állított tényekre alapozva: 

· Hogyan érzékeli az ember a külvilágot? 


Érzékszervein keresztül. (Hogy melyik érzetnek mi a jelentése, azt a korábbi emlékek határozzák meg.) Bátran nevezhetjük a legfőbb és legfontosabb érzékelési formának a látást. 

· Mit látunk? 


Ha bármit látunk (az álmokon és a teljes sötétben, csukott szem esetén is látható világos foltokon kívül), valójában a dolgok által kibocsátott vagy a róluk visszaverődő fényt észleljük szemünkkel. Annak színét és erősségét. 

· Milyen is a fény? 


A fény elektromágneses hullám, amely légüres (akadálymentes) térben a végtelenségig terjed, viszont a fényerősség a távolság növekedésével négyzetes arányban csökken (kétszeres távolságban már csak negyede lesz). Tudjuk, hogy a fény véges sebességgel terjed, ugyanis körülbelül 300 ezer kilométert tesz meg egy másodperc alatt. 

Ezeknek a megállapításoknak a segítségével már könnyű megoldani a múltba nézés problémáját. Alkalmazzuk az elemi logika szigorú szabályait és hosszas elmélkedés után vonjuk le a megfelelő következtetéseket! Így a következőket állíthatjuk: 


· A fény terjedéséhez idő kell. Az a fény, amit a szemünkkel felfogunk, valamennyi idővel az észlelés pillanata előtt indult el egy fényforrásból vagy egy tárgy felületéről.
· Tulajdonképpen az adott idővel korábbi állapotot látjuk. (Most eltekintünk a szemünk és agyunk feldolgozási sebességétől, amelyek ezt az időt szintén csak növelik.)
· Tehát, minél távolabbra nézünk, annál régebben indult fénysugarakat láthatunk.
· Például, ha a Napra nézünk, annak nyolc perccel korábbi állapotát látjuk, mivel a Nap olyan messze van, hogy fénye nyolc percig utazik, míg eléri a Földet. Ha "ellopnák" a Napot, nyolc percig észre sem vennénk!
· Ha csupán egy másodpercet szeretnénk visszanézni a múltba, akkor nézzünk fel a Holdra, amely a fénynek alig több, mint egy másodpercre van a Földtől.
· A Merkúr Földközelben: 4,3 perc.
· A Vénusz Földközelben: 2,1 perc.
· A Mars Földközelben: 3 perc.
· A Jupiter Földközelben: 33 perc.
· A Szaturnusz Földközelben: 1,1 óra.
· Az Uránusz Földközelben: 2,4 óra.
· A Neptunusz Földközelben: 4 óra.
· A Plútó Földközelben: 4,3 óra.
· A Naphoz legközelebbi szomszédos csillag a Proxima Centauri: 4,3 év.
· Az égbolt legfényesebb csillaga a Szíriusz: 8,6 év.
· Galaxisunk a Tejútrendszer legtávolabbi csillagai: 80 ezer év.
· A Tejútrendszerhez legközelebbi szomszédos galaxis, az Androméda-köd: 2,5 millió év.
· És végül említsük meg, hogy a rádiótávcsövekkel észlelhető legtávolabbi objektumokról több, mint 10 milliárd éve utaznak hozzánk a rádióhullámok. (A fényhez hasonlóan a rádióhullám is elektromágneses hullám, de szabad szemmel nem látható.) 

Láthatjuk, hogy (bioreceptoros, auto-fókuszos, intelligens) időgépünk, a szemünk, igazán a múltba lát. 


Néhány további érdekesség és következtetés: 

Eddig nem szóltunk a hangokról, amelyek szintén hullámként terjednek (hanghullámok). A hang terjedési sebessége sokkal kisebb, mint a fényé. A hang nem terjed légüres térben, mert közvetítő közegre van szüksége. Tulajdonképpen a hang a közvetítő közeg rezgését, és annak terjedését jelenti. Így a terjedési sebesség függ attól is, hogy miben terjed a hang: levegőben, vízben, szilárd anyagokban. Levegőben a hang sebessége körülbelül 340 méter másodpercenként. 


Ha meghallunk egy mennydörgést, amit egy tíz kilométerrel távolabbi villámcsapás okozott, akkor tulajdonképpen a fél perccel azelőtti múltat halljuk. 

A vízfelszínen is terjednek hullámok. 


Egy-egy nagyobb tengerfenéki földrengésről sajnos csak néhány óra múlva szereznek tudomást a partlakók, amikor az óriási árhullám végigsöpör lakóhelyükön. 

Visszatérve a fényre és a látás tulajdonságaira, értelmezzük szigorúan a tényeket! 

Bármilyen közelre is nézünk, biztos, hogy valamennyi időbe telik, amíg a látvány eljut a tudatunkig. Így tehát valójában mindig a múltat, illetve sohasem a jelent látjuk.
2011. január 02. 22:55 #11
RoseAnn
RoseAnn
ϟ Death Eater ϟ
 
StátuszA Mardekárban több a rosszindulat, mint egy orosz bárban, amikor elfogy a vodka.
  Csoport: Tag
Csatlakozott: 06.06.28.
Hozzászólás: 5216
Csatolások: 18506
Azonosító: 16930
Offline offline
Harry Potter láthatatlan köpenye valóssággá válhat a tudósok szerint

Új anyagot tesztelnek a skóciai St Andrews Egyetemen, ami a jelek szerint torzítja a fényt, és egy bizonyos eljárás segítségével láthatatlanná tehető.

A metaflex nevű rugalmas meta-anyag membránjait egy új eljárás segítségével módosítják, ami kiszabadítja a meta-atomokat abból a felületből, amibe beépülnek. A metaflex 620 nanométeres hullámhosszon működik, a látható fénytartományon belül. A membránok megfelelő manipulációja láthatatlan anyaghoz vezet, ami a tudósok szerint hétköznapi realitássá teheti Harry Potter láthatatlan köpenyét a közeljövőben.



Érdekes cikk nem tudom mennyire lehet valós és mennyire lesz belőle vmi, de minden esetre vicces lenne ha az emberek láthatatlanná tévő köpenyben rohangásznának...
3 felhasználónak tetszik: Bessie, Dancsy, Christo
2011. január 02. 23:05 #12
- törölt felhasználó -    
Idézet (RoseAnn @ 2011.01.02. 22:55)
Harry Potter láthatatlan köpenye valóssággá válhat a tudósok szerint
Új anyagot tesztelnek a skóciai St Andrews Egyetemen, ami a jelek szerint torzítja a fényt, és egy bizonyos eljárás segítségével láthatatlanná tehető.
A metaflex nevű rugalmas meta-anyag membránjait egy új eljárás segítségével módosítják, ami kiszabadítja a meta-atomokat abból a felületből, amibe beépülnek. A metaflex 620 nanométeres hullámhosszon működik, a látható fénytartományon belül. A membránok megfelelő manipulációja láthatatlan anyaghoz vezet, ami a tudósok szerint hétköznapi realitássá teheti Harry Potter láthatatlan köpenyét a közeljövőben.
Érdekes cikk nem tudom mennyire lehet valós és mennyire lesz belőle vmi, de minden esetre vicces lenne ha az emberek láthatatlanná tévő köpenyben rohangásznának...


Valaki az Amazonon már árul láthatatlan köpenyt blink.gif
2 felhasználónak tetszik: RoseAnn, zsofeeh
2011. január 02. 23:19 #13
RoseAnn
RoseAnn
ϟ Death Eater ϟ
 
StátuszA Mardekárban több a rosszindulat, mint egy orosz bárban, amikor elfogy a vodka.
  Csoport: Tag
Csatlakozott: 06.06.28.
Hozzászólás: 5216
Csatolások: 18506
Azonosító: 16930
Offline offline
Idézet (kateblock @ 2011.01.02. 23:05)
Valaki az Amazonon már árul láthatatlan köpenyt  blink.gif



Hmm vennem kell egyet... : )

Szerintem nem lehet olyan köpenyt csinálni ami 100%-osan láthatatlanná tesz...
2011. január 03. 00:53 #14
Bessie
Bessie
Jung Kook
 
Státusz❤ YoonKook ❤
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 07.04.26.
Hozzászólás: 15796
Csatolások: 67786
Azonosító: 27941
Offline offline
A köpeny nem a legjobb ötlet, habár gyors láthatatlanságra jó, viszont ha az anyag járás közben libeg, nem hinném, hogy nem lehetne látni. Nem tudom értetik-e mire gondolok. blush.gif
1 felhasználónak tetszik: RoseAnn
2011. január 03. 02:39 #15
Domcicc
Domcicc
Dekker's bitch
 
StátuszAnglia :3
  Csoport: Tag
Csatlakozott: 10.03.23.
Hozzászólás: 3553
Csatolások: 5834
Azonosító: 123419
Offline offline
Nagyon érdekes dolgok vannak itt, köszi Bessie a topikot. smileeee.gif

Idézet (RoseAnn @ 2011.01.02. 23:19)
Hmm vennem kell egyet... : )
Szerintem nem lehet olyan köpenyt csinálni ami 100%-osan láthatatlanná tesz...


Persze hisz olyanból, ami sok éven át jól működik csak egy van. tongue.gif
1 felhasználónak tetszik: RoseAnn
2011. január 07. 14:56 #16
- törölt felhasználó -    
MÁR A MÚLT SEM A RÉGI...

Archeológiai - paleontológiai és paleoantropológiai zűrök, botrányok.



Vannak olyan archeológusok, akik évek (évtizedek) óta nem publikálhatnak, a szakma gyakorlatilag száműzte őket, mert olyan kutatási eredményeik, leleteik vannak, amelyek nem illeszkednek a hivatalosan is elfogadott, tanított őstörténeti elméletbe. Miről is van szó?

Olyan leletek kerültek elő, melyek bizonyíthatóan sok tízmillió vagy százmillió évvel korábbi emberi tevékenységet bizonyítanak, mint a legkorábbi hivatalos ősemberi, előemberi tevé-kenységek idősávja. Ilyenek pl. a dinoszauruszok idejéből fennmaradt emberi ( - nem ősemberi!) lábnyomok (a mocsárban haladó dínót követő, a lábnyomában lépkedő ember nyomai), ősi, megkővült rétegekből előkerült kalapács, acélgolyó vésett sávokkal, stb.

Ezek a dolgok nem illeszkednek a mostani evolúcionista világképbe ezért tűzzel vassal írtják az ellentétes elméleteket, az ilyesmivel foglalkozó kutatókat ellehetetlenítik, kutatásaikat betiltják, leleteiket elzárják, letagadják. Ismerős az eljárás, ugyan az mint a tiltott energetikai találmányokkal kapcsolatban... (Mert ilyen a demokrácia - demokratúra - a mások nézetei csak addig tisztelendők amíg azonos a hivatalos nézetekkel.)



Kb. 2,8 milliárd éves vésett acélgolyó
500 - 590 millió éves megkővült lábnyom( - bizony, valóban cipős !! )
Kb. 500 millió éves kalapács
2011. január 07. 15:26 #17
RoseAnn
RoseAnn
ϟ Death Eater ϟ
 
StátuszA Mardekárban több a rosszindulat, mint egy orosz bárban, amikor elfogy a vodka.
  Csoport: Tag
Csatlakozott: 06.06.28.
Hozzászólás: 5216
Csatolások: 18506
Azonosító: 16930
Offline offline
Idézet (Domcicc @ 2011.01.03. 02:39)
Nagyon érdekes dolgok vannak itt, köszi Bessie a topikot. smileeee.gif 
Persze hisz olyanból, ami sok éven át jól működik csak egy van. tongue.gif



Jaj tudom, de úgy látszik ők nem ezért kísérletezgetnek... : )
1 felhasználónak tetszik: Domcicc
2011. január 10. 17:43 #18
Sally Sparrow
Sally Sparrow
Londonb*zi chenoista
 
StátuszSoy una chica húngara, chenoísta y apasionada por Londres.
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 10.05.26.
Hozzászólás: 10970
Csatolások: 8081
Azonosító: 128114
Offline offline
"Összegyűjtötte a nevezési díjat a magyar holdjáró

A Puli Space Technologies elutalta a Google Lunar X Prize (GLXP) verseny 50 ezer dolláros nevezési díját a versenyt kiíró X Prize Alapítvány számlájára. A magyar csapat célja, hogy a 30 millió dollár összdíjazású verseny húsznál is több nevező csapata közül elsőként küldjön a Holdra egy magánerőből épített űrszondát, amely ott, a GLXP kiírásának megfelelően, különböző feladatokat teljesít.

Az eddig leginkább szabad idejében, de folyamatosan és keményen dolgozó csapat céggé kíván formálódni.

A nevezési díjat magánemberek és cégek adták össze. Sokáig kétséges volt, hogy össze tudják-e szedni a nevezéshez szükséges összeget, ezért december elején intenzívebb kampányba kezdtek. Ennek hatására végül összejött az 50 ezer dollár.

A Puli már ősszel megkezdte a közösségi adakozásra való bátorítást Kis Lépés Klub címen, ahol magánemberek támogatását várták. A Kis Lépés Klub tagjai eddig majdnem egymillió forintot adományoztak. Nemcsak Magyarországról, hanem az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztriából, Nagy-Britanniából, Németországból, Hollandiából is érkeztek támogatások.

A Google Lunar X Prize célja, hogy elősegítse a következő a Holdralépést (amit Moon 2.0-nak is neveznek) azáltal, hogy 30 millió dolláros keretéből megjutalmazza azokat a magáncégeket, melyek sikeresen elérik elsőként a Hold felszínét. A Puli csapat 2010. júniusa óta dolgozik: első lépésként a nevezéshez szükséges leírásokat (a küldetés, a szonda koncepciója, a csapat szervezeti formája) dolgozta ki és ismeretterjesztő programokat készít elő a világűrről, a Holdról, ezek magyar vonatkozásairól.
"

Forrás: Index.hu, 2011. január 10. (hétfő 15:05), URL: http://index.hu/tudomany/2011/01/10/osszegyujtotte_a_nevezesi_dijat_a_magyar_holdjaro/ [2011.01.10.]
2011. január 10. 17:45 #19
Sally Sparrow
Sally Sparrow
Londonb*zi chenoista
 
StátuszSoy una chica húngara, chenoísta y apasionada por Londres.
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 10.05.26.
Hozzászólás: 10970
Csatolások: 8081
Azonosító: 128114
Offline offline
Jó ötlet ez a topik, ámbár illene odaírni, hogy az egyes cikkek mégis honnan származnak. Egyrészt jó lenne tudni, mi az eredeti forrás, másrészt pedig azokkal szemben tiszteletlenség elhagyni a forrás megjelölését, akik írták, mert így olyan, mintha "elloptuk" volna...

beer.gif
1 felhasználónak tetszik: RoseAnn
2011. január 29. 01:15 #20
x maite x
x maite x
strickt.
 
Státusz:)
  Csoport: Tag
Csatlakozott: 10.12.22.
Hozzászólás: 2001
Csatolások: 2561
Azonosító: 141371
Offline offline
Tényleg érdekes topic!!! Jók a cikkek! smileeee.gif
2 oldal 1 2
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!