Életének 83. évben elhunyt Raksányi Gellért Kossuth-díjas színész, kiváló mûvész, a Nemzet Színésze - erõsítette meg az MTI értesülését kedden este a Magyar Színház.
Raksányi Gellért 1925. július 19-én született Szigetváron. Tanulmányai végeztével, 1947-tõl ötvenhárom éven keresztül megszakítás nélkül a Nemzeti Színház tagja volt, 1989 óta a társulat örökös tagjaként. 2000-tõl a Magyar Színházban játszott.
A magyar színházmûvészet egyik legismertebb karakterszínészeként fõként epizódszerepeket alakított. Jelentõsebb szerepei között volt Biberach (Katona József: Bánk bán), Szmirnov (Csehov: A medve), a postás, Örkény István Tóték címû darabjában és Vukovics Sebõ Illyés Gyula Fáklyalángjában.
Több mint ötven filmben szerepelt, köztük a Rákóczi hadnagya, a Körhinta, az Édes Anna és a Magyarok címû alkotásban, továbbá a Rózsa Sándor címû tv-sorozatban. Évekig a Szomszédok címû teleregény egyik állandó szereplõje volt. Az egész ország ismerte a becenevét: õ volt a Kutya, illetve a Kutyu. Hároméves volt, amikor egy vadászaton kutyák hívták fel a hajtók figyelmét az eltévedt kis Gellértre, innen származott a ragadványnév.
Mûvészetét a legrangosabb kitüntetésekkel ismerték el. 1966-ban Jászai Mari-díjjal jutalmazták, 1978-ban érdemes mûvész, 1989-ben kiváló mûvész lett. A Kossuth-díjat 1992-ben, a Nemzet Színésze kitüntetõ címet - az elsõ tíz mûvész között - 2000-ben kapta meg.
forrás : index.hu
Elhunyt Raksányi Gellért
2008. május 22. 06:12
NecrosCara is my Mistress |
Csoport: Tag Csatlakozott: 06.01.16. Hozzászólás: 8558 Csatolások: 17675 Azonosító: 12106 offline |
Nyugodjék békében Kutya Úr!
A Szomszédokon kívül nem tudom, láttam-e, de abban a nagyszerû sorozatban mindig öröm volt látni, én biztos nem felejtem el, kiváló színész volt.
A Szomszédokon kívül nem tudom, láttam-e, de abban a nagyszerû sorozatban mindig öröm volt látni, én biztos nem felejtem el, kiváló színész volt.
Chloë Grace Moretz felvállalta a másságát
Chloë Grace Moretz felvállalta a másságát
Chloë Grace Moretz coming outtolt.
Emma Stone leborotválta a haját
Emma Stone leborotválta a haját
Borotvált fejjel debütált egy SNL partin.
Selena Gomez: "Nem érdekel, hogy nem nézek ki piszkafának"
Selena Gomez: "Nem érdekel, hogy nem nézek ki piszkafának"
Kiosztotta a kommentelőket.
Ezért árulta el Shawn Mendes, hogy majdnem apa lett
Ezért árulta el Shawn Mendes, hogy majdnem apa lett
Elmesélte, miért árulta el.
Újabb nyomot találtak Liam Payne halálának ügyében
Újabb nyomot találtak Liam Payne halálának ügyében
Újabb fejlemények történtek.
Ariana Grande Instagramon is felvállalta új szerelmét
Ariana Grande Instagramon is felvállalta új szerelmét
Hivatalosan is felvállalta.