Idézet (LaDySmIth @ 2014.12.18. 17:26)
Most jött el az ideje, hogy megkérdezzem, mi alapján törlik a létrehozott topicokat a kedves moderátorok. Rég voltam nagy témaindító, de akkoriban nem diliteltek annyit, mint most. Gondolok arra, hogy nem egy random-topicot indítottam a Gumiszobában, csak hogy ne mindig ugyanazon unalmas kérdések ugorjanak föl (gondolok a "szereted ezt a sztárt?", "mennyire szereted ezt a sztárt?" "ismered ezt a sztárt?", "mennyire pontoznád a(z) avatarom/profilképem/aláírásom/bemutatkozásom/főképem/eztmegaztaaképet/stbstb?", és még sorolhatnám a kérdéstípusokat és azok rokonait, de ha valamicske vérfrissítést szeretnénk, máris hopp törölve. Értem én hogy mindent ellenőrizni kell, de ne essünk már túlzásokba. Évekkel ezelőtt egyszer azért lettem kitiltva x napra, mert az aktuális modinak a véleményével nem egyezett az enyém, erre konkrétan emlékszem.
Végülis ez egy költői kérdés, de azért jó lenne értelmes választ kapni, ami úgyis esélytelen, de ideje volt szóvá tennem, hogy mennyire túlzásba van véve a korlátozás az oldalon.
Nekem meg most jutott időm arra, hogy válaszoljak.
Megkockáztatom, hogy messze én vagyok az a moderátor, aki a legtöbb topikot törli. Nem azért, mert annyira ráérek, hogy minden percemet a gép előtt töltöm, és a Starity-t ellenőrzöm, sőt.
Igaz, hogy ezt is leírtam már többször én is, illetve moderátor társaim is megtették, de jobb többször, egyszer hátha mindenki számára értelmet nyer, mit miért teszünk.
Általánosságban elmondható, hogy naponta nyílnak olyan topikok, amik feleslegesek. Ezek egy része azért nyílik, mert a témaindító képtelen két percet rászánni, hogy a keresővel megnézze, véletlenül nincs-e pont olyan, vagy hasonló téma. Gondolok itt a pontozásos topikokra, illetve a különböző sztárokhoz kapcsolt, nem képes topikokra.
Másik része azért nyílik, mert a témaindító rákeres ugyan arra, hogy van-e hasonló topik, vagy sem, de ha nem talál semmit, akkor úgy veszi, hogy tényleg nincs, így megnyitja.
Mégis, a legegyszerűbb válasz a kérdésedre, - miért ennyire erős a topikok moderálása, és miért kerül törlésre sok újonnan nyitott topik - az, hogy te, vagy bárki más nem talál olyan témát, amit aktuálisan megnyit, még nem biztos, hogy ténylegesen is van létjogosultságuk. Gyakorlatilag a Starity indulása óta meglévő probléma, hogy a rendszer számolja a Gumiszobás hozzászólásokat is.
Amint erre a tizenéves korosztály viszonylag gyorsan rájött, nem állt másból az egész, mint hülyébbnél hülyébb topikok nyitásából, és ész nélküli hozzászólás gyártásból, mert csak szebben néz ki a profilon, hogy x ezer hozzászólásom van pár hét alatt, és a sárga csillagom is megvan, titulusom is lett pár nap, vagy hét alatt. Mintha érne valamit bármelyik is, mikor valós teljesítmény nincs mögötte, nem töltött fel x ezer minőségi képet, nem tud egy épkézláb véleményt írni egy sztárhoz, nem tud úgy hozzászólást írni a Magazin cikkeihez, hogy azzal ne sértsen meg valakit, vagy ne szidja az aktuális sztárt.
Jól látszik, hogy ez egy szerteágazó probléma, de a moderátorok csak a kezükben lévő eszközökkel tudnak rendet tenni, fegyelmezni. Vállalom, én voltam az, aki két topik kivételével felszámolta az összes beszélgetős topikot (duma-, dumcsi-, stb.), szintén én tettem a bejelentést, hogy vége az x napos kihívás topikoknak, mikor naponta újabb húsz nyílt. Megírtam egy közleményt, aminek összehozásában moderátor társaimnak, illetve a Kiemelt tagoknak elévülhetetlen érdemei vannak, de mégis csak formába kellett önteni. Megjegyzem, sajnálatos, hogy sokan továbbra sem olvasták el, és egyáltalán nem tudják alkalmazni az ott leírtakat.
Annak idején, mikor moderátor lettem, szabadidőmben három hónapot malmoztam el azzal, hogy a szemetet kigyomláljam a Starity teljes területéről. Van, amit teljesen egyedül, van, ahol segítséggel, de ennyi, és ilyen mélységű munkát - talán önzőségből - nem engedek kárba veszni.
Ami a kitiltásokat illeti, csak azért nem tiltunk ki senkit, mert valakinek nem egyezik a véleménye egy moderátoréval. Kivéve természetesen, ha az a bizonyos ellenvélemény a többi tagra, és/vagy a moderátorra nézve sértő. Olyankor kíméletlenül mennek a
banamai nyaralások. Magamról tudok csak nyilatkozni, de nekem nem célom a népszerűség, nem kell hogy szeressék a döntéseimet, vagy kedveljenek engem, de a moderálásban igyekszem következetes lenni. Aki képtelen arra, hogy a mondandóját kulturált formában írja meg, és ezen a hozzáállásán kérésre/felszólításra sem változtat, annak nincs helye egyetlen ilyen, vagy hasonló oldalon sem.
Létezik egy úgynevezett netikett, amiről egy jól behatárolható korosztály soha nem is hallott, és ha valaki ezt szóvá teszi nekik, akkor fel vannak háborodva. Pedig ezek a tagok jobban tennék, ha csendben maradnának, és elgondolkodnának azon, hogy egészen véletlenül nem bennük van-e hiba, és nem több száz, vagy ezer másik ember a hülye, ő pedig kivételesen okos, és értelmes. Tetszik, nem tetszik, a mai tizenéves korosztálynak - tisztelet a kivételeknek - nemhogy tabletet, okostelefont, de még billentyűzetet sem adnék a kezébe, ellenben egy helyesírási szótárt, és egy értelmező kéziszótárt annál inkább, mert botrányos az a szellemi sivárság, amikor egy tőmondatban is sikerül helyesírási hibát véteni, illetve úgy megfogalmazni, hogy fordítóprogram ne kelljen az értelmezéséhez.
A válaszom bár neked szól, mégsem ellened irányul, csak egy képet ad, hogy semmi nem fekete, vagy fehér. Meg lehet kérdőjelezni a döntéseinket, de aki érzi magában az erőt, és be szeretné bizonyítani, hogy ő jobban tudja ezt csinálni, az teljesítse az ismert feltételeket, váljon moderátorrá, és mutassa meg mindenkinek.