Starity

Kulturális örökség lett a zebra

2011. február 03. 13:01   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemrégiben újabb taggal bővült Anglia nemzeti örökségeinek listája. A brit kormány ezúttal ugyanis a világ leghíresebb zebráját jutalmazta meg ezzel a megtisztelő címmel.

hirdetés
Kulturális örökség lett a zebra

A brit kormány a nemzeti kulturális örökség részévé kiáltotta ki, és műemléki védelem alá helyezte a Londonban található Abbey Road stúdió előtt lévő gyalogosoknak létrehozott átkelőhelyet.

Tény és való, hogy nem egy kastély, vagy egy impozáns katedrális, de ugyanúgy része a nemzeti örökségünknek – kommentálta John Penrose turisztikai és örökségvédelmi miniszter.

A kezdeményezést az English Heritage, az angliai kulturális örökségeket kezelő szervezet indította.

„Az ötlet egyértelműen szokatlan, viszont ez a zebra nemzetközi hírnévnek örvend, és ezzel párhuzamosan hatalmas a kulturális vonzereje” – nyilatkozta a BBC-nek az English Heritage műemlék-kijelölő testületének vezetője, Roger Bowdler.

Az észak-londoni zebrából és az utcanévvel mára azonosult stúdióból – a Beatlesnek hála – lett 'világmárka'. A zenekar itt vette fel azt az 1969-ben megjelent, Abbey Road című lemezét, aminek híres-neves borítóján a tagok glédában sétálnak át a gyalogátkelőhelyen, John Lennonnal az élen.

A ma már nemzeti örökségnek számító csíkos átkelőt évente több ezren keresik fel a Londonba látogató turisták.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek