Starity

A manipulált (Való) világ

2011. február 10. 21:09   |   Szerző: _ToTo_

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az RTL Klub egyik műsora betekintést engedett a Való Villa kulisszáiba, oda, ahol a szerkesztők, vágók és a háttéremberek is dolgoznak. Megmutatták, hogy hatalmas összehangolt gépezetként működnek, és munkájuk elengedhetetlen a sikerhez.

hirdetés
A manipulált (Való) világ

A műsorkészítők rávilágítottak arra, hogyan tudják manipulálni a nézőket azzal, hogy tudatosan olyan jeleneteket válogatnak össze a villa életből, melyek alapján majd a nézők véleményét befolyásolni tudják.

Az egyik munkatárs ezért felelős, a másik amazt csinálja, a harmadik megint mással foglalkozik, ő pedig egész alló nap a szereplők életét figyeli, tanulmányozza, szorgosan jegyzetel, majd a munkája alapján egy másik kolléga kiválasztja azt a pár jelenet, amit a villa lakóinak életéből érdemes kivágni és a közönségnek megmutatni. A nézők így befolyásolva vannak a műsor készítőinek akaratánál fogva. A néző nem azt látja, amit látnia kell ahhoz, hogy megfelelő véleményt formáljon az egyes szereplőkről, hanem azt látja és gondolja, amit a műsorkészítők szeretnének, hogy gondoljanak. Ez lenne a ValóVilág?

A műsor egy remek pszichológiai kísérlet önkéntesek segítségével, ami  arra az egyszerű kérdésre válaszol, hogy mi történik az emberekkel, ha összezárva, céltalanul  kell a négy fal között élniük. Valószínűleg azok nagy része, akik a műsort nézik, nem ismerte korábban a villa lakóit. Nem állt velük kapcsolatban, és már azt a személyiséget látja, amit a lakókból a bezártság vált ki. Van, aki kevésbé, míg mások jobban bírják tolerálni a bezártság okozta nehézségeket. Nagyon fontos viszont, hogy személyük és személyiségük teljesen kifordul önmagából, kezdenek átváltozni deviáns egyedekké, akik mostanra minden apró mozdulatban és szóban fenyegetést vagy hatalmas érzelmeket látnak.

Minden dolognak, ami a villában történik, és amit cselekednek az egyes résztvevők, hatalmas jelentősége lesz a másik számára. Mostanra minden, ami mellett a hétköznapokon elsétálnának, amit egyébként észre sem vennének, odabent sokszorosan hat az érzékeikre. Arra vágynak, hogy történjen valami velük, főként ezért kerekítenek kis apróságokból elképesztő drámát és jeleneteket. Ezek együttes hatására tűnik úgy a nézőknek, hogy ezek az emberek abnormálisak és valószerűtlen problémákon ütköznek meg. Ezek után a drámai hatásokat a műsorvezetők erősítik fel mesterségesen azzal, hogy tényleges nehézségként kezelik a villában lezajlott konfliktusokat és történéseket, ezáltal arra serkentve a nézőket, hogy ők is gondolkozzanak rajta el.

A pszichológiai kutatáson túl viszont a show emberekről szól, akik tulajdonképpen vásárra viszik a saját bőrüket, hogy a nézők ezek alapján döntsék el, ki a 'jobb'. Személyiségek összecsapásáról szól a műsor, akik azzal próbálják meggyőzni bíráikat – azaz a nézőket –, hogy mennyire érdekesek, humorosak, és hogyan kezelik az egyes konfliktushelyzeteket, illetve hogyan kerülnek ki egy-egy csatából vagy egy-egy párbajból. 

Ez a játék egyáltalán nem fair play alapon működik és történik. Van egy ember a háttérben, aki eldöntheti, hogy éppen ki legyen az aktuális 'jobb' az adott napokon azáltal, hogy ennek megfelelően állítják össze a nézőnek bemutatandó jeleneteket. A képkockák megfelelő kiválasztásával és bemutatásával tudnak egy vicces, egy idegbeteg, cinikus depressziós, vagy bármilyen más típusú embert megalkotni és elhitetni a nézőkkel. Nem árnyalt személyiségeket láthatunk, hanem embertípusokat. Őrá főleg ez jellemző, róla inkább ezt, vagy azt lehet mondani, és mindezt az egyszerű technika segítségével oldja meg és dönti el egy valaki, irányítva ezzel milliók véleményét és egy-egy ember megítélését a tévécsatorna igényei szerint.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek