Starity

Furcsa párosítás: Moretti és Beethoven

2011. február 21. 18:06   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vasárnap a hamburgi közönség izgalmas produkciónak lehetett szem- és fültanúja a Laeiszhallén felállított színpadon: a Filharmonikus Zenekar Beethovent játszott, Moretti pedig Goethét adott elő.

hirdetés
Furcsa párosítás: Moretti és Beethoven

Hamburgban a választási vasárnap tragédiával kezdődött – legalábbis Laeiszhalle színpadán. Egy matiné keretein belül adta elő a Hamburgi Állami Filharmonikus Zenekar Ludwig van Beethoven Goethe-alapokon nyugvó Egmont-nyitányát. (Johann Wolfgang Goethe Egmont című drámáját Németalföld függetlenségi harcainak történetéből írta meg még 1774-ben. Ekkor 25 éves volt, ám művét később átdolgozta. A híres német zeneszerző pedig akkoriban még csupán 4 esztendős volt.)

Valószínűleg azért került színre pont ez a produkció, mivel Hamburgban ritkán mutatnak be Beethoven nevével fémjelezve bármit is. És az még külön érdekesség, hogy ebben az előadásban a népszerű színész, Tobias Moretti neve is felmerült. Moretti és Beethoven, a dráma és a zenekar neve egyaránt garancia volt egy különleges koncertre. Ezenkívül ott volt még az 5. szimfónia, melyet a vendégkarmester, Bertrand de Billy vezényelt.

Tobias Moretti Tirolban született, Bécsben zenét tanult, mielőtt még színészmesterségre adta volna fejét az Otto-Falkenberg iskolában, Münchenben. Legelső szerepét is itt kapta a Residenztheaterben. Moretti markáns arcvonásait és telt ajkait nem sokkal később a moziban és a televízióban is lehetett látni. Ezek közül talán a legfigyelemreméltóbb televíziós szerepe Hitler volt a Speer und er (Speer és ő) című Hainrich Breloer-filmben.

Két évvel ezelőtt Moretti a bécsi Burgtheaterben lépett fel a maratoni hosszúságú Faust című előadásban, aztán volt még Ottokar király Franz Grillparzers azonos nevű darabjában, ahol szintén brillírozott a világot jelentő deszkákon. Ezért a szerepért neki ítélték 2006-ban az Eysoldt-gyűrűt. Ezen túlmenően a színész moziban is bemutatkozott a Der Liebeswunsch című filmben Jessica Schwarz oldalán, és az olasz nyelvű Io, Don Giovanniban, melyet Carlos Saura rendezett.

Az tény, hogy Moretti maga is kitűnő rendező, sok elismerést kapott például az általa színpadra vitt Haydn-operáért (Il Mondo della Luna).

A vasárnapi előadás pedig nagy sikert aratott, sokan voltak kíváncsiak a népszerű osztrák színész és a zenekar közös produkciójára.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek