Starity

Ha fúj a forró szél...

2010. június 07. 12:12   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A '80-as évek egyik sikersorozata volt a Vruc vetar. Magyarországon 1984-ben követhettük először nyomon Borivoje Surdilovic kalandjait a képernyőn. Remek karakterek, vicces, mégis roppant elszomorító sztorik. Ez (volt) a Forró szél.

hirdetés
Ha fúj a forró szél...

Magyarországon 1984-ben mutatták be a Forró szél című jugoszláv tévéfilmsorozatot, mely szinte pillanatok alatt rengeteg nézőt ragasztott oda a tévékészülékek elé. Akkoriban nem volt olyan hatalmas csatornakínálat, mint most, viszont az emberek sem kényszerből nézték az aktuális adást. Hiszen hihetetlenül jó karakterek találhatóak a szériában, a humor ott van a köbön, ennek ellenére a részek tartalma, mondanivalója nagyon is komoly és elkeserítő. (A balkáni, illetve a délszláv szocializmusban való létet mutatja be.)

A klasszikussá vált figura, Surda, a lusta, szerencsétlen, de eredendően mégis nagyon szerethető karakter ma is sokak kedvence. Boldogulása érdekében számtalan munkát kipróbál, de mégsem megy neki soha semmi. És erre csak rátesz egy lapáttal alacsony vérnyomása, mely ha a kritikus szintet megüti, rögtön felfekszik az első asztalra, és követeli a kávét attól, aki éppen ott áll mellette, legyen az bárki.

Surda arról ábrándozik, hogy egyszer majd eljut Görögországba. Innen ered a sorozat címe is. A főszerepet Ljubiša Samardžić alakítja, nagyon is hitelesen. "Smoki" (mert ez a beceneve) gyakorta megfordul nálunk Magyarországon, hiszen lánya Budapestre ment férjhez.

A Forró szél 10 epizódból áll, részenként pedig 50-50 perc hosszúak. (Illetve egy tévéfilm is készült belőle.) Aki szeretne nosztalgiázni, vagy csupán megismerni ezt a méltán kiváló sorozatot, az feltétlenül szerezze be DVD-n. Szerencsére ugyanis kiadták, még 2006 elején. Sajnos elég kicsi hírveréssel, a legtöbben ugyanis el szoktak csodálkozni a tényen, hogy kedvencüket már akár haza is vihetik a boltok polcairól.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek