Starity

Marlene Dietrich meg akarta gyilkolni Hitlert

2011. május 07. 12:12   |   Szerző: _ToTo_

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hitler elleni merényletet tervezett Marlene Dietrich. A színésznő el akarta csábítani a diktátort, hogy utána megölhesse őt – írta meg a Bild am Sonntag.

hirdetés
Marlene Dietrich meg akarta gyilkolni Hitlert

A Bild am Sonntag az 1992-ben elhunyt világhírű német színész-énekesnő hollywoodi életrajzírójára hivatkozva adta közzé a hírt.

A történelmi krónikák eddig 42, a náci vezér elleni merényletkísérletet, illetve tervezetet jegyeztek fel. A mostani – amelyet Charlotte Chandler Marlene Dietrichről írt, és a napokban megjelent életrajzi könyv tartalmaz – immár viszont a 43. Mindeddig erről a tervről és lehetőségről senki sem tudott. Chandler a könyvhöz szükséges kutatásai során akadt rá a filmbe illő tervről szóló dokumentumokra.

1930-ban – három évvel azelőtt, hogy Hitler birodalmi kancellár lett – a Heinrich Mann regénye alapján készült, A kék angyal című filmben Lola szerepében vált egy csapásra világsztárrá Marlene Dietrich. A sikert meglovagolva Marlene felfedezőjével, Josef von Sternberg filmrendezővel Hollywoodba utazott, és az elkövetkező években számos világhírű rendező keze alatt jó néhány sikerfilmben játszott.

A nácik hatalomra kerülését követően Hitler propagandaminisztere, Joseph Goebbels hírnevet és pénzt ígérve próbálta hazacsábítani a náci diktátor által csodált színésznőt, aki – többi kollégájától eltérően – ellenállt a diktátor hívásának.

Pontosabban – mint Charlotte Chandler mostani életrajzi könyvéből kiderült – a harmincas évek második felétől valójában a hazatérésre egyfajta, sajátos „dietrichi” forgatókönyvet eszelt ki a színésznő. Az életrajzíró ezt az információt az amerikai állampolgárságot felvett színésznő egyik szeretője, a 2000-ben elhunyt ifjabb Douglas Fairbanks egyik leveléből tudta meg, aki színtén színész volt akkoriban.

Fairbanks írása szerint Marlene Dietrich „ördögi” tervet forgatott fejében arra, hogy a diktátort eltegye láb alól. Azt tervelte ki, hogy látszólag enged Goebbels ajánlatának, és karrierjét a harmadik birodalomban kívánja folytatni. Elhatározta, hogy egyetlen „komoly” feltétele lesz, nevezetesen az, hogy személyesen találkozhasson Hitlerrel. A többit a színésznő a következő szavakkal mondta el Fairbanksnek: „Elhitetem vele, hogy őrülten szerelmes vagyok belé.” A színésznő arra is kész lett volna, hogy egészen a hálószobáig eljussanak. A „gyilkos fegyvert” pedig egy mérgezett hajtű jelentette volna.

A terv véghezvitelére végül kevés esélyt látva mégsem tért haza Németországba, pedig Marlene – ahogy Fairbanks áradozott – rendkívül bátor nő volt. „Meggyőződésem, hogy a terv végrehajtása érdekében életét is feláldozta volna” – fogalmazott a színész.

Marlene Dietrich bátorságára utal az is, hogy a háború éveiben többször is kockáztatta életét. Énekesnőként számtalan alkalommal tartott előadásokat az amerikai katonáknak, méghozzá a lehető legközelebb a frontvonalhoz. „Gyakrabban volt a fronton, mint Eisenhower tábornok” – nyilatkozta róla Billy Wilder rendező, aki 1957-ben A vád tanúja című filmjét Marlene Dietrichhel forgatta. Wilder szerint Dietrich egyszer arról beszélt neki, hogy ha Eva Braun helyett ő lehetett volna az „idióta tapétázó” mellett, sok minden másként alakulhatott volna.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek