Starity

Kit Harington, a fattyú

2011. május 14. 19:07   |   Szerző: Ellie Andrews

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az HBO új sikersorozatából, a Trónok Harcából ismert Kit Harington őszintén vall szerepéről, félelmeiről és tapasztalatairól.

hirdetés
Kit Harington, a fattyú

A Trónok Harca kegyetlen világában nem egyszerű dolog törvénytelen gyermeknek lenni, s eljátszani is kihívás egy ilyen karaktert. A nemrégiben felfedezett fiatal brit színész, Kit Harington arról mesél milyen nehéz volt számára megszokni a „fattyú” kifejezést, amivel a sorozatban oly sokszor és nyíltan illetik karakterét, Jon Snow-t, Ned Stark – akit Sean Bean alakít – házasságon kívül született gyermekét.

„Amikor először olvastam, az első gondolatom az volt, Istenem, fattyú vagyok!„ - vallotta be a fiú – „Elég hátborzongató, ha valakit folyton így emlegetnek egy egész évadon át. Nagyon remélem, hogy az emberek ezt nem találják mulatságosnak. Végtére is Jon számára ez egy nagyon komoly dolog, és ez a szó, amit mi itt Angliában gyakran használunk bántó értelemben, egészen más jelentés kap. Ez valami, ami Jon egy részévé válik. Magáévá kell tennie és arra használnia, hogy erősebbé tegye őt. Így az, ami ellen küzdött olyasvalamivé lesz, amire büszke lehet.”

hirdetés

Szerepe szerint Jon Snow elhagyja féltestvéreit, apját és mostohaanyját, aki nem sok szeretet mutat irányába, és csatlakozik az Éjszakai Őrséghez, mely egy igen komoly felelősség és kötelezettség. Csak a kitaszítottak választják ezt az utat, azok, akik számára máshol nincs hely a világban.

„Ebben a képzeletbeli világban törvénytelen gyermeknek lenni annyit tesz, mint bűnözőnek lenni” – magyarázta Kit. – „Egyértelmű tehát, hogy Jon kénytelen csatlakozni a bűnözőkhöz és más nemkívánatos személyekhez, akik az Éjszakai Őrséget alkotják. Ez az egyetlen hely, ahová mehet. Az egyetlen hely, ahol kiélheti az ambícióit és a maga ura lehet, ahogyan azt a nagybátyjától, Benjentől látta. Ám amikor megérkezik, egy igen kellemetlen társaság veszi körül, és erre nem számított. Rá kell döbbennie, hogy az őrség tagjának lenni nem egy dicsőséges küldetés, nem az, amit várt. Nagyon nehéz számára a felismerés. Nem hiszem, hogy felmérte korábban, mit is jelent elhagyni a családját és minden hűségével, odaadásával felesküdni az Éjjeli Őrség szolgálatára. Jon azt hiszi, ha hátat fordít az otthonának, hátat fordít a problémáinak is, de ez nem így történik.”

Jon Snow megszemélyesítése azonban nem csak lelkileg jelentett kihívást Kit Harington számára, hanem fizikailag is. Nagyon gyorsan, igen komoly harci kiképzést kapott, hiszen karaktere tapasztalt ezen a téren.

„Jon egész életében arra készült, hogy igazi harcos lehessen, hogy az apja oldalán vonuljon háborúba és hős legyen belőle. Azt akartam, hogy úgy tűnjön, mintha tudnám, mit csinálok. A színművészetin volt részem némi vívásoktatásban, de az már régen volt. Személyi edzőhöz jártam hetente háromszor, hogy elég erős legyek úgy bánni a karddal, mintha évek óta ezt csinálnám. A forgatás alatt egy nagyszerű szakember foglalkozott velünk, Buster, aki a jelenetek előtt újra és újra végiggyakoroltatta velünk a megfelelő mozdulatsorokat. Nagyon jól állította össze őket és remélem, hogy jól is fognak kinézni a képernyőn.„

A Trónok Harcának egyik legfontosabb jelképei a Stark gyerekek rémfarkasai. Természetesen a fattyúnak, Jon Snow-nak is van egy: az alom leggyengébb, kitaszított, albínó kölyke. Kit szerint egyáltalán nem volt egyszerű együtt dolgozni az állatokkal.

„Mindig nehéz együttműködni az állatokkal a forgatáson, hiszen az állat nem tudja, hogy neki most színészkednie kellene. Azt sem tudja, mi a fene történik körülötte. Csak azt a jutalomfalatot akarja, amit a kezedben rejtegetsz. A kutya talán csak egyszer képes rá, hogy jól megcsinálja a feladatot, ezért neked biztosnak kell lenned benne, hogy minden egyes felvételen tökéletesen alakítod a szereped, mert ezek közül az a jelenet kerül be végül, ahol a kutya jól csinálja a dolgát.”

A fiatal színész azonban úgy látszik, ezzel is megbirkózott, hiszen a különböző internetes portálokon megjelenő hozzászólások bizonyítják, hogy a rajongók nagyon megkedvelték őt és az általa alakított karaktert is. Kitnek, akinek az első filmes produkciója és aki már most óriási népszerűségnek örvend, bevallotta, hogy először megrémítette a filmforgatás.

„Mindenki azt mondta, hogy ez olyan, mint a színház. Ne csináljak semmit másként, jó lesz ez, de rá kellett jönnöm, hogy ez nagyon más! Azt hiszem azt találom a filmezésben a legfélelmetesebbnek és ezen képes vagyok éjszakákon át ébren rágódni, hogy megcsinálod a jelenetet, csinálsz öt-hat felvételt és annyi. Hazamész és nem változtathatsz rajta. Nem változtathatod meg másnap este. Pedig nagyon szeretnéd, hidd el, nagyon szeretnéd.”

A fiatal színész csak nemrégiben fejezte be az iskolát, de karrierje rohamos léptekben halad előre. Hazájában főszerepet játszott az utóbbi évek legnépszerűbb színházi darabjában, melynek egyik előadásán maga II. Erzsébet angol királynő is megjelent a férjével. Kezdeti sikerein felbuzdulva jelent meg a Trónok Harca meghallgatásán, és saját bevallása szerint a fellegekben volt az örömtől, mikor megkapta Jon Snow szerepét.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés


Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek