Starity

Kit Harington: „Hiú és önimádó voltam”

2011. július 09. 13:01   |   Szerző: Ellie Andrews

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Trónok Harca ifjú sztárja a névtelenségből csöppent hirtelen a legnagyobb sztárok közé. Reflektorfénybe kerülése és a rajongók reakciói által pozitív, illetve negatív élményekkel egyaránt gazdagodott.

hirdetés
Kit Harington: „Hiú és önimádó voltam”

Az utóbbi évek egyik legsikeresebb sorozata egyértelműen az HBO által nemrég bemutatott, 10 epizódból álló fantasy, a Trónok Harca. A George R. R. Martin által teremtett varázslatos, ám sötét és kegyetlen világ hangulata magával ragadja mind a könyv olvasóit, mind a belőle készült filmsorozat nézőit. Nemcsak a történet, hanem a szereposztás is parádés. Olyan méltán népszerű és tapasztalt színészeket vonultat fel a produkció, mint Sean Bean, Peter Dinklage, Lena Headey vagy Nikolaj Coster-Waldau. A nagy nevek mellett azonban a sorozat fiatal, tapasztalatlanabb színészeknek is teret engedett. Ezek között találjuk a fiatal brit tehetség, Kit Harington nevét is, aki saját bevallása szerint hatéves kora óta újságírónak készült, ám végül mégis a színművészetnél kötött ki.

„Mindig is nagyon, nagyon szerencsés krapek voltam” – mondja Kit, és minden bizonnyal igaza van. Az iskolapadból egyenesen egy csodálatos, különleges színdarabba került, melyet Michael Morpurgo War Horse című gyermekregénye alapján készítettek. Kit egy évig játszotta a főszerepet a West Enden és a Londoni Nemzeti Színházban, óriási sikerrel.

„Már szerettem volna valami mást csinálni, és akkor jött ez a lehetőség az HBO új sorozatában. Három meghallgatáson vettem részt, és minél messzebbre jutottam, annál biztosabb voltam benne, hogy ez az a szerep, amit igazán el tudnék játszani. Azt hiszem, minél jobban így gondoltam, a rendezők is annál biztosabbak lettek ebben.”

Bárhogyan is történt, Jon Snow, a Sean Bean által játszott Ned Stark törvénytelen gyermekének szerepét végül ő kapta meg, és ezzel Kit Harington számára az élet óriási fordulatot vett. Hirtelen ott találta magát a hideg Észak-Írországban, híres színészek és hihetetlenül drága díszletek között. „Folyton az kérdezgettem, hogy ez normális, ennek így kell mennie egy tévé sorozatnál? – meséli a 24 éves színész. – Ők meg azt felelték, hogy nem, ez inkább egy nagy mozifilm forgatására jellemző. Sean Bean Sharpe című sorozatán nőttem fel, láttam Pete (Peter Dinklage) legtöbb filmjét, és nagy rajongója vagyok Mark Addynek, szóval fantasztikus élmény volt velük együtt játszani. Felnézek rájuk, és nagyon jó volt őket munka közben látni. Ez volt az első filmes munkám, szóval bele kellett rázódnom a dologba.”

Ez kiváló lehetőség volt a fiatal színész számára a fejlődésre, főleg, mert néha életre szóló leckéket is kapott. A sorozat készítőiről, David Benioffról és D. B. Weissről Kit úgy nyilatkozott, hogy nagyon kedves fickók, és nem kívánhatna magának jobb főnököket, viszont néha tudnak nagyon kegyetlenek is lenni. „Egy alkalommal borzalmasan viselkedtek velem – emlékszik vissza nevetve Kit. – Minden nap újabb és újabb részleteket kaptunk meg a forgatókönyvből, és feltűnt nekik, hogy én egy kicsit hiú és önimádó voltam. Szóval egyik nap küldtek nekem egy újabb részletet a szövegkönyvből egy jelenettel, melyben Jon arca súlyosan összeég és véglegesen roncsolódik, annyira, hogy borzasztó még ránézni is. Felhívtam a mamámat, és elpanaszkodtam neki, hogy mit tettek velem. Aztán arra gondoltam, hogy ezt a helyzetet úgy kell kezelnem, mint egy profinak. Másnap a forgatáson mindenki rajtam röhögött. Egyszer még visszakapják!”

Mivel az első évad sikerén felbuzdulva az HBO már a második epizód sugárzása után berendelte a második évadot, és a munkálatokat július végén kezdik, Kitnek esélye lesz a „bosszúra”. A sorozat hatására a benne szereplő színészek igen gyorsan a figyelem középpontjába kerültek, így Kit Harington is megtapasztalhatta, milyen rajongói levelet kapni. Némelyik igazi pofon volt a számára, főleg a fanatikus hölgyek által írtak. „Nem specifizálhatom igazán, miről is van szó, hiszen olvashatják ők is ezt az interjút – mondja Kit. – De kapok teljesen normális rajongói leveleket is, ami csodálatos érzés, mert sosem kaptam azelőtt ilyeneket. Nagyon szeretem olvasni őket, és megtudni, hogy egy számomra idegen ember életére milyen hatással volt ez a sorozat. Nagyon érdekes! Azt gondolom, nagyon édes dolog, ha valaki időt szakít arra, hogy levelet írjon neked, és elmondja, mennyire szereti, amit csinálsz. Különösen a kézzel írottakat szeretem, mert olyanokból manapság igazán kevés van.”

Kit Harington azonban nem tétlenkedett a két évad forgatása közötti időben sem. Tavaly szerepet vállalt egy színdarabban, majd idén tavasszal Torontóba utazott, hogy részt vegyen a Silent Hill: Revelation 3D forgatásán. „Nagyon ijesztő – nyilatkozta nemrégiben a filmről. – Remélhetőleg azok, akik szerették az első részt és kedvelik ezt a műfajt, élvezni fogják a filmet. 3D-ben készült, ami hatalmas különbség azok számára, akik a kamerákat kezelik, illetve a nézők számára is, de nekem színészként semmilyen változást nem jelentett.”

A fiatal tehetség amellett, hogy új tapasztalatokat szerzett, ismét együtt dolgozhatott Sean Beannel, aki a Trónok harcában is a kollégája volt.
„A Silent Hill jó lehetőség volt, hogy újabb tapasztalatokkal gazdagodjak a filmezés terén, ami nagyon jó, ráadásul nagyon szeretek együtt dolgozni Seannal. Jól kijövök vele, ami szerencsés, hiszen rémálom volna, ha nem így lenne – tréfálkozik a színész. – A filmjein nőttem fel, együtt dolgoztam vele a Trónok harcában, aztán a Silent Hill forgatásán ismét találkoztunk, ami egy kicsit bizarr, de nem csinálnám másként!”

Kit Harington szép lassan ismerkedik a filmgyártással és a szakmájával járó kellemetlenségekkel, kötelezettségekkel és örömökkel. Mielőtt elutazik Írországba, hogy elkezdje a Trónok harca második évadjának forgatását, több kollégájával részt vesz a július végén San Diegóban megrendezendő Comic-Conon. „Fogalmam sincs, mire vállalkoztam – árulja el Kit. – Biztosan jó lesz végre személyesen is találkozni a rajongókkal, és persze szeretem, ha figyelnek rám, hiszen színész vagyok.”

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek