Starity

Prince lesz a Sziget nulladik napi sztárja

2011. július 21. 14:02   |   Szerző: Sziget

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A világ talán legegyedibb és legizgalmasabb előadója, a hétszeres Grammy-díjas amerikai popikon a Sziget jóvoltából végre ellátogat Magyarországra.

hirdetés
Prince lesz a Sziget nulladik napi sztárja

Szenzációs közleménnyel rukkoltak elő a Sziget szervezői alig több mint két héttel a fesztivál előtt: 2011. augusztus 9-én a Sziget nagyszínpadán láthatja testközelből a nagyérdemű a hétszeres Grammy-díjas amerikai popikont, Prince Roger Nelsont, aki Prince néven vonult be a rock and roll halhatatlanjai közé. A több mint 100 millió eladott lemezzel, 10 platinaalbummal és a Grammyk mellett Golden Globe- és Oscar-díjjal is büszkélkedő élő legenda 1976 óta uralja a slágerlistákat, és a Szigetre is legnagyobb dalait hozza el, így minden bizonnyal elhangzik a Purple Rain, a Kiss, a When Doves Cry, az 1999 és megannyi Prince sláger.

„Tudjuk, hogy szokatlan ilyen későn bejelenteni egy ekkora sztárt, de a lengyel Open'er fesztivál, ahol július elején lépett fel Prince, olyan szerződést írt alá a művész menedzsmentjével, amely kizárólagosságot ígért nekik Európa e részén a 2011-es fesztiválévadra. Szerencsére a lengyel szervezőcég, az Alter Art kész volt a kompromisszumra – s ezért hálásak is vagyunk –, hisz a támogatásuk nélkül ez a nagy show nem jöhetett volna létre. A lengyel fesztivál elkötelezett híve a zenének és a fesztiválok közönségének, ezért is álltak el a kizárólagosságuktól, nagy örömünkre, így – a régióban egyedüli koncertként – a mi fesztiválunkon is fellép Prince” – mondta Takács Gábor, a Sziget ügyvezetője.

A lényeg tehát, hogy Prince elfogadta a meghívást, és jön a Szigetre. Mivel koncertjeire általában pillanatok alatt elfogynak a jegyek a világ bármely pontján, talán a rendelkezésre álló két hét sem olyan rövid idő, hogy beszerezze a belépőjét, aki nem akar lemaradni az „év koncertjéről”. Arra, hogy a koncert valóban jó eséllyel pályázik-e a címre, talán garanciát jelenthetnek a lengyel fesztivál után megjelent nemzetközi kritikák, amelyek egyként szuperlatívuszokban áradoztak a „Herceg” több mint kétórás előadásáról.

A Sziget „nulladik” napján a nagyszínpadon tehát ott lesz Prince, de ezzel még nem ért véget nap kínálata. A Rock-Metál Nagyszínpadon kapnak helyet azok a produkciók, amelyeket azon az alapon hívtak vissza a szervezők, hogy ők adták a Sziget elmúlt éveiben a legnagyobb sikerű világzenei koncerteket. Mindannyian műfajuk kultikus előadói, akik frenetikus hangulatú koncertjeikről híresek. A Sziget „normál” napjain bizonyára főzenekarként játszanának a műfajnak szentelt nagyszínpadon, most azonban egyszerre, egyetlen napon láthatjuk őket, hogy kellőképpen felpörgessék a nagyérdeműt, és garantáltan jól induljon a szigetelés. A „nulladik” nap sztárvendége lesz a New York-i Klezmatics, a szerb Boban i Marko Marković Orkestar és a szentpétervári Leningrád, tehát a Sziget Rock-Metál Nagyszínpadán.

Ugyanezen a napon, az idén új keletű Európa Színpadon a Sziget nemzetközi tehetségkutató versenyeinek győztesei is bemutatkoznak szerte Európából. És ezzel a programok sora még mindig nem ért véget: ezen a napon, az MR2-Petőfi Rádió jóvoltából egy hazai zene-kultúrtörténeti ritkaságnak lehetünk fül- és szemtanúi a Világzenei Nagyszínpadon. Különleges, sokszereplős koncertsorozatot élvezhetünk majd a hazai pop-rock zenei élet jeleseinek szimfonikus átiratában, akik nagyzenekari kísérettel mutatják be legismertebb szerzeményeiket.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek