Starity

Tarantino, az újrafelfedező

2011. augusztus 05. 18:06   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A producerek, és ezáltal a rendezők nagy része is szeret A-listás, karrierjük csúcsán lévő színészekkel dolgozni. Tarantino sok minden más mellett ebben is különbözik az átlagtól.

hirdetés
Tarantino, az újrafelfedező

Az első mentőakciójának alanya John Travolta volt, aki az 1977-es Szombat esti lázért még Oscar-jelölést kapott, de a 80-as években már jelentéktelen alkotásokban szerepelt. A Nicsak, ki beszél! trilógia említhető csak „jelentősebbnek”, aztán szerencséjére Michael Madsen nem vállalta Vincent Vega szerepét a Ponyvaregényben, és egy csapásra újra A-listás színész lett. Oscar-jelölés Vega szerepéért, és rengeteg felkérés. Travolta tudott élni az új lehetőséggel, hiszen az 1994-es Ponyvaregény után egy évvel, a Szóljatok a köpcösnek!-ben megformált Chili Palmer szerepéért már Golden Globe-ot kapott, és azóta is ott van a világ legjobban keresett és kereső színészeinek társaságában.

Az 1997-es Jackie Brownban Pam Griernek adhatott volna nagy lökést QT, de az ő esetében nem figyelhető meg hasonló sikertörténet, mint Travoltánál. Pam Grier a 70-es években sokat foglalkoztatott színész volt, az 1974-es Foxy Brownnal pedig az blaxploitation műfaj egyfajta királynője lett. A 80-as évek végére azonban már csak tévésszerepek maradtak Pamnek, amiből jócskán kijutott neki a 90-es években is. Jackie Brown szerepe, és ezáltal Tarantino hozott neki ugyan egy Golden Globe-jelölést, de az A-listások táborába nem sikerült bejutnia.

A 2003-as Kill Billben több sztár kihűlt pályafutásba is próbált életet lehelni Quentin mester. David Carradine volt az egyik szerencsés, aki az 1977-es Kígyótojásban ugyan megmutatta színészi kvalitásait, de igazán soha nem törekedett a minőségre. A Tarantinotól kapott lehetőséget minél előbb készpénzre szerette volna váltani. Évente 4-5 filmben szerepelt már korábban is, és ezen a jó(?) szokásán Bill szerepe után sem kívánt változtatni. 2003 óta közel 40 filmben szerepelt, és bár 2009-ben eltávozott az élők sorából, két filmje még mindig bemutatásra vár. Még Carradine filmtermésén is túltesz a Kill Bill másik férfi főszereplője, Michael Madsen, akinek talán a legtöbb lehetőséget nyújtotta karrierje során Tarantino. Ha hihetünk az IMDb-nek, akkor 2011-ben több mint 20 filmbe préselte be magát kisebb-nagyobb szerep erejéig. Többek között Koltai Gábor következő filmjének stábjába – Magic Boys – is sikerült bekerülnie. Mennyiségi szempontból a Kill Bill-filmek legnagyobb nyertese ő. Gratulálunk Michael! Daryl Hannah lehetett volna a harmadik nagy visszatérő, akinek karrierje igazán a 80-as évek végén, és a 90-es évek elején volt a csúcson. Elég csak olyan filmekre gondolunk, mint a Tőzsdecápák, vagy a Szomszéd nője mindig zöldebb. A 2000-es években nála is beköszöntött a „mindent elvállalok korszak”. A lehető legjobbkor jött neki Elle Driver karaktere. A második lehetőség azonban neki is csak lehetőség maradt, mint Pam Griernek, ugyanis tévésfilmek állandó szereplőjeként láthatjuk csak mostanában. Talán a Kill Bill 3 után...

2007-ben jött a következő Tarantino-film, a Halálbiztos. Stuntman Mike szerepe újabb lehetőséget tartogatott valaki számára. A valaki eredetileg Mickey Rourke lett volna, ha vállalja. De nem tette, így végül is Kurt Russell vette üldözőbe Rosario Dawsont és barátnőit. Ez a szerep Kurt Russell esetében is a legjobb pillanatban érkezett, elég ha csak a Poseidon hatalmas buktájára, vagy a 2005-ös Szuper felsőtagozatra gondolunk. Igazán a csúcson a 80-as években volt, olyan fimekkel, mint a Menekülés New Yorkból, A dolog vagy a Tango és Cash. A kultrendezőtől kapott újabb lehetőséggel azonban (talán szándékosan) nem tudott élni egyelőre, hiszen 2007 óta nem szerepelt mozifilmben. Viszont két filmje is készülőben van. A Waco, ami egy igaz történeten alapuló film lesz, a másik pedig a Touchback, ami egy amerikai focival kapcsolatos alkotás lesz. A nagy visszatérés neki sem sikerül, úgy tűnik.

Az újra felfedezés a Becstelen brigantykban esetében elmaradt, de Quentin mester ezzel a filmmel adott a „világnak” egy Christoph Waltzot, akit előtte maximum a német és osztrák közönség ismerhetett. 2012-ben pedig megpróbálja a lehetetlent legújabb filmjével, a Django Unchaineddel. A lehetetlen nem más, mint Kevin Costner két évtizede vakvágányon futó karrierjének helyreállítása. A filmes bukták legnagyobb mestere 1991 körül vesztette el a fonalat, de nagyon. A Farkasokkal táncoló rendezésért Oscart, míg a főszerepért Oscar-jelölést kapott, majd következett egy jobban sikerült Robin Hood és JFK-feldolgozás. Ezek után még jött a Több, mint testőr, ami sokak szerint jó film, de ami azután következett, az az utánozhatatlan lejtmenet Oscar-magasságból. Látható, hogy a korábbi sikeres színészek „újjáélesztését” nem céltalanul csinálja Tarantino. Például Kevin Costner, a westernek egyik utolsó követe, egy spagetti westernben térhet vissza a sikeres útra. 2012-ben kiderül, hogy Costner rossz karmája képes lesz-e legyűrni egy sikervárományos Tarantino-filmet.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek