Starity

Spanyol Emma Watsontól spanyol Balogh Edináig

2011. augusztus 23. 17:05   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cikkben összegyűjtöttünk tíz olyan spanyol anyanyelvű női előadót, akik mindannyian nagyon tehetségesek a maguk műfajában, viszont sajnos kevesen ismerik őket hazánkban. Most te is többet megtudhatsz róluk!

hirdetés
Spanyol Emma Watsontól spanyol Balogh Edináig

1. Chenoa

A szép énekesnőről kevesen tudják, hogy valójában nem is Spanyolországban látta meg a napvilágot, hanem Argentínában, Laura Corradini néven. Nyolcéves volt, amikor szüleivel elköltöztek Spanyolországba. Viszont már az ottani akcentust tanulta meg, így beszédéből sem jönne rá senki, hogy valójában nem is született spanyol. Chenoának az igazi áttörtést az Operación Triunfo című zenei tehetségkutató műsor legelső szériája hozta meg (2000–2001), ami tulajdonképpen a nálunk futó Megasztár ottani megfelelője. A lány ugyan nem nyerte meg a versenyt, de karrierje beindult. Ráadásul ma már nemcsak Európában, hanem Latin-Amerikában is közkedvelt előadó lett. Eddig hét albuma jelent meg, a következőt pedig jövőre várhatjuk. Zenei stílusát tekintve változatos előadónak mondható. Leginkább pop és pop-rock az, amit köthetünk a nevéhez, de készített már akusztikus jazz-, blues- és soullemezt is.

2. Edurne

A gyönyörű énekesnő Madridban született 26 évvel ezelőtt. Ahogyan Chenoa, ő is az Operación Triunfo egyik felfedezettje. Edurne a negyedik szériában tűnt fel, ahol a versenyben 6. helyezést ért el. Ma már ő is Spanyolország egyik kedvelt popénekesnője. Eddig 4 albumot jelentetett meg, a legutóbbi tavaly került a boltokba. Zenei stílusát tekintve leginkább popzenét képvisel, de 2010-es korongján kísérletet tett az elektronikus műfaj felhasználására is. 3 évvel ezelőtt pedig rajongóit meglepte egy musical-feldolgozáslemezzel, melyen többek között meghallgathatjuk a Kabaré, a Chicago, a Grease, vagy a We Will Rock You legnépszerűbb betétdalait. Az énekesnő szépségét Nagy-Britanniában már felfedezték (hiszen a Manchester United új kapusának, David de Geának a menyasszonya), s ha ügyes, nagyobb karriert is befuthat. Edurne egyébként sokak szerint nagyon hasonlít Balogh Edinára, a Barátok közt Nádor Kingájára.

3. Lucía Pérez

A 26 esztendős énekesnőt a legtöbben a 2011-es Eurovíziós Dalversenyen ismerték meg, pedig a lány még 2002-ben tűnt fel a galiciai regionális televízió Canteira de cantareiros című tehetségkutató műsorában. Kevesen tudják róla, hogy felsőfokú ének-zenei végzettséggel rendelkezik, ami, ha meghalljuk őt énekelni, tökéletesen érthetővé is válik. Eddig összesen 5 stúdióalbumot jelentetett meg, a legutóbbit pont idén. Az általa képviselt zenei stílust tekintve nagyjából könnyed, latinos popzenét játszik, rendkívül igényes hangszerelésben. Érdekesség, hogy tavalyi lemezét Dígocho en galego (Elmondom neked galiciaiul) szülőhelye regionális nyelvén, galiciaiul rögzítette.

4. Mala Rodríguez

A hölgy 32 évvel ezelőtt született Spanyolországban María Rodríguez néven. Karrierjének kezdete 19 éves korában érte utol, amikor kapcsolatba került Zeno Brutával, majd elkészítette első munkáját, egy maxit El Jierro címen. A kislemez producere Mr. T. Cee volt. Első albuma megjelenésének érdekes körülményei voltak. Nézeteltérések végett két kiadónál is megjelent teljesen ugyanaz a korong, igaz, más-más címen. María aztán szakított az egyik kiadóval, mert az album címét nem változtathatták meg jogi okokból kifolyólag. Ekkor aztán úgy döntött, hogy a művészneve Mala Rodríguez („Rossz Rodríguez”) lesz. Eddig 8 albumot jelentetett meg, a legutóbbit tavaly, Dirty Bailarina (Piszkos balerina) címmel. Zenei stílusát tekintve egyértelműen a rap műfaját erősíti. Őszinte, szókimondó és vagány.

5. Malú

Spanyolország egyik legnépszerűbb énekesnője, becsületes nevén María Lucía Sánchez 15 éves volt, amikor első szólóalbuma megjelent. Azóta pedig karrierje a hallgatóság szeretetének köszönhetően egyre csak felfelé ível. Tulajdonképpen a véletlen műve volt, hogy a lányból ilyen hamar közkedvelt és elismert énekesnő lett, hiszen ha egy családi ünnep alkalmával nem hallja őt énekelni Jesús Yanes, és nem fedezi fel tehetségét és egyedi hangját, akkor sokkal később, vagy talán soha nem is ismertük volna meg Malú nevét. Első albumának megjelenését követően még a Mulán című rajzfilm központi témájának eléneklésére is felkérték. Az énekesnőnek eddig összesen 10 albuma jelent meg, stílusát tekintve pedig leginkább pop- és flamencózenét képvisel szakmájában.

6. Melody

Az idén 21. életévét betöltő Melody, azaz Melodía Ruiz Gutiérrez a spanyolok egyik tipikus tinisztárja volt – jó értelemben. Nagyon aprócska, mindösszesen 11 esztendős, amikor megjelenik első albuma. A 10 év alatt pedig, amióta a pályán van, már több mint 10 millió lemezt adott el. 12 évesen még Latin Grammy-jelölést is kapott a Legjobb gyermekalbum kategóriájában. Legutóbbi albumának (szám szerint az ötödik) megjelenésével azonban négy évet várt. Szerette volna láttatni a közönséggel, hogy időközben a kislányból felnőtt nő lett. Ehhez mérten stílust, zenei hangzást is váltott. Melody egyébként szintén változatos előadó hírében áll, első lemezein főleg latin pop, pop, dance-pop, r'n'b és hiphop képviseltette magát. Új lemezét idénre ígérték, de lehet, hogy csúszik a megjelenés 2012-re. Az énekesnőnek volt egy korszaka, nagyjából 14–16 évesen, amikor szinte megszólalásig hasonlított az angol színésznőre, Emma Watsonra, akit egyébként a nézők többsége a Harry Potter-filmekből ismerhet.

7. Merche

Eredeti nevén Mercedes Trujillo Callealta, Spanyolország egyik legkedveltebb előadóművésze. Ahogy Lucía Pérez, úgy ő is rendelkezik felsőfokú ének-zenei végzettséggel. A 37 esztendős énekesnő zenei karrierje 2002-ben indult el, amikor megjelent első szólólemeze. Természetesen minden dalt és hozzá a szöveget is ő maga szerzi, minden egyes albumán saját szellemi termékeivel találkozhatunk. Eddig 5 lemeze jelent meg, zenei stílusát tekintve pedig a pop műfaját erősíti. Énekhangjáról többen Natalia Oreiróra asszociálnak.

8. El sueño de Morfeo (Raquel del Rosario)

A banda 2002-ben alakult, bár akkor még Xemá néven futottak a spanyolországi Asztúriában. Amikor a zenekarhoz új gitáros érkezett, nevet változtattak. Az énekesnőjük kezdetek óta Raquel del Rosario, akit a többség sajnos csak a kétszeres Forma–1-es világbajnok, Fernando Alonso párjaként tart nyilván. Eddig összesen 4 albumot adtak ki, zenei stílusuk pedig a pop-rock és a folk-rock kategóriába sorolható.

9. La Oreja de Van Gogh (Leire Martínez)

A Latin Grammy-díjas spanyol zenekar 1998-ban adta ki első lemezét. Első énekesnőjük Amaia Montero volt, de amikor ő 2007-ben kivált szólókarierről álmodozva, helyét Leire Martínez váltotta fel, aki jelenleg is a bandát erősíti. (Eredetileg olyan hírek kaptak szárnyra, hogy Edurne lesz Amaia utódja, de ezek tévesnek bizonyultak.) Leire a spanyol X-Faktorban tűnt fel először. Az együttes eddig összesen 6 albumot adott ki, zenei stílusuk pedig a pop és pop-rock.

10. Rosana

A 46 esztendős énekesnő teljes neve Rosana Arbelo Gopar. A Kanári-szigeteken született, de 20 éves korában Madridba költözött. Első gitárját édesapjától kapta 5 évesen, első dalát pedig 8 évesen komponálta. 1994-ben elnyerte a Festival de Benidorm fődíját, innentől kezdve pedig számos művész kezdett érdeklődni a tehetséges hölgy iránt. Később néhány dalát Quentin Tarantino is felhasználta egyik filmjében. Eddig hat albuma jelent meg, öt stúdióalbum és egy élő album. Új, hetedik lemeze idénre várható. Zenei stílusát tekintve Rosana pop-rock műfajt képvisel, ám előszeretettel preferálja az akusztikus hangzást. Sokszor egy szál gitárral adja elő dalait hatalmas sikerrel. Érdekesség, és nem reklámozott tény, hogy a magyar Fiesta zenekar tőle vette át anno az Hola, mi amor című sláger zenei alapját. A dal eredeti címe El talismán.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek