Starity

Irány az iskolapad!

2011. augusztus 30. 18:06   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyakunkon a szeptember, mellyel véget ér a nyár, beköszönt az ősz, ezzel együtt pedig az iskolák kinyitják kapuikat, hogy ismét egy új tanév vehesse kezdetét.

hirdetés
Irány az iskolapad!

Az ősz mindig változást hoz. Sokan új iskolában, új osztályban folytatják tanulmányaikat, így teljesen új környezetbe kell beilleszkedniük, mások visszatérnek a jól megszokott közösségbe. Akárhogy is: a tanulás fontos, hiszen az ember magának tanul. Amíg lehet, addig kell megalapozni a jövőt.

Pár tanács, hogy semmi ne érjen váratlanul:

  • Idejében szerezz be mindent, amire csak szükséged lehet: füzeteket, tollakat, körzőt, vonalzót. Az iskolakezdés előtt rengeteg az akció, de ügyelj arra, hogy ne vegyél túl sok felesleges cuccot, amit úgysem fogsz használni.
  • Ha nyáron rendszeresen hajnalig virrasztottál, akkor bizony nem árt pár nappal az iskolakezdés előtt visszaszoktatnod a szervezeted a korai kelésre. Próbálj meg időben lefeküdni, és állíts be ébresztőt, különben nehéz dolgod lesz, amikor tényleg időben be kell érned.
  • Ne az utolsó pillanatban mássz ki az ágyból, hogy legyen időd rendesen elkészülni és valami tartalmasat reggelizni, hiszen korgó gyomorral nem lehet az órákon figyelni. Nem árt, ha valami tízórait is előre csomagolsz magadnak, így nem kell sorba állnod a büfében, az arra szánt pénzt pedig másra is költheted, esetleg félreteheted.
  • Ha közel laksz az iskolához, sétálj! A korai friss levegő felébreszt, a mozgás fitten tart, ráadásul a tömegközlekedési eszközökön felgyülemlett embertömeget is elkerülheted. Ha nem laksz olyan közel, akkor is megteheted, hogy egy-két megállóval előbb leszállsz, élvezd a jó időt, amíg lehet.
  • Ne öltözködj vagy sminkelj túl feltűnően, mert a tanárok rögtön kiszúrnak maguknak, esetleg megjegyzést tesznek, vagy csak előszeretettel szólítanak fel.
  • Próbálj meg odafigyelni az órákon! Ha már úgyis ott kell ülnöd, megkönnyítheted a dolgod azzal, hogy jegyzetelsz, így az idő is gyorsabban telik, otthon pedig már nem kell annyit foglalkoznod a tananyaggal, nyugodtan lóghatsz a barátaiddal.
  • Ha most kezded az egyetemet, vagy már egyetemista vagy, mindig időben érdeklődj meg és intézz el mindent, ami a tanulmányaiddal kapcsolatos, hiszen a regisztrációs hét arra való, senki nem fogja helyetted felvenni a tárgyaidat, és figyelmeztetni sem fognak, hogy lecsúszol valamilyen határidőről.
  • Csináltass pár igazolványképet! Soha nem árt, ha van talomban néhány extra kép, hiszen nem lehet tudni, mikor lesz szükség rá. Ha most fogsz beiratkozni egy új intézménybe, mindenképpen vinned kell magaddal két-három példányt.
  • Fénymásoltasd le a bizonyítványaidat (nyelvvizsga, érettségi stb.) és a felvételedet igazoló papírt, hiszen az intézmény akármikor kérheti tőled!
  • Igényelj iskolalátogatási igazolást, amikor még nem áll óriási sor érte, hiszen ha munkát szeretnél vállalni, vagy valamilyen támogatásban szeretnél részesülni, magaddal kell vinned, hogy bizonyítsd jogviszonyodat az adott intézménnyel!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek