Starity

A tíz legegészségesebb gyümölcs

2011. augusztus 31. 18:06   |   Szerző: Petra12

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szervezetünknek minden nap szüksége van megfelelő mennyiségű vitamin és rost bevitelére, ehhez pedig elengedhetetlen a rendszeres gyümölcsfogyasztás.

hirdetés
A tíz legegészségesebb gyümölcs

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a gyümölcsöket, melyek rendszeres fogyasztása segít a cukor- és szívbetegségek, valamint egyéb bélrendszeri megbetegedések megelőzésében. Lássuk tehát azokat a „gyógyítő erejű” gyümölcsöket, melyek rendszeres fogyasztása nagy mértékben hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.

1. Barack

A barack ereje a béta-karotin-tartalmában rejlik, amely szervezetünkben A-vitaminná alakul, mely köztudottan segít megőrizni látásunkat, valamint védelmet nyújt a rákos megbetegedésekkel szemben. Fontos azonban tudni, hogy a barack addig őrzi meg a benne található vitaminforrásokat, míg feszes a héja.

2. Avokádó

Speciális savai csökkentik a koleszterinszintet, és segítenek megelőzni a szívbetegséget. Teljes kiőrlésű kenyérre kenve, fűszerekkel, majonézzel megbolondítva rendkívül ízletes, egészséges és tápláló étel.

3. Málna

Magas C-vitamin- és magtartalmának köszönhetően segít megelőzni a rákot, valamint elősegíti az emésztést is. Joghurttal vagy magában is nagyon kívánatos, finom csemege.

4. Sárgadinnye

Ennek a gyümölcsnek is magas a C-vitamin-, valamint a béta-karotin-tartalma, ezért csökkentheti a magas vérnyomást. Antioxidánsokat is nagy mennyiségben tartalmaz.

5. Vörösáfonya

A vörösáfonya nálunk kevésbé ismert, viszont az USA-ban nagyon népszerű. Antioxidánsként kiváló, valamint magas a C-vitamin-tartalma is. Fertőzések és más megbetegedések legyőzésében is sokat segít. Finom gyümölcs, már hazánkban is kapható 100%-os gyümölcslé formájában.

6. Paradicsom

Bár nem teljesen egyértelmű, hogy a paradicsom gyümölcs-e, vagy inkább zöldség (a két kategória elkülönítése eleve nem tudományos alapú), tartalmaz likoptint, megelőzi a rákos megbetegedéseket, és csökkentheti a bélrák kialakulását is, ha sokat fogyasztjuk. Finom, zamatos hozzávaló lehet salátákban, szószként, valamint frissen a kertből.

7. Mazsola

A mazsola apró szemei sok vasat tartalmaznak, mely segíti a vér oxigénszállítását és jobb közérzetet biztosít. Édesség helyett finom csemege, hiszen kevesebb a kalóriatartalma, és nagyon egészséges.

8. Füge

Magas a rost és a B6-vitamin tartalma, a szeratonin termelődését is segíti a szervezetben, valamint jobb kedélyállapotot eredményez.

9. Citrom

A citromnak magas a C- és az E-vitamin tartalma, szinte mindenféle vírusos megbetegedés és a rák legyőzésében is segíthet. Citrompótló helyett magában kell fogyasztani, ha valaki szereti a savanyú ízt. Salátákhoz és halakhoz roppantul ízletes adalék.

10. Narancs

Bár hihetetlennek tűnik, mégis egyetlen narancs elfogyasztásával biztosítjuk a szervezetet arról, hogy egy napra megfelelő mennyiségű C-vitamint juttatunk szervezetünkbe. A benne található heszperidin csökkenti a koleszterinszintet, így rendkívüli előnyökkel jár fogyasztása. Arról se feledkezzünk meg, hogy kellemes illatot áraszt a szobába, sokan ezért is aszalják a narancshéjat légfrissítő gyanánt.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek