Starity

Hamis idolok

2011. szeptember 02. 15:03   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tinédzserek többsége, ha megkérdeznénk őket, ki a példaképük, kapásból rávágnák valamelyik sztár nevét. De biztos, hogy jó példát mutatnak nekik kedvenceik?

hirdetés
Hamis idolok

Pénz, csillogás, siker, hírnév. Mindez együtt jár a sztársággal. Minden lépésüket figyelik, lépten-nyomon fotózzák őket, minden kapcsolatukról részletesen beszámolnak, minden kijelentésüket részletesen kielemzik. A rajongók pedig isszák a szavaikat, rohannak megvenni a lemezeiket, ezzel még gazdagabbá téve őket, a sztárok pedig próbálnak az imidzsüknek megfelelően viselkedni, sokszor ügyet sem vetve rajongóikra.

De mi történik, mikor lehull a lepel? Az ártatlan, jókislánynak tűnő sztárról hirtelen kompromittáló képek kezdenek el terjedni az interneten. Kiderül, hogy drogozik, iszik, dohányzik, folyamatosan bulizik. Vagy ott vannak azok a sztárok, akiknek nem is kell rosszindulatú hírverés ahhoz, hogy felháborodást keltsenek, hiszen szándékosan rosszkislányimidzset vettek fel megjelenésükkel, viselkedésükkel, polgárpukkasztó nyilatkozataikkal pedig szándékosan provokálják a népet. Ebben az esetben a híresség hiába gondolja úgy, hogy ő bizony nem tinisztár és nem kiskorúak számára készíti lemezeit, tizenévesek milliói válnak rajongójává, mindenáron hasonlítani szeretnének rá, őt jelölik meg bálványukként.

Nem is kell olyan messzire visszautaznunk az időben, elég, ha néhány évtizeddel ezelőttre tekintünk vissza, mikor a fiatalok még édesanyjukra, édesapjukra, esetleg nagyszüleikre vagy idősebb testvérükre tekintettek követendő példaként. Úgy szerettek volna főzni, mint szeretett nagymamájuk, vagy épp hasonló bizonyítványt szerettek volna hazavinni, mint nővérük vagy bátyjuk. Ezzel szemben napjainkban rengetegen szeretnének úgy kinézni, mint a szupervékony, sminkesekkel és fodrászokkal állandóan körbevett sztárok. Nem is lenne ez olyan nagy probléma, ha ők nem azt sugallnák rajongóik felé, hogy mennyire jó rossznak lenni, alkoholt fogyasztani, dohányozni, drogozni, lógni az iskolából, vagy épp folyamatosan koplalni.

Tagadhatatlan, hogy hírességként óriási felelősség szakad a nyakukba, talán sokkal nagyobb, mint ők gondolják, a legtöbb sztár azonban ezt nem megfelelően kezeli. Saját céljaik elérése érdekében szinte kötelező a botránykeltés, hiszen másképp nem könnyű a címlapokra kerülni, ennek viszont az az ára, hogy milliónyi, még kiforratlan személyiséget csapnak be és vezetnek tévútra.

Hogy mit lehetne ez ellen tenni? Valószínűleg semmit. A sztároknak tudniuk kellene, hogy mi a helyes és mi nem, de valljuk be, botrányok nélkül nem tartana ott a legtöbbjük karrierje, ahol jelenleg tart. Hiszen már nem elsősorban a tehetség a mérvadó, hanem az imidzs, a minél kevesebbet takaró ruhák és jelmezek, az extrém frizura, az őket szinte felismerhetetlenné maszkírozó sminkréteg és a botránykeltés.

Természetesen egy biztos, egy stabil családi környezetben élő tinédzser nagy valószínűség szerint nem züllik el, hiszen sok esetben a kamaszok lázadásának fő oka, hogy felhívják szüleik figyelmét: „én is itt vagyok, én is létezem!” Segítségkérés ez részükről, melyet sajnos sokszor nem vesznek észre a felnőttek, vagy nem időben. A mai világban a legtöbb szülő sokkal engedékenyebb és lazább csemetéjével, mint régen, sokan nem is állnak szorosabb kapcsolatban a gyerekekkel, nem beszélgetnek velük eleget. Talán egyáltalán nem is meglepő, hogy már nem őket választják példaképnek, hanem valaki olyat, aki a zenéjén keresztül sokkal inkább megérinti őket, mint saját családtagjaik.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek