Starity

Füstölgő fiatalok

2011. szeptember 05. 07:07   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarországon minden negyedik fiatal gyújt rá rendszeresen, ezzel teljes mértékben fittyet hányva saját egészségi állapotára.

hirdetés
Füstölgő fiatalok

Gazdaságilag lehetünk akármennyire elmaradottak, dohányzás, alkoholfogyasztás és nemkívánatos terhességek terén kétségtelenül az élen járunk. Vajon mi lehet az oka, hogy a magyar fiatalok ennyire felelőtlenül és meggondolatlanul élnek?

Kétségtelen, hogy napjainkban sajnos rengeteg fiatal nem kapja meg otthon a megfelelő szülői szigort, de ha mégis, sok esetben a gyerek akármilyen értékeket is visz otthonról, áldozatul esik a baráti társaságának. Hogy mi történik a parkban az iskola végét jelző utolsó csengőszó után, rejtve marad a szülők és a tanárok szeme elől. Természetesen a tinik tisztában vannak vele, hogy hol szolgálják ki őket dohányáruval, hiszen sok helyen egyáltalán nem kérnek személyi igazolványt, vagy ha mégis, a rendszer könnyedén kijátszható – például egy nagykorú ismerőst kérnek meg, hogy legyen a segítségükre.

Azt hiszik, menők és felnőttek lesznek a sok füstöléstől, csak legyintenek szüleik és tanáraik figyelmeztetéseire, miszerint a saját egészségüknek ártanak vele. Bele sem gondolnak, hogy mennyi kárt okoznak a szervezetüknek, hiszen a sok dohányzás meggátolja őket a fizikai fejlődésben, mely persze néhány évvel később már zavaró lehet, ha fiatal férfi létükre nem ütik meg a 170 centimétert sem.

Sem a fiúk, sem a lányok nem törődnek azzal, hogy ujjaik vége elszíneződhet a sok dohányzástól, fogaik idővel egyre sárgábbak lesznek, hangjuk pedig teljesen elváltozhat a sok beszívott káros anyagtól. Egyre többet köhögnek majd, illetve légzőszervi megbetegedések alakulhatnak ki náluk, hiszen a tüdő sem tolerálja a végtelenségig a nemkívánatos méreganyagokat. A legtöbben nem félnek a legsúlyosabb következményektől sem, amik jelentkezhetnek száj- vagy tüdőrák formájában, hiszen mindenki úgy gondolkozik, hogy vele ez nem fordulhat elő, hiszen az igazán rossz dolgok az életben mindig csak másokkal történnek meg. Vagy mégsem?

Úgy tűnik, a rengeteg szájbarágás és felvilágosító óra sem teszi meg a hatását, hiszen sorban gyújtanak rá a fiatalok, ráadásul egyre korábban kezdik el a felelőtlen, egészségtelen életmódot. Ha már általános iskolában rászoknak, függőségük sok esetben a középiskolán és az egyetemen át is végigkíséri őket, egyre nagyobb, visszafordíthatatlan károkat okozva ezzel szervezetükben.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek