Starity

Lady Gaga a támadások középpontja

2011. szeptember 14. 22:10   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lady Gaga 2008 óta szerepel a médiában. Az elmúlt két évben hatalmas pálfordulást tett mind stílus, mind viselkedés és zene terén is. Sokan szeretik, sokan bírálják. Nézzük, miért van ez!

hirdetés
Lady Gaga a támadások középpontja

Lady Gaga, azaz Stefani Joanne Angelina Germanotta 1986. március 28-án született New Yorkban olasz szülők gyermekeként. Olasz lévén imádja családját, és zenei neveltetésben részesült. A zene tanulását hamar, 4 évesen kezdte el, ekkor zongorázni tanult, 13 évesen már saját zongoradarabot írt, egy évvel később pedig már fellépése is volt. Jó tanuló volt és sokszor úgy érezte, hogy nem illik társai közé, hogy kiközösítik, nevetnek rajta.

17 évesen felvették a New York-i Egyetem Tisch School of the Arts nevű művészeti iskolájára, itt zene szakra járt. Másodéves volt, mikor abbahagyta a tanulást, zenei karrierbe kezdett, később a következőt mondta: „Ha egyszer megtanulod hogyan gondolkodj a művészet területén, onnantól már saját magadat is tudod tanítani.”

Édesapja mindebben támogatta és megígértette vele, hogy ha nem jár sikerrel, visszamegy az egyetemre. „Otthagytam az egész családomat, megszereztem a legolcsóbb lakást, és sz@rt ettem, várva hogy valaki majd felfedez” – mondta.

Drog, tánc és a kezdetek

19 évesen kapta első lemezszerződését, ami három hónap után felbontásra került, a tulajdonos nem volt kíváncsi rá. Itt ismerkedett meg későbbi munkatársával, RedOne-nal. Az első dal, melyet vele együtt készített el a Mötley Crüe Girls, Girls, Girls és az AC/DC T.N.T. című száma által inspirált Boys Boys Boys volt. Nehézkesen indult a karrierje, így több bárban is fellépett, mint táncosnő és drogozott, melyet nyíltan vállalt is. Édesapja ezek tudatában nem állt vele szóba. Gaga, hogy apját kibékítse leállt a káros szenvedélyével. Rob Fusari zenei producer, aki Gaga néhány korai dalának szövegírásánál segédkezett, Freddie Mercuryhez hasonlította Stefani énekképességeit. Fusarihoz fűződik Stefani művésznevének megteremtése, amelynek alapja a Queen Radio Ga Ga című slágere volt.

Lady Gaga születése

2007-ben immár művésznevét használva, Lady Gaga megismerkedett Lady Starlight go-go táncosnővel, aki segített neki kitalálni egyéni öltözködésmódját. Saját élő show-jukkal, a Lady Gaga and The Starlight Revue-vel léptek fel klubbokban. A show sikert aratott mind a közönség, mind a zenei kritikusok körében. Gaga karrierje elején csak az avantgárd elektronikus és a dance zenével foglalkozott, később talált rá saját stílusára, amikor keresztezte mindezt a popzenével, illetve a David Bowie és Queen-féle glam rockkal. Rob Fusari elküldte a Gagával készített dalokat barátjának, a szintén zenei producer Vincent Herbertnek, aki végül 2008 januárjában leszerződtette az Interscope Records lemezcég jogtulajdonában lévő Streamline Recordshoz.

A Hírnév és a Szörnyeteg

2008-ban átköltözött Los Angelesbe, hogy közelebb legyen a stúdióhoz, ahol debütáló albuma felvételeit készítették. A The Fame címmel megjelent debütáló nagylemeze pozitív visszajelzéseket kapott a kritikusoktól; a kritikákat összegyűjtő és átlagoló Metacritic oldalon 71 pontot kapott a 100-ból. Az albumnak sikerült a lemezeladási listák élére kerülni szerte a világban. A Poker Face pedig még ennél is nagyobb sikereket hozott az akkor még kezdő énekesnőnek. 2009 novemberében jelent meg Lady Gaga nyolc új számot tartalmazó, The Fame Monster című úgymond középlemeze, melyet a The Fame folytatásának szánt. Szintén hatalmas sikereket könyvelhetett el az albumával. A második dala a Telephone, – melyen Beyoncéval működött együtt – után arról kezdtek el beszélni a klipjében történt utalások miatt, hogy az énekesnő hermafrodita. Erre Barbara Walters újságíró egy interjú során rá is kérdezett, Gaga pedig ennyit mondott: ez csak városi legenda, és csöppet sem sértődött hangnemben hozzátette: „Bizonyos értelemben kétneműség van abban, ahogy előadom magamat és én szeretem is a kétneműséget.”

A 2010-es MTV Video Music Awardsra rekordszámú, tizenhárom jelölést kapott, és a díjátadón nyolc kategóriában meg is nyerte a díjat, köztük Az év videoklipje díját a Bad Romance videójáért.

Rajongói, akiket ő csak Little Monstereknek hív, szintén nagy ellenszev birtokosai. Fanatikusan imádják az énekesnőt, akit Mother Monsternek neveztek el. Sokan miattuk kezdték el megutálni az extrém hölgyet.

Csak egy modern utánzat?

2011. február 11-én adta ki a Born This Way című kislemezét, majd május 23-án azonos című albumát. Innentől fogva kezdődött csak el igazán a Lady iránti hatalmas ellenszenv kialakulása. Megvádolták, hogy a Born This Way egy korábbi Madonna-sláger.

„A Born This Way mindössze tíz perc alatt született” – árulta el a New York-i énekesnő, aki maga írta a számot. Számos kritikus és rajongó azonban egyöntetűen állítja, hogy az 1989-es Madonna-sláger hatása érződik rajta.

Kapott hideget, meleget, de ő csak annyit mondott, hogy David Bowie, Freddie Mercury, Madonna és Michael Jackson azok, akik hatottak a zenéjére. Azonban Madonna ezt nem veszi tisztelgésnek a dalt, perli az énekesnőt dala ellopásáért. Ha ez nem lenne elég, Rebecca Francescatti szerint a Judast az ő dalárol másolta.

Legutóbb pedig, ahogyan új klipjében, a Yoü & I címűben és az idei VMA-n fellépett szintén utánzással vádolták. Tavaly a japán Vogue Hommes felkérésére férfinak öltözött, ekkor született meg Joe Calderone, a férfi alteregója. Sokak szerint a VMA-s fellépése Annie Lennox egyik régebbi megjelenésének koppintása. Na de hány női sztár öltözött már férfinak? Rengeteg, ő is egy lett közülük. Az pedig, hogy a parókájuk hasonlít még nem jelent semmit.

Gaga TOP 5, avagy a legjobb támadási felületek

1. Ruhatár
– A Lady nem tud nem feltűnően megjelenni, legyen az rendezvény vagy éppen utca. Legnagyobb felháborodást kiváltott ruhakölteménye a bizonyos „húsruha” volt, melyen még idén is elborzadt a közérdekű.
2. Botlások – Mivel borzalmas lábbeliket hord, amik inkább vitrinbe, nem pedig női lábra való előfordul, hogy el-elesik bennük.
3. Sztárok előtti tisztelgés(?) – A címszó alá az úgynevezett koppintások és utánzások tartoznak. Egy anya, történetesen az elhunyt Lina Morgana édesanyja megvádolta, hogy lánya egész lényét koppintotta le.
4. Elszólások – Volt példa rá, hogy egyetlen szóért bírálták Gagát. A retardált miatt erősen bírálta a Mecap nevű szervezet, mely fogyatékkal élőket támogat.
5. Cselekvések – A Paparazzi című videoklipjében és fellépésein is tolószékben énekelt, amit a mozgássérültek igen nagy sértésnek vettek.

Azt mindenki maga dönti el, hogy szereti-e, avagy sem, hogy minek tartja és hogy miért, de sokszor érdemes más irányba is nézni, nem csak megrögzötten egyfelé. Van akinek ő még mindíg az a New York-i lány, aki klubbokban énekel, mások pedig a feltünési viszketegségben szenvedő sikerhajhászt látják benne és természetesen – bár kevesebben – vannak azok, akik úgy érzik, hogy viselkedhet, öltözködhet akárhogyan, amíg jó zenét csinál, addig nincs miért nem szeretni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek