Starity

Az egészséges alvás titkai

2011. szeptember 20. 09:09   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Összegyűjtöttünk néhány tippet az egészséges alvásról, melyekkel biztosra veheted, hogy egész nap a topon leszel.

hirdetés
Az egészséges alvás titkai

Bizony, még az alvás is lehet egészséges! Ha belegondolunk, hogy az agy oxigén- és vérellátása nagyban függ az alvás mennyiségétől, azonnal értelmet nyer a cím. Az alvás sokakat rendkívül boldoggá tesz – még akkor is, ha sokan a késő órákban tudnak elszakadni mondjuk a számítógéptől vagy a barátoktól. Az iskola kezdetével bizonyára sokaknak gondot okoz az időben kelés és fekvés, s nem is gondolnák, mennyire károsítják szervezetüket azzal, ha éjjeli baglyok lesznek a tanulás vagy szórakozás miatt.

Alvásigény – hogyan szabjunk gátat neki?

A nehéz visszaállás elkerülése érdekében nem árt tudni a legfontosabb információkat, melyek segíthetnek a számodra is megfelelő alvásmennyiség kiszámításában – hiszen az igénye egyénenként változó.

Legegyszerűbb kiválasztani egy időpontot, amikor aludni szeretnél. Ez a feladat nem tűnik nagy ördöngősségnek, különösen akkor, ha nagy az akaraterőd. Néha nehéz ellenállni egy film vagy az internet csábításának, de ellent kell mondanod nekik, ha másnap kipihenten szeretnél ébredni. Mindenképpen igyekezz azonos időben lefeküdni, hogy a szervezeted megszokja, s idővel automatikusan ráálljon. A szélsőséges időpontok felboríthatják a belső háztartásod, különösen akkor, ha hétvégén is engedsz a csábításnak, és sokáig maradsz ébren. Ha álomszuszék vagy, és képes vagy fél napot is végigaludni, fel kell hagynod ezzel az életmóddal. Hosszútávon igencsak káros, ugyanis hozzászoksz a bőséges alváshoz, s nappal rövid idő alatt is kimerültté válsz, valamint kutatások bebizonyították, hogy a sok alvás, ugyanannyira káros lehet az általános egészségi állapotra, mint a kevés alvás. Ezek a tanulmányok 7 órában határozták meg normális alvásigényt egy felnőtt ember esetében. Természetesen korral változik ez az alvásmennyiség, hiszen egy csecsemő 12-16 órát alszik.

Alvást nehezítő tényezők

A megfelelő alvásnak azonban nem csak a korai fekvés a titka: mielőtt ágyba mennél, nyisd ki az ablakot, az sem árt, ha szellőztetsz előtte. Inkább legyen hűvös a helyiségben, mint meleg. Válassz kényelmes párnát, és szűrd ki a zavaró tényezőket (hangok, fények). Ha mégsem tudsz elaludni, ne várj báránykákat számolva, hanem kelj fel és csinálj valamit. Egy gyors, ám fárasztó torna, néhány oldal elolvasása vagy egy forró fürdő igazán sokat segít a gondolataid rendezésében.

Figyelj arra, hogy lefekvés előtt ne egyél olyat, ami megterhelheti a gyomrodat. Kerüld az étkezést alvás előtt legalább három órával, ugyanis előfordulhat, hogy sokkal nehezebben jön majd álom a szemedre. A tej, tea, sőt, sokaknál még a kávé is álmosságot eredményez, így ha tudod, szervezeted mire érzékeny e téren, nyugodtan kortyolhatsz egy keveset a felsoroltak közül. Számos gyógynövény és patikai készítmény alvásjavító hatással bír, mint például a macskagyökér, levendula és citromfű. Egyszerű forrázással készíthetsz belőlük teát, s rövid időn belül a szervezeted már ezek nélkül is „beáll” a korábbi időpontokra.

Arra is ügyelned kell, hogy ne aludj kényelmetlen ruhában. Sokszor „felesleges” az öltözékkel törődni – mondjuk egy-egy átmulatott éjszaka után – hiszen van, hogy csak bedőlünk az ágyba és elalszunk. Ennek ellenére legtöbbször nagyon is zavaró lehet egy szúró, kényelmetlen anyagból készült póló vagy hálóing. Válassz olyan anyagot, ami nem irritálja a bőröd és jól érzed magad benne.

Ha esetleg egy vizsga, dolgozat vagy felelés miatt nem tudsz elaludni, fusd át az anyagot utoljára, hogy könnyíts a lelkeden. Duplán jársz jól, hiszen amellett, hogy megnyugtatod magad, csak megerősíted a tudásod. A hosszú éjszakázások sem tesznek jót a vizsgaidőszakokkor, hiszen a több órás, egyszeri tanulásokkor az anyag fele könnyen elveszhet. Oszd fel a napod, és inkább koncentrálj a megfelelő időbeosztásra!

Fontos, hogy alvás közben is figyelj a hidratálásra: bőröd szépsége érdekében nyugodtan használhatsz éjszakai krémeket, amik megküzdenek a kiszáradással. Ha viszonylag állandó testhelyzetben alszol, akár éjszakai pakolást is vihetsz fel arcbőrödre, melynek hála reggel frissebben fogsz ébredni.

Ha mindezek ellenére még mindig nehezen alszol el, nem árt felkeresned egy szakembert, hiszen számtalan ember szenved alvászavarban, amin mielőbb segíteni kell.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek