Starity

Tiniterhesség – A felelőtlenség ára

2011. szeptember 28. 08:08   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már rengeteg különböző módszerrel lehet védekezni a terhesség ellen, mégis előfordul, hogy becsúszik az a gyerek. Mit lehet ilyenkor tenni?

hirdetés
Tiniterhesség – A felelőtlenség ára

Tabletták, kúpok, krémek, gumióvszerek óriási választéka áll rendelkezésünkre, hogy biztonságos szexuális életet élhessünk, de egyik sem garantálja, hogy biztosan nem esünk teherbe. Ha mégis megtörtént a baj, még mindig dönthetünk a magzat sorsáról.

Sajnos elég sok tinédzser életét tette már tönkre saját felelőtlensége, melynek következtében egy kis élet fogant meg a méhében. Ilyenkor a legnehezebb, ha egyedül kell mindezzel szembenézni, tehát minden esetben le kell ülni egy komoly beszélgetésre egyrészt a másik érintett féllel, vagyis az apával, ezután pedig a szülőkkel. Közösen megvitatva sokkal könnyebb meghozni a nehéz döntést, hogy mi legyen az embrió sorsa.

A legkézenfekvőbb megoldást sokak számára az abortusz jelentheti abban az esetben, ha a terhes lány nem készült még fel az anyaságra, semmiképpen sem szeretne kimaradni az iskolából, nem akarja végigcsinálni a terhességet, sem megszülni a gyereket. Minél fiatalabbak az érintettek, annál inkább valószínű, hogy ezt a módszert fogják választani, hiszen még ők maguk is gyerekek.

Tudni kell azonban, hogy a terhességmegszakítást normál esetben az első tizenkét hétben lehetséges elvégeztetni, indokolt esetekben ez kitolódhat a tizenhatodik, illetve a huszadik hétig is, de ekkor már csak akkor végzik el a műtétet, ha valami rendellenességet találnak a terhesség során, vagyis ha a gyerek vagy az anya élete veszélyben van, vagy ha a magzat valamilyen komoly betegséggel vagy fogyatékossággal jönne világra. Tehát általában csak tizenkét hét, vagyis három hónap áll rendelkezésre, hogy megszülessen a nagy döntés, de mivel sokan nem fedezik fel időben, hogy állapotosak, könnyen kerülhetnek abba a helyzetbe, hogy kénytelenek megszülni a babát.

Az abortusz nagyon egyszerű megoldásnak tűnhet, de valójában egyáltalán nem az. Ha a jövőben szeretnénk még gyereket, bizony nem biztos, hogy olyan jó ötlet belevágni, hiszen a műtét 32%-ban okozhat meddőséget, ez a szám pedig annál nagyobb, minél fiatalabb a páciens. Ezen kívül, ha orvosilag nem indokolja semmi a műtét végrehajtását, nem ingyenes a beavatkozás, közel harmincezer forintot kell fizetni érte.

Sokan döntenek úgy, hogy megszülik a gyereket, majd örökbeadják olyan szülőknek, akiknek nem adatott meg, hogy saját utódot nemzzenek. Mivel az indokolatlan terhességmegszakítások száma meglehetősen magas, különböző kampányokkal próbálják arra biztatni a terhes nőket, hogy inkább hozzák világra, majd adják örökbe gyermeküket. Az abortuszhoz hasonlóan, ezt a döntést sem könnyű meghozni, hiszen ha az anya ezt választja, akkor kilenc hónapon át érzi, ahogy fejlődik benne saját gyermeke, majd hosszú vajúdás után nagy nehezen megszüli, meghallja, ahogy a gyermek felsír, feltámadnak benne az anyai ösztönök, és ebben a pillanatban rájön, milyen nehéz saját vérétől elszakadnia. Ha mégis megteszi, utána egész hátralevő életében eszébe fog jutni, hogy mi lehet a gyermekével, vajon jó sora van e, egyáltalán él e még.

Természetesen az is egy opció, hogy megtartjuk a gyereket. Sok tini még nem érzi, mekkora felelősséggel is jár egy baba ellátása, gondozása. Könnyűnek tűnhet a feladat, ezért akár közösen, akár egyedül, de vállalják a feladatot. Ekkor persze hirtelen belecsöppennünk a nagybetűs életbe, véget ér az iskola, munka egyelőre nincs, a szülői támogatásra pedig nem lehet a végtelenségig alapozni. Talán ez a legmerészebb döntés, amit hozhatunk, és bár sok örömet is okozhat az új család, saját gyermekkorunk örökre elszáll.

Akármelyik döntést hozzuk, visszacsinálni nem lehet azt, ami már megtörtént. A határozat súlya ólomként fog nehezedni a vállunkon, hiszen egy emberélet felett kell kimondanunk a végső ítéletet. Egyetlen dolgot tehetünk: megpróbáljuk elkerülni a visszafordíthatatlant, felelősségteljes szexuális életet élünk, minden alkalommal védekezünk, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, hogy ezt a komoly és végső döntést meg kelljen hoznunk.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek