Starity

A szépség ára, avagy sminkeljünk vagy sem?

2011. december 22. 09:09   |   Szerző: alexavagyok

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mi szükség van a kozmetikumokra? Tényleg annyira károsak? Mikor kezdjünk sminkelni? A sminkelésnek is lehetnek árnyoldalai és előnyei is, de vajon megéri a szépségért kockáztatni az egészségünket?

hirdetés
A szépség ára, avagy sminkeljünk vagy sem?
Fotó: artemisphoto

Az arcbőr festése már ősidők óta jelen van a különböző kultúrákban. A nők minden korban meg akartak felelni a kor ideáljának és hangsúlyozni akarták szépségüket. Manapság is ezért használunk különböző sminktermékeket, hogy kiemeljük azt, amit szépnek találunk és elrejtsük azt, amit nem szeretnénk magunkon látni, ezzel növelve önbizalmunkat.

A legtöbb felnőtt nő életében napi szerepet játszik a szépségápolás ezen formája, azonban ebből is a kevesebb néha több. A túlzásbavitt sminkeléssel könnyen bohócot varázsolhatunk magunkból, ezzel ellenben egy egyszerű, natúr smink sokat dobhat a megjelenésünkön.

Ahogy mondják, a szépségért szenvedni kell, mindannyian tudjuk, hogy a sminkelésnek is vannak árnyoldalai. A kor előrehaladtával a fiatalok egyre hamarabb nyúlnak különböző kozmetikumok után, ezzel is megsürgetve a felnőttéválást, nem is sejtve mekkora kárt tehetnek ezzel egészségükben és nem utolsó sorban személyiségük fejlődésében.

A legtöbb tini azért kezd el egész fiatal sorban sminkelni, hogy ezzel idősebbnek, érettebbnek látszon. Ezzel azonban bőrük öregedéséhez is jelentősen hozzájárulnak. Ráadásul egy idő után már el sem tudják képzelni a mindennapjaikat festék nélkül, és elvesztik önbizalmukat, ha enélkül kell megjelenniük.

Egy általános iskolás lány bőrének semmi szükség nincs sminkre, főleg nem napi szinten. Mégis nem egy példát látni arra, hogy már 10-13 évesen mérgezik vele magukat az iskolai és/vagy szülői tiltás ellenére is. Ezzel hatalmas kárt tesznek a fejlődésben lévő, fiatal bőrüknek. A bőrhibák elfedésére használt alapozó például éppen az ellenkező hatást érheti el, mivel a bőr nem tud lélegezni alatta és védekezésképp még több zsírt termel mint normál esetben. Minél hamarabb kezdesz el sminkelni, annál nagyobb az esélye hogy rászoksz, és később egyre többre lesz szükséged ahhoz hogy szépnek lásd magad.

A legtöbb középiskolában már megengedett a smink használata, azonban ha ilyen korban vagy, akkor is csak mértékkel használd, és legyél körültekintő a smikkészleted megválasztásánál. Ne használd mindennap, elég, ha alkalmakkor kicsinosítod magad. A fiúk többsége is a természetességet kedveli, tehát ha randizni indulsz is csak óvatosan a sminkkel!

A legnagyobb problémát a rossz minőségű és lejárt kozmetikumok okozhatják. A sminktermékek esetében a minőség nem feltétlen egyenlő a magas árral és a márkanévvel, mivel többségük egy gyártósoron, azonos anyagokból készül. Mindig figyeld a lejárati időt, és semmiképpen ne használj tovább egy szempillaspirált három hónapnál, mivel a rajta megtelepedett baktériumok a szembe jutva problémákat okozhatnak! Soha ne kérd kölcsön a barátnőd szemceruzáját vagy spirálját ugyanezen ok miatt.

A sminkelés mértékkel és körültekintően használva hasznos lehet az önbizalmadnak, viszont fontos hogy elfogadd magad természetesen is és ne válj a rabjává!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek