Starity

Steve Jobs emlékére

2011. október 06. 22:10   |   Szerző: Glamster

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csupán 56 éves volt az Apple vezérigazgatója, amikor tegnap örökre lehunyta a szemeit. A világ egy csodálatos elmét veszített el.

hirdetés
Steve Jobs emlékére

1970-es években garázsvállalkozásként indult az újabb tipikus amerikai sikervállalat, aki mára az egész USA-t megnyerte és rohamosan tör be Európába. Steve Jobs ennek a varázslatnak, a technika új fogalmának társalapítója, majd később vezérigazgatója lett.

1976-ban döntött úgy két társával (Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel), hogy megalapítják az Apple-céget, amely elsőként rukkolt elő grafikus menüvel rendelkező, egérrel irányítható géppel. Steve ekkoriban az eladásokért és értékesítésért felelt, azonban pár évre ott hagyta a céget, mert nagyratörő terveit nem tudta egyeztetni Steve-vel és Rondaddal. 1996-ban azonban ismét visszatért, miután a cég lépést tett: felvásárolta a NeXT nevű PC-gyártó céget.

Jobs vezetése alatt rávette a legnagyobb lemezcégeket, hogy „boncolják fel” az előadók albumát és számonként értékesítsék legális letöltés gyanánt. Először senki nem hitt neki, azonban Steve rábeszélte őket tervére – miszerint az embereknek nem tetszhet minden; gyakran egy előadótól csak egy számot akarnak és nem az egész albumot! -, így megalapult az iTunes, amely jelenleg a világ egyik legnagyobb online zeneáruháza.

Steve visszatérésével teljesen új és egyedi design ötlettel állt elő, és távollétében más operációs rendszer hibáit tanulmányozta. A jelszó ezután az egyszerűség és a letisztultság lett.

1998-ban a cég újabb újdonságot adott a világnak: a monitorral egybeépített, színes iMac asztali gépet (amely napjainkban olyan vékony, mint egy monitor!)

Steve a legnagyobb sikerét azonban 2001-ben könyvelhette el, amikor piacra dobta a hordozható, könnyen kezelhető zenelejátszót: az iPod első generációját. Természetesen ezt, ahogy a későbbi iPhone okostelefont is már továbbfejlesztették.

Steve befolyása elképesztő. Az iPad alapvetően az „Apple fejéből” pattant ki, amelyből természetesen több másik márka is készített utángyártott változatot. Amikor Jobs az iPad2-t promotálta, a konkurencia megragadta az alkalmat, hogy felszólaljon, miszerint az ő termékük megfizethetőbb. Steve nem reagált, csak büszkén beszélt arról, hogy az ő termékükhöz jelenleg 65000 app készült, míg a versenytársak által használt Android Honeycomb oprendszerhez eddig csak 100 van. Bár az Apple iPad-ja jóval drágább, mint társai, az eladások szerint viszont háromszor jobban fogy, mint bármelyik másik a piacon.

Jobs 2011. augusztus 25-ig vezette ténylegesen a céget, azonban már két éve is vett ki egy hosszabb szabadságot, miután májátültetést hajtottak végre rajta hasnyálmirigyrákjának kezelése részeként. Steve ekkor rengeteget veszített a súlyából, de tagadta, hogy alkalmatlan lenne a vezetésre.

Erős volt, annak akart látszani. Amikor a betegségét diagnosztizálták nála, így nyilatkozott: „A halál nem rémített meg engem. Tudjátok, most már semmit nem veszíthetek, hogy tudom, rövidesen vége. Mintha meztelen lennék az Élet előtt. Nincs mit veszítenem, egyszerűen tudom, hogy próbálkozhatok. Még adhatok valami plusszt a világnak.”

Most nyáron azonban lemondott a vezetés jogáról, mondván nem akarja akadályozni az Apple további legfényesebb napjait.

Utódjának Tim Cook, a cég egyik korábbi vezetőjét választották, aki Steve halála előtt egy nappal mutatta be az iPhone új generációját; az iPhone4s-t.

Bár az üzleti élete publikus volt a sajtó előtt, magánéletét nagyon védte. 1991 óta második feleségével és három gyermekével élt boldogságban. A cég szerint Steve rendkívül jó és hétköznapi ember volt, aki szerette a kényelmes ruhákat és a zenét.

Életének fontos korszakát, a vállalat megalapítását a Szilícium-völgy kalózai című amerikai filmben dolgozták fel.

A halálhírére a legnagyobb riválisa, a Microsoftot megalapító Bill Gates is reagált: „Munkássága generációkon keresztül hatást fog gyakorolni.”

Barack Obama szerint Steve Jobs neve a legnagyobb amerikai újítok között kell megjegyezni, aki „bátor volt ahhoz, hogy másképp lásson dolgokat, elég merész, hogy higgyen abban, hogy megválthatja a világot, és tehetséges ahhoz, hogy ezt megtegye”.

Jobsról világszerte különbözőképpen emlékeznek meg az Apple-fanatikusok. Nagyon sokan a legközelebbi Apple Store-ok kirakata előtt gyújtottak mécseseket, vagy vittek egy-egy szál virágot. Budapesten azonban egy nem mindennapi emléket állított egy ügyeskezű graffiti-művész Filatorigát egyik falán: egy fotorealisztikus képet rajzolt Steve Jobsról.


Budapest, Filatorigát

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek