Starity

Légy egyedi ízléssel rendelkező zenei ínyenc!

2011. október 11. 09:09   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sok fiatal szinte függővé válik a hazai zenecsatornák műsoraitól és azok kínálatától. De vajon tudják, hogy van élet ezeken túl is, és hogy nem csak az a jó, amit a képünkbe tolnak? Ne állj be a sorba, légy zenei ínyenc!

hirdetés
Légy egyedi ízléssel rendelkező zenei ínyenc!

A fiatalok döntő többsége előszeretettel nézi a hazai zenecsatornák műsorait. Sok esetben innen és a különböző fiataloknak szóló lapokból informálódnak a zenei életről. Csak sajnos nem veszik észre, hogy a média az orruknál fogva vezeti őket, és így nem az egyén, hanem a médiumok alkotják meg észrevétlenül zenei ízlésüket.

Ez pedig azt jelenti, hogy a fiatalok kevés nevet ismernek, de azokat – szerintük – nagyon, így nem is igazán vevők másra. Megelégszenek ennyivel, mert úgy vélik, „csak és kizárólag a legminőségibb előadókból lesznek igazi világsztárok”. Azt gondolják, hogyha még nem hallottak valakiről, akkor biztosan nem is lehet értékes vagy jó, amit az adott művész képvisel. Pedig ez korántsem így van.

Rengeteg olyan zenész és énekes él hazánkban és a világ számos pontján, aki rendkívül tehetséges egy-egy, esetleg több műfajban is. Mégsem áll mögötte akkora menedzsment, hogy eljusson hozzánk is a híre. De attól még ott van valahol és teszi a dolgát: szórakoztatja a közönségét.

Ahhoz, hogy egy énekes ismert legyen az egész világon, nem elég, hogy tehetséggel rendelkezzen. Sőt, sokszor már ez sem követelmény. Mint oly sok minden más, ez az ipar is elsősorban a pénzről szól. Ki a legjobban eladható, ki áll be a sorba, kire vevők azok az emberek, akik zenei ízlésüket részben vagy teljes mértékben alávetették a média akaratának. A showbusiness futószalagon gyártja azokat az embereket, akik kiszolgálják a tévé és sajtó által hipnotizált tömegeket.

Azok a tehetséges művészek, akiknek nincs annyi pénzük vagy éppen nem hajlandók beállni a futószalagra, hogy átszabják őket úgynevezett emészthető előadókká, nem válnak olyan népszerűvé. Maximum csak hazájukban és a környező országokban ismeri el munkásságukat egy szűk, önálló zenei ízlésvilággal rendelkező réteg.

Ennek ellenére az internet használatával te is tehetsz egy-egy kevésbé népszerű művész elismeréséért. Merj kutakodni a világhálón, nézz meg videókat a Youtube-on és keress úgynevezett saját sztárt! Valakit, aki tényleg azért tetszik, amit csinál, valakit, aki spontán érint meg, valakit, akire te leltél rá az elektronikus szénakazalban. Ezzel pedig nem csak te leszel valóban zenei ínyenc, hanem új kedvencednek is segíthetsz abban, hogy népszerűbb legyen abban az országban, ahol élsz. Ma már nem akadály a legális vásárlás akkor sem, ha a hazai lemezboltok polcain nem találod új felfedezettjeid korongjait, hiszen remek teret biztosít erre a világhálon az Amazon, az Ebay, az iTunes és társai.

Ha módod van rá, népszerűsítsd őket a barátaidnak, iskolatársaidnak, ismerőseidnek, illetve az interneten anyanyelveden, s adj hangot a művész hivatalos csatornáin is, hogy hiába vagy külföldi, hallottál már róluk, ismered őket és a munkásságukat. Biztosan szerzel ezzel kellemes perceket nekik és magadnak is, hiszen egy kisebb népszerűségű előadó sokkal nagyobb valószínűséggel fog válaszolni az üzeneteidre, mint egy világszerte befutott nagy név.

Fontos azonban, hogy a tiszteletet minden körülmények között add meg. Sose szólíts meg úgy valakit, ahogyan te sem szeretnéd. Légy udvarias és lényegretörő, hiszen egy jól sikerült, rövid, de tartalmas üzenet mindig előbb célba ér.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek