Starity

Hét lépés egy évtizeddel hosszabb életért

2011. október 28. 13:01   |   Szerző: Emily O.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy kanadai orvos szerint, ha betartanánk az alábbi tippeket, jó eséllyel kapnánk az élettől plusz tíz boldog évet.

hirdetés
Hét lépés egy évtizeddel hosszabb életért

Egy kanadai kardiológus, Dr. Yancy, egy orvoskonferencián számolt be a hosszabb élet titkairól. Hét figyelemre méltó tippet javasol főként idősebbek számára, de a fiatal korosztálynak sem lesz kárára, ha elkezd megismerkedni eme ajánlásokkal, amellyel 90 százalékban elkerülhető a rák, a stroke és egyéb krónikus betegségek nagy része is.

1. Mozgás
Bizonyított tény, hogy a nem mozgó emberek életében kétszer nagyobb az esély valamilyen káros betegség kialakulásának.

2. Koleszterinszint
A koleszterinszint szabályozása nagyon fontos, hiszen a zsír lerakódása az artériákban jelentősen növeli a stroke és a szívbetegség kockázatát.

3. Egészséges étrend
Az egészség megőrzésének legfontosabb tényezője a helyes táplálkozás, mégis nagyon kevesen figyelnek oda rá.

4. Vérnyomás
A magyar felnőttek egynegyedét érinti a magas vérnyomás. Kezelésére és szinten tartására érdemes komoly hangsúlyt fektetni, mert ezzel felére csökkentheted a stroke kialakulásának esélyét és negyedével csökken a szívroham esélye.

5. Testsúly
Fontos, hogy odafigyelj a súlyodra, mert az elhízás komoly kockázati tényező az egészséged szempontjából.

6. Vércukorszint
Fontos a cukorbetegség féken tartása és a vércukorszint kontrollálása. A magas diabétesz könnyen segíti a káros betegségek kialakulását.

7. Dohányzás
Ha leteszed a cigarettát, akkor sokat teszel saját magadért, mert a stroke kockázata azonnal csökkenni kezd. 10-15 éven belül pedig ugyanolyan esélyeid lesznek, mint azoknak akik soha nem dohányoztak. Persze jobb, ha soha el sem kezded.

Dr. Yancy szerint a népesség csupán tíz százalékának sikerült ezeket teljesítenie, de ez is nagy lépés, hiszen azt mutatja, hogy milyen erővel bír a betegségmegelőzés ilyen formája. Már csak azokat a módszereket kell megtalálni, amelyekkel erőt vehetnek magukon az emberek, hogy ezeket a pontokat folyamatosan szem előtt tartva éljenek.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek