Starity

110 éve született Walt Disney

2011. december 05. 19:07   |   Szerző: Lindsay019

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Éppen ma 110 éve, hogy a napfényes Chicagóban világra jött Walter Elias Disney, ezáltal megpecsételve a jövő rajzfilmgyártási kultuszát. De ki is volt ő valójában?

hirdetés
110 éve született Walt Disney

1901. december 5-én látta meg a napvilágot, Elias Disney és Flora Call negyedik gyermekeként. A kis Walter élete nem volt álomszerű, legszebb gyerekkori éveit azonban egy farmon töltötte családjával. Itt mutatkozott meg először a rajzolás iránti vágya, majd tanulmányai befejeztével, 1919-ben elhatározta, hogy reklámgrafikusi pályára lép.

Kezdetek

Kacagráf címmel vicces kisfilmeket gyártott, majd ezen a néven indította el vállalkozását. Az anyagi nehézségek miatt gyakran szorult hitelekre, így történt, hogy a borbély a rajzaiért ingyen vágta a haját, mások ételt adtak neki, vagy egyszerűen elengedték a tartozásait. Karrierje csúcsán természetesen ő is megemlékezett jótevőiről, és igyekezett viszonozni a segítségüket.

A rajzfilmgyártás az 1920-as évek elején még rendkívül fejletlen iparág volt, amikor nagy kockázatot jelentett egy rajzfilmgyártó cég ötlete. Walt mégis emellett tette le névjegyét, számos technikai újítást vitt véghez. 1923-ban tehát testvérével, Roy Oliver Disney-vel megalapította a Disney Brothers Cartoon Studiot, vagyis a mai Walt Disney Companyt.

Walt még fiatalkorában alkotta meg a cég mai szimbólumát, Mickey egeret, akinek eleinte a rajzfilmekben még a hangját is kölcsönözte. Érdekesség, hogy eredetileg Mortimernek szerette volna hívni, ám felesége ötletére változtatta Mickey-re a kedvelt kis egérke nevét. Ezután következett Mickey barátnője, Minerva, avagy becenevén Minnie, majd egész baráti köre, köztük Donald, Daisy, Goofy, vagy éppen kutyája, Pluto.

A mozi meghódítása

A kisebb filmek után, melynek többségének főszerepében az imént említett csapat tagjai álltak, eljött az ideje, hogy elkészüljön a világ első egész estés animációs filmje. Mivel Disney-re egy mese sem volt oly nagy hatással, mint a Grimm testvérek által feljegyzett Hófehérke és a hét törpe története, így nem volt kérdés, hogy mi legyen a témája. A rajzfilm rengeteg forradalmi újításnak köszönhetően 1937-ben készült el.

Megjelenése hatalmas sikert aratott, majd követte a Pinokkió, a Fantázia, és a Dumbo. Szintén új találmányok és forradalmi ötletek hadának köszönhető a Bambi, majd később a Hamupipőke, az Alice Csodaországban, a Pán Péter, a Susi és Tekergő, a Csipkerózsika, a 101 kiskutya, vagy az A kőbe szúrt kard. Talán sokan nem tudják, de az utolsó mese, melyben még Walt Disney is közreműködött, az A dzsungel könyve volt. Igaz, rengeteg ötletét használták fel a későbbiekben, például tervei közt szerepelt a Macskarisztokraták elkészítése, illetve a Fantázia folytatása, de még életében megvásárlásra kerültek a Micimackó jogai is.

Megvalósult álmok

A sors fintoraként éppen tíz nap múlva lesz 45 éve, hogy Walt Disney 1966. december 15-én tüdőrákban elhunyt. A cég legismertebb meséi tehát gyakorlatilag Walt Disney halála után jöttek létre. Egy dolgot azonban valószínűleg soha nem tud majd senki utánacsinálni: élete során ugyanis ő kapta a legtöbb Oscar-díjat. 59 alkalommal jelölték, melyből 26 alkalommal nyerte el az aranyszobrot, 23-at a filmjeiért, valamint 3 emlékdíjat. Az egyik díjátadó rendhagyó volt: 1939-ben a Hófehérke és a hét törpe című rajzfilmjéért egy nagy és hét kisebb méretű Oscar-díjat vehetett át ugyanazon az estén.

Álma volt egy olyan hely a világban, ahol nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is gond nélkül szórakozhatnak. Ezen álom megtestesülése az 1955-ben létrehozott Disneyland szórakoztatópark. Walt Disney egyik leghíresebb mondata, mely 1954-ben hangzott el, így szól: „Csupán azt remélem, hogy egy dolgot sosem veszítünk szem elől – minden egy egérrel kezdődött.”

Talán sokan nem ismerik el, de vitathatatlan tény, hogy Walt Disney nélkül talán sosem indul el ilyen szinten a rajzfilmgyártás. Ő volt az az ember, aki lélekben mindig is gyerek maradt, és akinek a meséin manapság is nevetünk, vagy ha úgy adódik, könnyeink hullatjuk. Testvérével megalapította azt a céget, ami nem csak egyfajta fejlődési folyamatot vitt véghez, hanem olyan produkciókat alkotott, melyen generációk nevelkedtek.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek