Starity

Közeleg a karácsony

2011. december 18. 08:08   |   Szerző: Mélodrame

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Advent negyedik vasárnapjához érkeztünk, már csak hatot kell aludnunk december 24-éig. Lássunk néhány ötletet, amivel kellemesebbé tehetjük az ünnepi készülődést!

hirdetés
Közeleg a karácsony

A mai nap advent negyedik vasárnapjára ébredtük, s ha az időjárás nem is, a városok utcáin éjszakánként kigyúló ünnepi fények, az adventi koszorún lobogó négy gyertya, az adventi naptár sorra nyíló ablakai – vagy épp a TV-ben, rádióban sugárzott, ajándékvásárlásra ösztönző reklámok és a bevásárlóközpontokban tolongó tömeg, mind-mind folyamatosan emlékeztet minket – a maga szép, és kevésbé szép módján – az egyre közelgő ünnepre. Ha mindezek ellenére mégsem égtek még teljes karácsonyi lázban, szemezgessetek a következő hangulatfokozó ötletek között:

Ünnepi hangulat a lakásban

Noha a kinti időjárás az elmúlt napokban nem a legszebb arcát mutatta, ez korántsem jelenti azt, hogy odabent a lakásban nem teremthetnénk igazi ünnepi hangulatot. A kinti illúzióromboló látványról könnyedén elvonhatjuk a figyelmet, ha az ablakokat tündöklő égősorral, vagy a boltokban készen kapható, kifejezetten ablakra készült matricákkal díszítjük. Gyors, egyszerű, mégis mutatós megoldás, ha hóspray segítségével készítünk sziporkázó hópelyheket az ablakra, sőt, különösen szép és hangulatos dekoráció lehet egy karácsonyi motívumokat vagy téli tájat ábrázoló üvegmatrica is, melynek elkészítése valamivel időigényesebb ugyan, de az eredményért mindenképp érdemes rászánni azt a pár percet.

A lakás és a szobák díszítésekor is legyünk kreatívak, az ilyenkor megszokott girlandokon, ajtókoszorúkon túl nyugodtan vegyünk elő a karácsonyfadíszeket, és amikről úgy véljük, hogy nem kerülnének fel az idei fára, bátran akasszuk a lakás különböző pontjaira, például tükrökre, kilincsekre, polcok szélére, stb.

Akiknek van kedvük és idejük, saját kezűleg is készíthetnek díszeket: a legegyszerűbb alapanyagokból, így papírból, filcből, vagy dekorgumiból is tetszetős dekorációt varázsolhatunk egy kis fantáziával. Sőt, ezeket a saját gyártású kis díszeket akár karácsonyi ajándékként vagy ajándékkísérőként is elosztogathatjuk – a nagyszülők szíve például bizonyítottan megdobban minden egyes apróságon, amit az ő ügyes kezű „kisunokájuk” alkotott.

Szintén pillanatok alatt megvalósítható, remek hangulatfokozó ötlet, ha a szobánkban felhalmozott plüssöket is karácsonyi ruhába öltöztetjük – egész pontosan csak néhány szép, piros szalagra van szükségünk, melyekből aztán csinos kis masnikat köthetünk az állatkák nyakába ünnepi kiegészítőként.

Ajándékok

Sokan közületek valószínűleg mostanra már beszerezték a karácsonyi ajándékokat – itt az ideje becsomagolni! A csomagolásnál törekedjünk szép, egységes stílusra: legjobb, ha már előre tudjuk, milyen lesz idén a karácsonyfánk, és ahhoz igazodó csomagolópapírt választunk. A csomagokat masnik mellett gyöngyökkel, szalagokkal (akár több, eltérő szélességű és színű szalaggal is díszíthetjük az ajándékot, mindössze arra kell figyelnünk, hogy a színek és anyagok harmonizáljanak egymással) is díszíthetjük, sőt, több csomagolópapírt is kombinálhatunk, cél az, hogy a meglepetés már a csomagolásban is különleges, de mindenképp esztétikus látványt nyújtson (ezen az oldalon jó pár ötletet található).

Ha nagy a család mindenképp gondoskodjuk ajándékkísérőkről. Lehet az egyszerű, névre szóló kártya is, de megjelölhetjük az ajándékokat egy-egy jellegzetes, apró tárggyal, vagy készíthetünk vicces, jópofa rajzokat, melyekből az ajándék címzettje majd magára ismer. Ha nem lankad a csomagolási kedvünk, de az ajándék már elfogyott, csomagoljunk be üres dobozokat és tornyozzuk fel őket a szoba egyik sarkában – tökéletes dekoráció, csupán arra vigyázzunk, nehogy véletlenül összekeveredjenek a valódi ajándékokkal.

Amennyiben még nem szerezted be az ajándékokat, akkor se keseregj, bőven van még időd. Ha viszont végképp kifogytál az ötletekből, nagyszerű megoldás lehet, ha veszel egy szép könyvet. Bár elég elcsépelten hangzik, egy jól megválasztott könyvvel sosem foghatsz mellé. Fontos, hogy jól ismerd az illetőt, akinek szánod, és az ő érdeklődési körének, ízlésének és korának megfelelő könyvek, albumok között keresgélj. Érdemes vásárlás előtt szétnézned a nagyobb könyváruházak honlapján, ahol kategóriák szerint is keresgélhetsz.

Anyukának, nővérnek, barátnőnek különféle kozmetikumok ajándékozása jó ötletnek tűnhet, érdemes azonban ez esetben is előre tájékozódni (például ezen az oldalon), és tudatosan vásárolni. Figyelem! Parfümöt nagy divat ajándékozni, de csak abban az esetben vágjunk bele, ha pontosan tudjuk, milyen illatra vágyik leendő tulajdonosa. Attól még, hogy nekünk tetszik az illat, lehet, hogy neki nem fog! Ha nem bevált, vagy többször tesztelt illatról van szó, érdemes közösen megvásárolnotok a parfümöt, hisz ugyanaz az illat egészen más lehet papíron, a te bőrödön, vagy az ő bőrén.

Mint azt már fentebb is olvashattad, remek ajándék lehet bármi, amit te magad készítesz. Nagy előnyben vannak természetesen azok, akiket megáldott némi kézügyességgel a sors, de ha úgy érzed, te nem tartozol közéjük, akkor se bánkódj. A hobbyboltokban például nagy választékban találhatsz különböző kis csomagokat, melyekben a szükséges anyagok mellett részletes leírást is találsz a szépen megtervezett és könnyedén kivitelezhető figura elkészítéshez. Ugyanitt szerezhetsz be alapanyagokat, ha úgy döntesz, megpróbálkozol idén a szappan- vagy gyertyaöntés, esetleg gyöngyfűzés művészetével, melyből szintén csodás ajándékok születhetnek.

Igazán szívhez szóló meglepetés, ráadásul nem kerül semmibe, csak egy kis időbe, fantáziába és persze ihletbe, ha egy szép karácsonyi történettel, mesével vagy versikével kedveskedsz szeretteidnek. Bármit is választasz, gondolj arra, hogy a legapróbb ajándékkal is hatalmas örömet szerezhetsz, főként, ha az ajándék gazdája tudja, hogy azt az apróságot te magad készítetted szívvel-lélekkel, s míg az ajándék készítése közben ő járt a te fejedben, ő minden alkalommal rád fog gondolni, mikor rápillant a tőled kapott meglepetésre.

Filmek, zenék

A karácsony szelleme természetesen a film- és zeneipart is sokszorosan megihlette már – ezt pedig bármikor kihasználhatjuk, ha ünnepi hangulatra vágyunk. Az ünnepet megelőző várakozással teli estékre többek között a következő filmeket ajánljuk: A Grincs, Reszkessetek betörők, Karácsonyi ének, Shrekből az angyal, Télapu, Túlélni a karácsonyt, Karácsonyi kutyabalhé, Igazából szerelem, Polar Expressz, Karácsonyi lidércnyomás stb.

Zenei téren szintén hatalmas a választék, ha karácsonyi dalokról van szó, mindenki megtalálhatja az ízlésének és hangulatának leginkább megfelelő dallamot. Mindegy, hogy klasszikusok feldolgozásáról, vagy saját dalról van szó, a legtöbb előadó meglepi valamivel rajongóit, elég, ha Britney Spears – My Only Wish, a Wham! – Last Christmas, Mariah Carey – All I Want for Christmas is You vagy Alice Cooper – Santa Claus is coming to town, Amy Winehouse – I Saw Mommy Kissing Santa Claus, a Twisted Sister – Let it Snow, Miley Cyrus – Rockin' Around The Christmas Tree dalára gondolunk, vagy említhetnénk Justin Biebert, aki az elmúlt hetekben több karácsonyi hangulatú dallal is megajándékozta rajongóit.

Mi most a Queen dallamain keresztül kívánunk nektek előre is boldog és békés karácsonyt, kellemes és kreatív készülődést!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek