Starity

Lánybandák a múlt árnyékából

2011. december 28. 03:03   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idősebbik korosztály bizonyára tisztában van a Salt'n'Pepa vagy az En Vogue nevezetű lánybandákkal, de a fiatalabbak csak dúdolják dalaikat, de általában fogalmuk sincs róla, hogy kik is valójában az előadók.

hirdetés
Lánybandák a múlt árnyékából

Nemrég még ők teremtették a divatot, és uralták a slágerlistákat. A 80-as 90-es évek lánybandái összhanggal és tehetséggel voltak megáldva. De kik is ők, és hányan jövünk rá, hogy bizony ismerjük dalaikat?

TLC

A 90-es évek egyik talán leghíresebb lánybandája a TLC. A lánytrió tagjai T-Boz, Chilli és Left Eye névre hallgattak. A mai korosztálynak biztosan nem ismerős egyik név sem, pedig egy évtizeddel ezelőtt őket jelölték díjakra, hallgatták számaikat és nézték kisfilmjeiket. 1991-től olyan slágerek neve fűződött a hozzájuk, mint a Waterfalls, az Unpretty, a No Scrubs vagy a Girl Talk.

A banda azonban nehezen jutott el idáig. Először Crystal Jones énekesnő toborzott tagokat lánybandájához, amikor megismerte T-Bozt és Left Eye-t. Azonban mikor le akarták szerződtetni a bandát, Crystalt nem találták tehetségesnek, ezért új tag után kutattak, és az akkoriban táncosként dolgozó Rozonda Thomas (Chilli) felelt meg a követelményeknek.

A lányok szókimondó és provokatív dalszövegeikkel váltak híressé. A négy stúdióalbummal rendelkező banda sorra szórta többnyire R&B és hiphop slágereiket. Sikerük töretlen volt egészen addig, míg a csapat rapper hölgye életét nem vesztette. Lisa „Left Eye” Lopes 2002-ben szenvedett súlyos autóbalesetet, melynek sérüléseibe bele is halt. Életében még kiadott egy Supernova címre hallgató albumot, mely azonban csak Japánban jelent meg. A lemez teljes mértékben tükrözte Lisa énjét, hiszen személyes, spirituális hangvételű lett. A másik két lány még próbálta fenntartani a bandát, de Lisa nélkül nem ment, így szólókarrierbe kezdtek.

En Vogue

A négytagú banda élete egészen 1989-ig nyúlik vissza. Terry, Cindy, Dawn és Maxine mind fekete bőrű nő, akik az akkoriban tomboló r'n'b és soul irányzatot követték. Leghíresebb dalaik közé tartozik a Free Your Mind, a Hold On, vagy a Don't Let Go (Love). A kezdetek kezdetén a Born to Sing című albumukkal kerültek be a köztudatba.

A legelső album ütemesre és fülbemászóra sikeredett. Következő korongjuk a Funky Divas, amely elég vadra sikerült. Ezen az albumon található a legtöbb slágerük, melyeket még a mai fiatalok is ismerhetnek. Ebben a korszakban szállt ki a csapatból Dawn, aki a legvadabb volt a lányok közül. Nélküle is sikeres volt a banda, és talán ez az egyik legszínesebb korszakuk olyan dalokkal, mint a Too Gone vagy a Too Long.

Következő albumuk, a Masterpiece Theatre 2000-ben jelent meg, melyben még a három eredeti tag Maxine, Terry és Cindy volt jelen. 2002-ben megjelentettek egy karácsonyi albumot, melyen a kilépett Maxine helyett már Amanda Cole volt jelen. A következő években Cindy egy rövidebb időre szülési szabadságra ment, és a turnékon Maxine helyettesítette őt. 2004-ben végül megjelent a Soul Flower című albumuk, melyen Terry, Cindy és az új tag, Rhona Bennett volt hallható. Jelenleg is turnéra készülnek.

SWV

A TLC-hez hasonlóan szintén trió SWV (Sisters with Voices) 1990-től 1998-ig volt aktív a slágerlistákon. Coko, Taj és Lelee az r'n'b irányzatot követték. A lányoknak a legnagyobb sikert az első stúdióalbumuk hozta meg, melyről szinte az összes szám sláger lett. A legelső single a Right Here volt, melynek a legjobb helyezése a 13. hely volt a listákon. A következő dal az I'm So Into You volt, mely milliók kedvencévé vált.

A banda legnagyobb sikerét mégis a Weak hozta meg és a Right Here / Human Nature. A Weak két hétig szerepelt a Billboard Hot 100 első helyén. Az első lemez után gyakorlatilag minden daluk kedvenccé vált, az R'N'B-listákon mindig megtalálhatóak voltak. 1998 óta viszont nem hallattak magukról túl sokat, egészen mostanáig. Nemrég megjelent új daluk, a CoSign, amely követi a 90-es évekbeli, igazi New Jack Swing és r'n'b hangzást, és nyoma sincs benne a ma divatos pop-dance elemeknek, ahogy az autotune-nak sem.

702

A 702 (seven-o-two) egy Las Vegasban alakult r'n'b lánybanda volt, mely a 90-es évek közepétől a 2000-es évek első néhány évéig volt jelen a zeneiparban, és ért el igen nagy sikereket. Lemishát, Irisht és az ő ikertestvérét, Orisht a befutott színész és humorista, Sinbad fedezett fel, aki benevezte őket egy versenyre, ahol másodikak lettek. Miután debütáltak az R&B-énekes, Subway kislemezén, a This Lil’ Game We Playen, Amelia kiszállt a csapatból, és barátnőjük, Kameelah lépett be helyette. Nem sokkal később Orish szintén elhagyta a zenekart, de az első albumon még hallható volt.

Az együttes Bivins ajánlására magukat 702 névre keresztelték. Első albumuk, a No Doubt 1996-ban jelent meg, melynek három kislemeze, a Steelo, az All I Want és a Get It Together jelentős sikereket ért el. 2000-ben Lemisha megszülte fiát, és rövid időre távozott az együttesből. Orish addig visszaállt a bandába helyettesíteni őt. A második album megjelenése után a lányok szünetet tartottak, miközben Kameelah kiszállt az együttesből, és szólókarrierbe kezdett. LeMisha és Irish a két megmaradt 702-tag úgy döntöttek, újra munkába állnak, és Kameelaht Cree Lamore énekesnővel helyettesítették. Ebben a felállásban megjelentették a Pootie Tangin című dalt, mely Soul Train jelölést hozott nekik 2002-ben. Később Kameelah újra beszállt a csapatba helyettesítve Cree Lamore-t, és így jelentették meg harmadik stúdióalbumukat a Start 2003-ban. Irish Grinstead ikertestvére, aki a csapat egyik eredeti tagja volt, 2008-ban elhunyt veseelégtelenségben. Kameelah Williams 2010-ben pedig bejelentette, hogy szólóalbumán dolgozik tovább.

Salt 'n' Pepa

Minden bizonnyal igen kevés ember van, aki ne hallotta volna még a Push It című dalt, azt azonban már kevesebben tudják, hogy ez kiktől is származik. Bizony, a 80-as 90-es évek hódítóitól, a Salt 'n' Pepától.

Cheryl ’Salt’ James és Sandra ’Pepa’ Denton '85-ben debütáltak, ekkor még Super Nature néven. Később csatlakozott hozzájuk Deidra ’Spinderella’ Roper, lemezlovasként helyettesítve DJ Hansont. 1986-ban megjelent a Hot, Cool & Vicious című album, mely hatalmas siker lett. Az elismerést azonban a Push It című dal adta meg nekik, mely szerte a világon ismert lett, előkelő helyezért ért el a slágerlistákon. Először arany-, majd platinalemez lett az Egyesült Államokban, és ezzel ők váltak az első női rapprodukcióvá, akiknek sikerült elérniük ezt a minősítést.

A következő albumuk, a Salt with a Deadly Pepa 1988-ban jelent meg, és szintén aranylemez lett. Ezután jött a Blacks’ Magic című album, mely 1990-ben került a boltok polcaira. Ez egy személyes album volt a csapatnak több szempontból is. Hat kislemez jelent meg róla, közülük a legsikeresebb a Let’s Talk About című dal lett, a korong pedig platinalemez lett.

Ezután következett a legsikeresebb albumuk, az 1993-as Very Necessary. A legnagyobb slágerek találhatóak rajta, köztük a Shoop, az En Vogue-gal közös Whatta Man és a None Of Your Business. Ez utóbbival a lányok megnyerték a Grammyt, és ezzel az első női Grammy-díjas rapperek lettek, az album pedig ötszörös platina lett, mellyel szintén elsők lettek a női rapperek között multiplatinalemezzel, valamint az album a legnagyobb példányszámban eladott női rapalbum lett.

1997-ben megjelent a csapat utolsó lemeze, a Brand New. Két kislemez lett sláger az albumról, a Gitty Up és az R U Ready. Az album platinává vált az Egyesült Államokban. 2000-es válogatásuk megjelenése után Salt úgy döntött, szakít a bandával, és vele együtt az egész zeneiparban nem akart többé részt venni. A banda 2002-ben hivatalosan is feloszlott. Pepa később szerepelt a VH1 valóságshowjának, a The Surreal Life-nak ötödik évadjában. 2008-ban kiadta könyvét, a Let’s Talk About Pepet, melyben életének törénéseiről mesélt. Spinderella rádiós személyiség lett a KKBT 100.3-nál Los Angelesben. 2004-ben azonban számos helyen felléptek még. 2007-ben a VH1-on debütált valóságshowjuk, a The Salt-N-Pepa Show. 2011 November 21-én a csapat feltűnt az Ausztrál X Factorban, ahol a leghíresebb dalukat, a Push Itet adták elő.

És itt még mindig nincs vége a sornak. Xscape, Destiny's Child, stb. Mind-mind a 90-es és 80-as évek nagy sikerű stílusát képviselték, az r'n'b-t és a New Jack Swinget. Ezek a lányok hatalmas sikerű múlttal rendelkeznek a hátuk mögött, nem érdemlik meg, hogy elfelejtsük őket.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek