Starity

Szem — a lélek tükre

2011. december 29. 10:10   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sok ember számára a szem tényleg a lélek tükre. Meglepődnétek, ha megtudnátok, mennyi mindent elárul rólatok szemetek színe, formája és használata. Úgy tartják, az egyik legerőteljesebb testbeszédünk.

hirdetés
Szem — a lélek tükre

Használata

Ha beszélünk valakivel, ösztönösen is a szemébe nézünk – persze, ha érdekel az illető mondanivalója. Ha a beszéd valamiféle módon nem sikerül, az úgy nevezett szemkontaktus megteremtésével is képesek vagyunk kommunikálni; ezt non-verbális kommunikációnak nevezik. Ha félünk, boldogok vagyunk, vagy éppen zavarodottak, nem értünk valamit – szóval az érzelmeink mind-mind leolvashatók a szemünkről. Például, ha lesütjük a szemünket, feltételezni lehet, hogy zavarban vagyunk, vagy éppen ha a távolba meredünk, feltételezhető, hogy valamin nagyon gondolkodunk.

Ugyanígy a pislogás módjából is következtetni lehet lelki állapotunkra, hangulatunkra: aki szorong, zavarban van, vagy nem ért valamit, általában sűrűn pislog. Aki viszont nagyon koncentrál, az képes hosszú másodpercekig, esetleg percekig is mereven nézni pislogás nélkül.

Formája és egymástól való elhelyezkedése

Az apró szemet keleten az irigység és a makacsság jelének tartják, ám általában az az ember, aki kis szemekkel rendelkezik – a tapasztalatok alapján –, precízséggel, céltudatossággal és hihetetlen önbizalommal van megáldva. Igencsak intelligens, ezért szép karriert futhat be. Szerelméért mindent megtenne, de rendkívül féltékeny, ezért könnyen tönkreteheti kapcsolatát.

A nagyobb szemű hölgyeket és urakat általában szexisnek, egzotikusnak és feltűnő jelenségnek tartják. Őszinteség jellemzi őket, emellett igencsak intelligensek, és szeretnek a figyelem középpontjában lenni. Párkapcsolataik hullámzóak és érzelemdúsak, ugyanakkor szeretik, ha minden a kívánságuk szerint történik.

Az egymástól kicsit távol ülő szemek tulajdonosa jobb, ha óvatos másokkal, hiszen rendkívül hiszékeny, ebből kifolyólag nem egyszer próbálják – vagy próbálták – kihasználni. Mindenesetre nyílt, őszinte és bátor személy, párkapcsolatában pedig boldogság vár rá. Ugyanakkor az aránytalanul közellévő szemek tulajdonosa, kicsit sem ennyire naiv. Ha ilyen emberrel sodor össze a sors, jobb, ha óvatosak vagyunk, ugyanis bár megnyerő személyisége van, de rendkívül számító személy lehet. Eszes, ezért könnyen a maga hasznára fordítja a helyzetet. Jó az alkalmazkodóképessége, de sokakból már csak a puszta kíváncsisága is ellenszenvet válthat ki.

Szemszín

A leggyakrabban előforduló szín a barna. Az ilyen szemű emberekről azt tartják, hogy intelligensek, de kreativitásuk igencsak szegény, de eltökéltek, határozottak és erőteljesek.

A kék szemről egy 2008-as kutatás után kiderült, hogy egy genetikai mutáció eredménye, ami 6-10 ezer évvel ezelőtt ment végbe. A kék szemű embereket általában konzervatívnak, rideg természetűnek tartják, ám a gyors észjárás is jellemző rájuk. Alapjában véve kicsit félénk természetűek.

A legritkább – és sokak szerint a legszebb – szemszín a tiszta zöld, amellyel a Föld lakosságának mintegy 2%-a büszkélkedhet, ami valójában a barna szemnek egy kisebb pigmentációjú változata. A zöld szeműek rendkívül kreatívak, és már csak azért is különlegesek, mert hihetetlenül ritkák. Mivel a zöld egy nyugtató hatású szín, sokaknak csak úgy vonzza a tekintetét. Egy szó mint száz, akinek tiszta zöld szeme van, legyen nagyon büszke rá.

Reméljük, sok új értékes ismerettel gazdagodtál, és legalább néhány tulajdonságban magadra ismertél ebből a leírásból.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek