Starity

Hamarosan jön az újév!

2011. december 29. 11:11   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemsokára itt az év vége. Nézzük milyen szokások kapcsolódnak hozzá, a történetét és pár tippet, csak hogy felpörögjenek a fiatalok.

hirdetés
Hamarosan jön az újév!

Szilveszterről ma már mindenkinek a hajnalig tartó buli és party jut eszébe. Pedig ez nem csak a féktelen szórakozásról szól. Tulajdonképpen a szilveszter is egy ünnep, melyen búcsúztatjuk az óévet, és köszöntjük az újévet.

A szilveszter története
Az a nap, amelyen a nyugati világ elbúcsúzik az óévtől, I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetőjének és 335-ben, december 31-én hunyt el Rómában. Az ünnep a nyugati kultúrkörben sokáig ide-oda tolódott. Volt idő, mikor december 24-én ünnepelték, de előfordult, hogy előrecsúszott vízkereszt, illetve a Háromkirályok napjára, január 6-ára, és csak néhány évszázada, 1691-ben XII. Ince pápai döntésével rögzült január elsejére.

Szilveszteri szokások
Szilveszterkor (nyilván emiatt engedélyezik a tűzijátékok és petárdák használatát) minél nagyobb zajt kell csapni, hogy elűzzük az ártó, rontó erőket a háztól.

hirdetés

Régen a falvakban harangzúgással búcsúztatták az óévet, ma már ez kicsit háttérbe szorult. Erdélyben volt szokásban minden nagyobb ünnepen, így húsvétkor és pünkösdkor is a tüzeskerék-engedés. A szalmával betekert kereket meggyújtottak, és a domboldalról legurították. Különösen az erdélyi szászok körében népszerű szokás, úgy tartják, a kerék összeköti az óesztendőt az újjal.

Szilveszteri babonák

 • A régi magyar babona szerint, ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni. Tehát hagyj ételt a hűtőben, meg a kamrában.
 • Ma nem szabad baromfihúst enni, mert a baromfi hátrakaparja a szerencsénket.
 • A hallal is jobb óvatosnak lenni, mivel folyó menti vidékeken – ezek szerint Budapesten, vagy Szegeden is – szerencsét hoz (ahány pikkely, annyi pénz), máshol viszont baljós állat, hiszen elúszik vele a háziak szerencséje.
 • A boldogságot és az életet többféle rétessel lehet hosszúra nyújtani. Minél gazdagabb, bővebben adagolt a töltelék, annál bővebben méri a boldogságot az ég az új esztendőben.
 • Régi szokás az egész kenyér megszegése is, hogy mindig legyen a családnak kenyere.
 • Újév napján semmit ne vigyünk ki a házból, mert a hagyomány szerint „elszáll a tehén haszna”, ám ha nincs tehetnünk, akkor is „elszáll a hasznunk”.
 • Sok háznál mandulaszemet vagy más apróságot főztek a lencsefőzelékbe, és az a leányzó vagy legény, aki ezt megtalálta, a babona szerint férjhez ment, vagy megnősült a következő esztendőben.
 • Aki lencsét eszik, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. A lencsét egyes vidékeken babbal, vagy más szemes terménnyel helyettesítik.
 • A pogácsába Szilveszterkor érmét sütnek, és aki a szerencsepénzt megtalálja, annak bőséges lesz a következő éve. Figyelem, a pogácsának még éjfél előtt el kell fogynia, különben az egész a viszájára fordul!
 • Az óév és újév közötti éjszakán arra is fény derülhet, ki lesz életünk párja. A népszokás szerint nem kellett hozzá más, mint néhány házilag gyúrt gombóc, amibe gondosan belerejtették a papírra írt legkülönfélébb férfineveket. Amelyik gombóc főzéskor elsőnek feljött a víz felszínére, az tartalmazza a jövendőbeli nevét.
 • Újév első napján igyekeztek tartózkodni a veszekedéstől, házi viszálykodástól, mert az egész évet veszekedéssel töltötték volna.
 • Szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, „elvitte azaranyvizet”, és egész évben szerencsés volt.
 • Ezen a napon nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, mert akkor betegséggel töltjük majd a következő évet.
 • Ezen a napon tilos kivinni a szemetet, mert kidobjuk vele a szerencsénket.
 • Szerencsét hoz, ha megtöltjük az összes félig teli/üres konyhai tartónkat. Ha ezek teli vannak, egész évben bőséget élünk, de ha üresek, vagy alig van bennük, akkor szükséget szenvedünk ezekben a dolgokban.
 • A szerelmesek, házasulandók külön figyeltek, hogy a mézes bödön teli legyen, illetve, hogy legyen méz a háznál, ugyanis ha a szerelmesek megkenik ajkukat mézzel, és éjfélkor úgy váltanak csókot, akkor édes és hosszú lesz a szerelmük, házasságuk. Ezt a babonát akár idén is ki lehet próbálni.
 • Egyes vidékeken a gyermekek száját is mézzel kenték meg ezen a napon, hogy édes beszédű, kedves emberré váljon, hogy sok édességet ehessen az esztendőben, na meg persze a praktikus parszti ész nem hagyta figyelmen kívül, hogy az a módszer a száj kicserepesedése ellen is kitűnő.
 • Pulykát enni is szerencsétlen dolog, mert mérget hoz a házhoz.
 • Disznóhúst azért érdemes ennünk, mert a disznó előretúrja a szerencsét.

Újévi szokások
A január 1-i évkezdés a Gergely-féle naptárreform után vált általánossá. Az új év első napjához sok hiedelem, babona kötődik, mert ennek a napnak a lefolyásából következtettek az egész évre. Így pédául semmit sem szabad ezen a napon kiadni a házból, mert akkor egész évben minden kimegy onnan. Igyekeztek tartózkodni a veszekedéstől, viszálykodástól. Női munkatilalmi nap is volt, nem szabadott mosni, varrni, fonni, de az állatokat sem fogták be újévkor. Úgy tartották, ha újév napja reggelén az első látogató férfi, az szerencsét hoz, ha nő, az szerencsétlenséget. Szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, azt mondták, elvitte az aranyvizet, s egész évben szerencsés lesz. Egyes vidékeken a mosdóvízbe egy piros almát is tettek, ami szintén az egészség jelképe.

A szemes terményeket is ajánlatos enni – babot, lencsét –, mert akkor sok pénzünk lesz. Sok vidéken rétest sütöttek, szintén az analógia jegyében – hosszúra nyúlik az élet, mint a rétestészta.

Egyes falvakban újévköszöntőként a portákon gabonamagvakat szórnak szét, hogy bő termés legyen. Ezeket a magokat aztán a tyúkoknak adják a háziak, hogy sokat tojjanak. A hajnali időjárásból az egész évre jósolnak, ha szép idő van, mezőgazdasági szempontból jó lesz az esztendő, ha csillagos az ég, rövid lesz a tél.

Modern szilveszter
Ma már a fenti szokásoknak és babonáknak jó nagy része elveszett, talán még itt-ott használnak belőle párat, de az biztos, hogy Magyarország nagy részén nem. A mai szilveszter ma már a szórakozóhelyek harcáról szól. Kik tudják elhívni a legnépszerűbb előadót, hogy biztosan nála legyen teltház. A fiatalok is inkább discókban vagy házi bulikban köszöntik az újévet. Pár éve szokásba jött, hogy szilveszterkor is jelmezbe bújnak az emberek. Szokás még a tűzijáték. Persze ezt csak december 28-tól lehet vásárolni és csak 31-én este hattól másnap reggel hatig lehet használni.

Szilveszteri koktélok
Classic Champagne Cocktail
Hozzávalók:

 • 1 kockacukor
 • 1 cl brandy
 • 10 cl hideg száraz pezsgő

Tedd a kockacukrot előhűtött pezsgőspohárba. Cseppentsd rá az Angosturát, és várd meg, amíg beissza. Öntsd rá a brandyt, majd töltsd meg a poharat pezsgővel. Narancsszelettel díszítheted a pohár szélét.

Bellini
Finom, könnyű és gyümölcsös, de azért óvatosan, mert hamar a fejedbe szállhat!
Hozzávalók:

 • 8 cl hideg száraz pezsgő
 • 4 cl baracklé
 • 1 cl grenadine

Töltsd a baracklevet és a grenadine-t magas pezsgőspohárba, keverd össze, majd öntsd rá a pezsgőt. Őszibarackszelettel díszítsd a poharat, ami a friss gyümölcs hiányában lehet konzerv is.

Blue Champagne
Nagyon egyszerű, de nagyon látványos koktél.
Hozzávalók:

 • 1 teáskanál Curacao likőr
 • száraz pezsgő

Óvatosan csepegtess végig belül egy magas pezsgőspoharat, majd öntsd fel a pezsgővel.

Millenium
Bár már rég elmúlt az ezredforduló, nyugodtan felidézheted a kétezres szilvesztert ezzel a finom koktéllal.
Hozzávalók:

 • 2 cl vodka
 • 2 cl málnaszörp
 • 2 cl narancslé
 • száraz pezsgő
 • jégkocka

A vodkát, a málnaszörpöt és a narancslevet tedd egy shakerbe, és rázd össze néhány jégkockával. Szűrd pezsgőspohárba, majd öntsd fel pezsgővel.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek