Starity

Gyermekmodellek — övék a jövő?

2011. december 29. 15:03   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Volt idő, amikor még 16 évesen is túl fiatalnak tartották a kezdő modelleket, legyen az férfi vagy nő, de ma már nincs jelentősége ennek. Vannak kifejezetten gyermekmodelleket foglalkoztató ügynökségek, akiknél a legidősebb modell is csak 10 éves.

hirdetés
Gyermekmodellek — övék a jövő?

A legkeresettebb mai modellek is fiatalon kezdték pályafutásuk, nézzük csak a híres magyar topmodellt, Mihalik Enikőt, ő is csupán 15 éves volt, mikor felfedezték. Devon Aoki mindössze 16 éves volt, amikor Naomi Campbellt leváltotta a Versacénél. Candice Swanepoelt szintén 15 évesen fedezték fel, Miranda Kerrt már 14 évesen fotózták. És ők csak egy kis darabjai a mai modellvilágnak, ugyanis egyre keresettebbek a szakmában a gyermekmodellek, akik éppenhogy a tizedik életévüket betöltötték.

Nagy port kavart, hogy több divatcég és újság kislányokat pózoltatott, nemrég például a híres Vogue magazin csinált magának botrányt azzal, hogy címlapjára egy tízéves kislányt rakott magassarkúban, kihívó pózban és kivágott ruhában. A kislányt Thylane Blondeau-nak hívják, édesanyja igen büszke rá, és elmondása szerint így lesz sikeres a kislány karrierje, ha hamar elkezdi azt. A kislány januári francia Vogue-ban pózolt mint felnőtt nő. A képeit világszerte szépnek és rémisztőnek tartották egyaránt. Az újságot perrel is fenyegették, hogy ilyen képeket közölt.



Thylane Blondeau a Vogue-ban




6 éves gyermekmodellek a francia Vogue-ban

A Jours Après Lunes (JAL) nevű francia fehérnemű üzletet szintén sokan bírálták amiatt, hogy nőies fehérneműket árul gyerekeknek, új kollekcióját ráadásul hiányos öltözetű, kisminkelt kislányokkal reklámozza, akik az elhunyt Amy Winehouse-féle frizurát hordják a képeken. A cég tulajdonosa, Sophie Morin azzal próbál védelkezni, hogy a termékekkel nincs semmi gond, a bírálók csak belemagyarázzák az előbb említetteket, hiszen a JAL által kínált fehérneműk „teljesen fedik a testrészeket, az anyagok nem átlátszóak, a stílusukhoz pedig a gyermekdivatból ismert minták”. A modellként használt gyerekekről pedig így nyilatkozik: „Valóban kilátszik a hasuk és a lábuk, ahogy a strandon is. És tényleg hordanak nyakláncot, ahogy a kislányok is magukra aggatják őket játékból otthon.” Nem is lenne baj, ha a gyerekek koruknak megfelelő ruhákat reklámoznának, ha nem akarnák szexualizálni és átalakítani őket.


Jours Apres Lunes gyermek fehérnemű 4-12 éveseknek

A korai nevelés, kötődés, társas befolyásolás és identifikáció mind igen jelentős egy ember fejlődését tekintve. Az identifikáció (azonosulás) az a folyamat, amikor az egyén egy másik személytől, csoporttól eredő viselkedést tesz magáévá azért, mert számára az a viselkedés lesz kielégítő önmeghatározás. Ez rendkívül veszélyes lehet, ha a klasszikus identifikáció szélsőséges esete valósul meg, azaz amikor az egyén teljesen átveszi a másik szerepét és önazonosságát. Ha pedig ez korban is a sajátjától nagyban eltér, az még nagyobb gondokat okozhat. Ráadásul a társas befolyásolás veszélye éppen abból adódik, hogy a befolyásolónak hatalma lehet a másik személy fölött. Ezt mindenki elismeri, és a gyerekeket elvileg törvény is védi, az ENSZ gyermekjogokról szóló egyezménye világosan kimondja, hogy a gyerek érdeke a legfontosabb, ezt felülírni divatok és egyéb (üzleti) érdekek alapján törvénytelen (lenne)! Ennek ellenére most már nemcsak a felnőtt lakosságról, de a gyerekekről is elmondható, hogy egyszerre váltak árucikkeké és fogyasztókká.

De ha a felső két példa (Vogue, JAL) nem lenne elég: a Vogue-nak van egy saját melléklete, melyben a szülők és gyermekeik megtalálhatják számukra ideális öltözéküket. 2010 áprilisában jelent meg először a Vogue Enfants. Talán még ez az a magazin, ahol a gyerekek gyerekek, de már itt is elég megdöbbentő pózokban mutatják be a rájuk adott kis ruhákat.


A Vogue Enfants egyik reklámja

A gyermek szépségversenyek is elég meredek rendezvények, de talán még azok is eltörpülnek a 6-10 éves kislányok erotikus fotói láttán. Ez lenne a jövő? A szupermodelleket leváltják náluk 10-15 évvel fiatalabb vetélytársaik? Az biztos, hogy egy háromévesen modellkedni kezdő kislányból már nem lesz teljes értékű felnőtt, és gyermekkora sem lesz.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek